Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣτΕ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ / Αλ. Τσίπρας: Οι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣτΕ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ / Αλ. Τσίπρας: Οι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη

Τη σφοδρή επιθυμία των πολιτών, στο σύνολό τους και ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, για απονομή δικαιοσύνης σε θέματα δημοσίου συμφέροντος ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς.

"Όλοι όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα οφείλουν να πληρώσουν" ήταν το αποφασιστικό μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά εκ μέρους του προέδρου του ΣτΕ σε "κρίση του δικαίου", αλλά και σε συνθήκες που δυσχεραίνουν την εφαρμογή του Συντάγματος.

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ΣτΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συνοδευόταν από τους βουλευτές Σταύρο Κοντονή και Ζωή Κωνσταντοπούλου, και στις δηλώσεις αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣτΕ Σ. Ρίζος σημείωσε με έμφαση ότι η χώρα διανύει "περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως, της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του δικαίου". Υπογράμμισε δε ταυτόχρονα "τις δυσκολίες του δικαστηρίου να επιλύει όλο και περισσότερο οξυμμένες διαφορές των πολιτών με το κράτος, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος αναφέρονται στην τήρηση του Συντάγματος. Εξηγήσαμε επίσης τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε το δικαστήριο τόσο από μια εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος".

Καταλήγοντας ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλει στο μέρος που του αναλογεί στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του δικαστηρίου.

Στις δικές του δηλώσεις εν συνεχεία ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τον "ουσιαστικό, σημαντικό και αναντικατάστατο" ρόλο του ΣτΕ "στον βαθμό που ελέγχει τη συνταγματική νομιμότητα των αποφάσεων του κράτους και βεβαίως την τήρηση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και του συλλογικού συμφέροντος".

Η συμβολή της Δικαιοσύνης στην ισχυρή διαπραγμάτευση

Αξίζει όμως να επισημανθεί μια αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά το μέλλον: Όπως είπε, λοιπόν, "η ορθή λειτουργία των θεσμών, και ιδιαίτερα της Δικαιοσύνης, μπορεί να συμβάλει μελλοντικά στην ισχυρή διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους, τον επανακαθορισμό της θέσης της χώρας δηλαδή στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι".

Ακολούθησε η συνάντηση με την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου και την αναπληρώτριά της Πόπη Παπανδρέου, στα γραφεία των οποίων βρίσκονται υποθέσεις μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπέρανε αμέσως μετά ότι "η προσπάθεια που οφείλει να κάνει η Δικαιοσύνη, αυτόνομα και ανεξάρτητα, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, αποτελεί ταυτόχρονα και προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου και της πολιτικής ζωής του τόπου".

Οφείλουμε να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη αυτή την προσπάθεια πέρα και έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες" τόνισε για να προσθέσει: "Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, έχει ένα αίτημα: Δικαιοσύνη. Όλοι όσοι έκλεψαν δημόσιο πλούτο, όλοι όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα οφείλουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορεί το δημόσιο χρήμα να επιστρέψει, σίγουρα όμως οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε στο να υπάρξει κάθαρση και τιμωρία".

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε τη διαρκή επίκληση έκτακτων αναγκών, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του τελευταίου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL