Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ομάδα της Ενωτικής Ευρω-Αριστεράς / Να γίνει έρευνα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για Φαρμακονήσι - Λαμπεντούζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομάδα της Ενωτικής Ευρω-Αριστεράς / Να γίνει έρευνα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για Φαρμακονήσι - Λαμπεντούζα

Σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα και την επιστολή που απέστειλε στον Χ. Β. Ρομπάι για το μεταναστευτικό -θέμα που ανέδειξε ως κεντρικό της η "Αυγή" της Κυριακής- πήρε χθες η Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από σχετική πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, Γ. Δραγασάκη και Ρ. Δούρου. Το Φαρμακονήσι, αλλά και η Λαμπεντούζα, γίνονται ευρωπαϊκά θέματα, την ώρα που ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης επέμενε σε βολές, μικροκομματικού χαρακτήρα...

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Κεδίκογλου, εμφανώς αιφνιδιασμένοι από την ευρωπαϊκής απήχησης πρωτοβουλία Τσίπρα, δήλωσαν ειδικότερα: "Το πρόβλημα είναι η παράνομη μετανάστευση και όχι γενικότερα η μεταναστευτική πολιτική, όπως το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ".

Σε δήλωσή του για την κυβερνητική στάση στο μεταναστευτικό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης απάντησε: "Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να δηλώσει ευθαρσώς εάν προτίθεται να διεκδικήσει την αναθεώρηση του Δουβλίνο II -σ.σ.: που ήταν και η βασική αιχμή της επιστολής Τσίπρα-, η οποία μετατρέπει τις χώρες του Νότου σε αποθήκες ψυχών, αξιοποιώντας την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, επιλέγει τη γνωστή σε αυτήν πρακτική των ανέξοδων επιθέσεων".

Η παρέμβαση της Ευρω-Αριστεράς

Η Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL) καθώς και βουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό και εθνικό φάσμα -μετά από πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Δ. Παπαδημούλης, Γ. Δραγασάκης, Ρ. Δούρου)- έφεραν χθες την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και την πρόσφατη στη Λαμπεντούζα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ζήτησαν να διεξαχθεί άμεσα έρευνα με πρωτοβουλία και ευθύνη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης ψηφίσματος έχει ως εξής:

"Η πρόσφατη ανθρωπιστική τραγωδία στη νησίδα Φαρμακονήσι, στην Ελλάδα, καθώς και η πιο πρόσφατη στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων στα επικίνδυνα περάσματα της Μεσογείου και άλλων θαλάσσιων συνόρων που ακολουθούν οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο: ο αριθμός των νεκρών στο Φαρμακονήσι έφτασε τους 12, μεταξύ των οποίων και 9 παιδιά, ενώ στη Λαμπεντούζα τα θύματα ήταν 175 .

Τα μεσογειακά θαλάσσια σύνορα που διασχίζουν οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο έχουν αποδειχθεί παγίδες θανάτου αποκαλύπτοντας την για δεκαετίας έλλειψη μιας ολοκληρωμένης, ανθρωπιστικής, κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Αντιφάσεις σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος στο Φαρμακονήσι από την πλευρά των μεταναστών χωρίς χαρτιά και της Ελληνικής Ακτοφυλακής έχουν ήδη επισημανθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή στον διεθνή Τύπο. Οι ελληνικές αρχές έχουν διατάξει την πλήρη έρευνα".

Στο διά ταύτα, οι παρεμβαίνοντες βουλευτές ζητούν "από τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες και τα αίτια των τραγικών συμβάντων που οδήγησαν στον θάνατο των μεταναστών. Θεωρούμε ότι τόσο η ελληνική όσο και η ιταλική Δικαιοσύνη θα προχωρήσουν στην άμεση δίωξη σε βάρος των υπαιτίων, αν υπάρχουν". Επιπλέον καλούν "την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις υποθέσεις αυτές" και ενώνουν τις φωνές τους "ζητώντας μια συνεκτική, ολοκληρωμένη, κοινή μεταναστευτική πολιτική για την Ευρώπη, η οποία υπογραμμίζει τη συμβολή της νόμιμης μετανάστευσης στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. και την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων, έτσι ώστε να αποφεύγονται ανάλογα επικίνδυνα ταξίδια μεταναστών και αιτούντων άσυλο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL