Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Δεν έχει ορισθεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα / Βρυξέλλες: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν έχει ορισθεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα / Βρυξέλλες: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές

Οι Τροϊκανοί μπορεί να κοιτάζουν τα ρολόγια τους, η επιστροφή πάντως στην Αθήνα αργεί ακόμη...

Βρυξέλλες

Δεν έχει προγραμματισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται με την εκπεφρασμένη βούλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος πρόσθεσε πως η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές. Καμία πλευρά δεν έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα την ανάγκη υιοθέτησης τρίτου Μνημονίου για την Ελλάδα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ως προς τη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας, ο αξιωματούχος εξήγησε πως δεν θα γίνει διεξοδική συζήτηση σ' αυτή ούτε για την Ελλάδα ούτε για τις άλλες μνημονιακές χώρες. Ειδικά για την Ελλάδα, είπε πως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει εδώ και δύο εβδομάδες και γι' αυτό τον λόγο δεν έχει προσδιορισθεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται και τα κεντρικά θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων αυτών είναι ο προσδιορισμός του ύψους του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015, καθώς και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την άποψη του κοινοτικού αξιωματούχου, δεν υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα τους επόμενους τρεις μήνες, συνεπώς δεν υπάρχει πίεση από τις αγορές να προχωρήσουμε με βιασύνη σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι η βούληση και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση οι συζητήσεις να κρατήσουν μέχρι τις ευρωεκλογές, ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτό δεν είναι στις προθέσεις κάποιου μέλους της τρόικας ούτε και της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα τελειώσουν πολύ νωρίτερα. Και τούτο για έναν επιπρόσθετο λόγο, ο οποίος είναι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους στα μέσα Μαΐου, δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές. Επιπλέον, όπως εξήγησε, μετά τη σχετική απόφαση χρειάζεται κάποιος χρόνος για να σταλούν τα χρήματα στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να έχουμε την απόφαση πολύ νωρίτερα από τα μέσα Μαΐου.

Για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος δήλωσε κατηγορηματικά πως οι εταίροι θα το καλύψουν και θα δώσουν και τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις που ζητάει το ΔΝΤ, το οποίο, σύμφωνα με το καταστατικό του, για να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότησή του για τους επόμενους 12 μήνες.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι από την τρέχουσα αξιολόγηση θα προκύψουν οι ακριβείς χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το επόμενο διάστημα και θύμισε ότι το ΔΝΤ έχει διασφαλίσει τη δική του χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.

Ως προς το αναμενόμενο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί από μόνη της να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες λειτουργίας του κράτους, υπενθυμίζοντας ότι μετά τον Μάιο η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί πόρους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Στο ερώτημα εάν θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο μέσα στο τρέχον έτος ή αν θα πάμε σε τρίτο Πρόγραμμα, και φυσικά σε νέο Μνημόνιο, ο ίδιος απάντησε ότι το πότε θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο θα εξαρτηθεί από τις αγορές. Συμπλήρωσε πως η κατάσταση βελτιώνεται διαρκώς και διαπιστώνουμε αποκλιμάκωση των επιτοκίων για τις χώρες που βρίσκονται σε Πρόγραμμα, ωστόσο όμως τα επιτόκια για την Ελλάδα παραμένουν ακόμη υψηλότερα. Διαβεβαίωσε πως αυτή τη στιγμή καμία πλευρά, ούτε οι δανειστές ούτε η Ελλάδα, δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια συζήτηση για τρίτο Πρόγραμμα.

Ως προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους, απάντησε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήρης εικόνα για το δημοσιονομικό κόστος. Πρόκειται για ζήτημα που θα τεθεί στις συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Τέλος, για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους απάντησε: Περιμένουμε την Eurostat τον Απρίλιο να μας πει ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η σχετική συζήτηση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL