Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Απελευθέρωση πλειστηριασμών για έχοντες και κατέχοντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απελευθέρωση πλειστηριασμών για έχοντες και κατέχοντες

Ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, υποστήριξε ότι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα και δεν αποπληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια βάζουν σε κίνδυνο τη διαδικασία εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Ένα βήμα πίσω κάνει η τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και εμφανίζεται τώρα επίσημα να επιμένει μόνο για τους ιδιοκτήτες που μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και όχι για τους μη έχοντες.

Όπως δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Όλι Ρεν, η τρόικα δεν απαιτεί την άρση του μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς των ακινήτων ευάλωτων οικονομικά ιδιοκτήτων, αλλά μόνο για τους «έχοντες και κατέχοντες», που εκμεταλλεύονται τη συνολική απαγόρευση και δεν πληρώνουν τις δόσεις τους. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι -κατά τη άποψη της τρόικας- να μην μπορεί το τραπεζικό σύστημα να παίξει τον ρόλο του με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Είναι σαφές ότι η τοποθέτηση του Ο' Κόνορ στοχεύει στη διάσωση της κυβέρνησης, μέσω της εκτόνωσης της έντασης στην Ελλάδα, γιατί έχει διαπιστώσει ότι η συνολική και χωρίς εξαιρέσεις άρση του μορατόριουμ δεν θα περάσει εύκολα από τη Βουλή.

Δεν θέλουμε να πετάξουμε τους ανθρώπους στον δρόμο, γι' αυτό αναζητούμε, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, μια τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος, τέτοια που θα προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που δεν είναι πραγματικά σε θέση να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνειά τους, τόνισε ο Σ. Ο' Κόνορ και συμπλήρωσε λέγοντας ότι αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσει η κατάχρηση που κάνουν σήμερα όσοι μπορούν να πληρώσουν, αλλά δεν το κάνουν, εκμεταλλευόμενοι τη γενική απαγόρευση για πλειστηριασμούς.

Ο Σ. Ο' Κόνορ υποστήριξε επίσης ότι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα και δεν αποπληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια βάζουν σε κίνδυνο τη διαδικασία εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος. Τόνισε δε ο ίδιος ότι "επιμένουμε στην ανάγκη προστασίας των ευάλωτων στο θέμα των πλειστηριασμών, ενώ, ταυτόχρονα, θέλουμε να σταματήσει η κατάχρηση που γίνεται από τους έχοντες, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και οι επιχειρήσεις να βρουν τη ρευστότητα που έχουν ανάγκη για να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτό το θέμα «ευαίσθητο», επανέλαβε ότι η τρόικα θα κινηθεί μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρεθεί λύση».

Στο ερώτημα σχετικά με τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ο Σ. Ο' Κόνορ εξήγησε ότι το πρόβλημα που καθιστά απαγορευτικό τον δανεισμό σήμερα της Ελλάδας οφείλεται στο ότι δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η εμπιστοσύνη των αγορών στην δυναμική της οικονομίας. Και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόνισε ο ίδιος.

Ως προς την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ο Σ. Ο' Κόνορ είπε ότι οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την κυβέρνηση συνεχίζονται από τις έδρες των οργάνων που εκπροσωπούνται στην τρόικα (Βρυξέλλες, Κομισιόν, Φραγκφούρτη, ΕΚΤ, Ουάσιγκτον, ΔΝΤ) και δεν προβλέπεται επιστροφή των κλιμακίων της στην Ελλάδα πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου. Τέλος, ο ίδιος επανέλαβε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πολλά ζητήματα έχουν παραμείνει ανοικτά, αποφεύγοντας όμως να τα προσδιορίσει και εξειδικεύσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL