Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινοβουλίου με ευχολόγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινοβουλίου με ευχολόγια

Την ανάγκη για επιστροφή της Ευρώπης σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης με παράλληλη μείωση της ανεργίας θυμήθηκαν όσοι συμμετείχαν στη εθιμοτυπική διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στην διάσκεψη προέδρευσαν από κοινού ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την μάλλον αόριστη ευχή να σταματήσουν οι «θυσίες» του ελληνικού λαού.

Η διάσκεψη έγινε στην αίθουσα της Γερουσίας, με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα τον ερχόμενο Ιανουάριο και, όπως ενδεχομένως αναμενόταν, ήταν γεμάτη από ευχολόγια εκ μέρους των Ελλήνων αξιωματούχων τόσο προς τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σημειωτέον αποτελεί τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, όσο και προς τους επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων της Ευρωβουλής (παρούσα ήταν και η Γκάμπι Τσίμμερ, πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς, αλλά και ο επικεφαλής το Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ).

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασε την ανησυχία του για τον ολοένα συρρικνούμενο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων τα οποία, όπως είπε, «περιορίζονται σε επικυρωτικό ή ελεγκτικό ρόλο», γεγονός που κάνει τους βουλευτές να αισθάνονται ότι «η φωνή τους δεν φτάνει εκεί που πρέπει». Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων άφησε αιχμές εναντίον της Τρόικας τα μέλη της οποίας «θέτουν σε κίνδυνο», όπως υποστήριξε όλη την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η αποστροφή του Μεϊμαράκη ότι οι τροϊκανοί «δεν υπολογίζουν την τεράστια ευθύνη που μεταφέρουν στους ώμους των βουλευτών, όταν καλούμαστε να ψηφίσουμε μέτρα που επιδεινώνουν την κοινωνική συνοχή χωρίς να έχουν δημοσιονομικό όφελος και απειλούν τη σταθερότητα», μπορεί να γίνει αντιληπτή και ως ενδεικτική του πανικού ο οποίος έχει καταλάβει την κυβέρνηση ενόψει των κρίσιμων μνημονιακών ψηφοφοριών του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μετά την συγκεκριμένη δήλωση, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν έχουμε ολοκληρώσει και δεν θα χαλαρώσουμε», διότι, κατά το μνημονιακώς λεγόμενο, επιθυμεί «οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών να πιάσουν τόπο». Εν συνεχεία ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε το πρόγραμμα των συνεδριάσεων που θα φιλοξενήσει το Κοινοβούλιο κατά το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL