Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Με ψέματα κόβει συνταξιούχους και προστασία πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ψέματα κόβει συνταξιούχους και προστασία πρώτης κατοικίας

Λέει ψέματα ένας πρωθυπουργός μέσα στη Βουλή; Βεβαίως και λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης! «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Ούτε δώρα ούτε επικουρικές», ισχυρίστηκε χθες στη Βουλή. Πάνω σε αυτό το ψέμα, για το οποίο τον διέψευσαν όχι μόνο τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. ΚΚΕ), αλλά και έγκριτοι νομικοί, ο Κ. Μητσοτάκης επεχείρησε να στήσει ένα αφήγημα ότι δίνει χρήματα στους συνταξιούχους, την ώρα που, στην πραγματικότητα, τους παίρνει το 60% όσων τους οφείλει με βάση την απόφαση του ΣτΕ!

Αλλά χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός δεν είπε ψέματα μόνο για την απόφαση του ΣτΕ. Είπε και για τα stock options που δίνουν οι τράπεζες στα στελέχη τους με την άδεια της κυβέρνησης. Ισχυρίστηκε ότι η σχετική ρύθμιση δεν αφορά τις τράπεζες αλλά τις start up επιχειρήσεις!

Αλ. Τσίπρας: «Κούρεμα» 60% στα αναδρομικά!

Βεβαίως, η μεγάλη απάτη ήταν τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Από τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων, τα 2/3, που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ, δεν θα πάρουν τίποτα ή θα λάβουν ψίχουλα. Ο βασικός λόγος για τη βαθιά ταξική επιλογή είναι ότι η κυβέρνηση, παρά την απόφαση του ΣτΕ, αποφάσισε να μην δώσει αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις, δώρα και επιδόματα που κόπηκαν την περίοδο 2012-2014.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εντός του 2020 θα δοθεί 1,4 δισ. ευρώ εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους, είτε έχουν προσφύγει στο ΣτΕ είτε όχι. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση για το δημοσιονομικό κόστος ήταν 3,9 δισ., την Τρίτη πηγές του υπουργείου Οικονομικών την «έριξαν» στα 2,5 δισ. και χθες ο Κ. Μητσοτάκης την κατέβασε στα 1,4 δισ.!

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε στον Κ. Μητσοτάκη ότι το ποσό που επιδίκασε το ΣτΕ φτάνει τα 3,9 δισ., επομένως η κυβέρνηση κάνει «κούρεμα» 60% στους συνταξιούχους. Και τότε ο πρωθυπουργός κατέφυγε στο ψέμα. Απευθυνόμενος με επιθετικό ύφος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν έχω την απαίτηση να έχετε διαβάσει ο ίδιος όλη την απόφαση του ΣτΕ αλλά έχω την απαίτηση οι συνεργάτες σας να την γνωρίζουν. Και οι συνεργάτες σας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Ούτε δώρα ούτε επικουρικές. Αυτό το ποσό είναι 1,4 δισ.».

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ (διά της Έφης Αχτσιόγλου) όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πολλοί εργατολόγοι αποκάλυψαν ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά και τις κύριες συντάξεις αλλά και τις επικουρικές και τα δώρα και τα επιδόματα.

Πρόκειται για «κλοπή μέσα από το πορτοφόλι τους και την ευθύνη γι' αυτή την κλοπή ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός», τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο κρατικός προϋπολογισμός θα δαπανήσει μόλις 900 εκατ.! Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι θα υπάρξει νέα τροπολογία, που θα αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου, δημοσιονομικού κόστους 500 εκατ., οπότε συνολικά το κόστος θα φτάσει το 1,4 δισ.

Ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να καταφύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό, αυτή τη φορά εις βάρος των συνταξιούχων. Επειδή γνωρίζει ότι θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές εις βάρος της απόφασής του, υποστήριξε πως αυτά είναι τα δημοσιονομικά όρια και πως «οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές».

Και η τροπολογία υποχρεώνει τους συνταξιούχους που θα πάρουν τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις να μην διεκδικήσουν τα υπόλοιπα οφειλόμενα ποσά. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «αποσβέννυνται» όλα τα άλλα ποσά.

"Ξέχασε" μια φράση από το Eurogroup

Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν το δεύτερο μείζον θέμα που συζητήθηκε χθες στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός υπερασπίσθτηκε το σχέδιο «Γέφυρα», αλλά ο Αλ. Τσίπρας του επεσήμανε ότι οι δανειολήπτες «θα περάσουν κάτω από τη 'Γέφυρα'» και ότι θα αρχίσουν πλειστηριασμοί. Αντιπρότεινε δε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που διευρύνει το πλαίσιο προστασίας και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Αντί απαντήσεως ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν υπέγραψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ επειδή γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Eurogroup του Απριλίου του 2019 αποδέχθηκε ότι στο τέλος του 2019 δεν θα υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας. Διάβασε μάλιστα στα αγγλικά το σημείο της απόφασης. «Διάβασε από το κείμενο την απόφαση του Eurogroup, αλλά ξέχασε ένα κομμάτι, την τελευταία πρόταση», του απάντησε ο Ευ. Τσακαλώτος και διάβασε στα αγγλικά το σημείο που είχε «παραλείψει» ο Κ. Μητσοτάκης.

Μπόνους στα τραπεζικά στελέχη

Διακριτή και έντονα ταξική ήταν η διαφορά Τσίπρα-Μητσοτάκη όσον αφορά τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «ρυθμίσεις που ευνοούν τα τραπεζικά στελέχη για να αρχίσουν να παίρνουν ξανά μπόνους και stock options», όπως είναι απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των παροχών σε είδος (π.χ. δωρεάν μετοχές) και φορολόγηση μόνο με 15% της υπεραξίας της πώλησης και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή της ρύθμισης.

Πάλι ο πρωθυπουργός πήγε να θολώσει τα νερά. «Το μέτρο αυτό δεν έχει πρωτίστως ωφελημένους τις εισηγμένες επιχειρήσεις, έχει τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις. Έχει τις μικρές επιχειρήσεις, τα startups, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μεγάλο μισθό στους εργαζομένους τους», υποστήριξε.

«Να αφαιρέσετε τις τράπεζες από αυτή την τροπολογία. Κάντε το. Να αφαιρέσετε τις εισηγμένες. Κάντε το για τις μη εισηγμένες», του απάντησε, στη δευτερολογία του, ο Αλ. Τσίπρας, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ότι δεν άκουσε. Όπως δεν άκουσε τη συγκεκριμένη καταγγελία του Αλ. Τσίπρα, ότι η Eurobank, εκμεταλλευόμενη την αναδρομικότητα, έδωσε δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με δώρο 16 λεπτών ανά μετοχή στα στελέχη της.

Ταμείο aνάκαμψης: Μείον 7 δισ. χάρις στη διαπραγμάτευση Μητσοτάκη

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι στη σύνοδο κορυφής η Ελλάδα έχασε 7 δισ. ευρώ. Κατέθεσε στη Βουλή το δημοσίευμα του Ινστιτούτου Bruegel, που αποτελεί επίσημο σύμβουλο της Κομισιόν, το οποίο δείχνει ότι η συμφωνία θα αφήσει την Ελλάδα με 7 δισεκατομμύρια λιγότερα σε επιχορηγήσεις, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η μείωση αντιστοιχεί στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, ο πίνακας του Ινστιτούτου όσον αφορά τις επιχορηγήσεις δείχνει ότι από 23,21 δισ. θα πάμε στα 16,69 δισ. και όχι στα 19 δισ. ευρώ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL