Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Σκάνδαλο Novartis: Πραγματικός στόχος της Ν.Δ.είναι ο Αλ. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis: Πραγματικός στόχος της Ν.Δ.είναι ο Αλ. Τσίπρας

Ανεβαίνει αίφνης στο βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και δηλώνει ότι «θα έπρεπε να έχουν αρχειοθετηθεί» όλες οι δικογραφίες πολιτικών για το σκάνδαλο της Novartis. Καραμπινάτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά από εκείνη τη στιγμή ένα αόρατο πόδι πάτησε το γκάζι και άρχισε ένα ντόμινο εξελίξεων.

Κομβική στιγμή είναι η ποινική δίωξη στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ η υπόθεσή της θα έπρεπε να είχε τεθεί στο αρχείο! Όλο και περισσότεροι νομικοί επισημαίνουν ότι με το πόρισμα Σοφουλάκη (που παρουσίασε αναλυτικά η «Αυγή" της Κυριακής), που προηγήθηκε του πορίσματος Ζαχαρή, είχε επέλθει αρχειοθέτηση. Και όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι η επιλογή να ανατεθεί η έρευνα για την Ελένη Τουλουπάκη σε δύο εισαγγελείς, ενώ ο εισαγγελέας είναι πάντα μονοπρόσωπο όργανο, έγινε για να υπάρξουν δύο πορίσματα και να διασφαλιστεί ότι θα ζητήσει κάποιος την άσκηση δίωξης...

Αντ. Σαμαράς: Θέλω τον «ιθύνοντα νου»

Με αυτές τις μεθοδεύσεις, η συζήτηση στη Βουλή για τη δίωξη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποκάλυψε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της Ν.Δ.: ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε τον ρεβανσισμό λέγοντας: «Ανησυχείτε και για το ότι θα διερευνηθεί κάποια στιγμή και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση και πάνω από τον Παπαγγελόπουλο. Δηλαδή εάν ο Αλ. Τσίπρας, εκτός από όμηρος του Παπαγγελόπουλου, είναι και ο ιθύνων νους της σκευωρίας». Υπενθύμισε δε πως, κατά τη γνώμη του, ο Δ. Παπαγγελόπουλος «ενοχοποίησε» τον Αλ. Τσίπρα όταν είχε δηλώσει πως «εγώ αναφερόμουν απευθείας στον Τσίπρα που με εμπιστευόταν»...

Και μάλιστα έστειλε το μήνυμα στον Κ. Μητσοτάκη προειδοποιώντας: «Όταν ανακαλύπτεις παρακρατικό κύκλωμα, δεν μπορείς να το παραβλέψεις. Έχεις χρέος να το ξεριζώσεις και αυτό. Αλλιώς σε λίγο θα αναρωτιέσαι κι εσύ ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο»...

Αλ. Τσίπρας: Η ευθύνη είναι στον Κ. Μητσοτάκη

Όμως δεν πρόκειται για άλλη μία υπόθεση όπου ο Αντ. Σαμαράς τραβά από το δεξί μανίκι τον Κ. Μητσοτάκη. Επισημαίνεται ότι στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό πως κρύβεται πίσω από αυτή την μεθόδευση. «Αυτός είναι και όχι ο Αντ. Σαμαράς» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε ότι «ενάμιση μήνα τώρα έχει ξεκινήσει με δική του ευθύνη αυτό το 'γαϊτανάκι' σπίλωσης, συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων». Οι κασέτες των παράνομων παρακολουθήσεων, οι παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, οι παρακολουθήσεις από πρακτόρικους μηχανισμούς των πολιτικών αντιπάλων, οι δήθεν αποκαλυπτικοί φάκελοι που έμεναν χρόνια στα συρτάρια για να ανασυρθούν την «κατάλληλη στιγμή» αποδίδονται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ ευθέως στον Κ. Μητσοτάκη.

Οι κουτσαβάκηδες και η μαύρη τρύπα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Αυτός ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης επενδύθηκε από το ύφος του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «είστε ψεύτες και υποκριτές. Είστε ανθρωπάκια». Και, λίγα δευτερόλεπτα μετά, θυμήθηκε τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο και τους αποκάλεσε «κατσαπλιάδες», χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Ν.Δ. με τρόπο τόσο έντονο που καταγράφηκε και στα πρακτικά της Βουλής για να μπει στις δέλτους του κοινοβουλευτισμού: «Δεν είμαστε με τους κατσαπλιάδες, κύριε Πολάκη! Καταλάβετέ το, επιτέλους! (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)».

Ο πολιτικός τραμπουκισμός, όμως, φαίνεται ότι είναι σύμφυτος με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης στη Βουλή, στις 28 Νοεμβρίου 2019 (δηλαδή επί Ν.Δ.) η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έστειλε Έκθεση Προκαταρκτικής Εξέτασης Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου που διαπιστώνει ότι στο περίφημο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Γεωργιάδη υπήρξε απόκλιση 90.156.775,25 ευρώ ανάμεσα στα υπολογισθέντα και στα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα.

Η ταύτιση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στα πολιτικά δεδομένα πρέπει να συνυπολογιστεί και η πλήρης ταύτιση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη Ν.Δ. Από την ημέρα που ο Κ. Μητσοτάκης είπε, κατά την «Ώρα του πρωθυπουργού», στη Φ. Γεννηματά ότι ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και δεν μιλούσε, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει αλλάξει τη στάση του στο μείζον θέμα της προάσπισης του δικαιώματος της συνάθροισης, έχει δημιουργήσει ένα εσωτερικό τραύμα από τη συμπόρευση με τη Δεξιά (λόγω της αντίδρασης του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη) και έχει ταυτιστεί πλήρως με τη Ν.Δ. στο σκάνδαλο της Novartis.

Την Πέμπτη η κλήρωση του Δικαστικού Συμβουλίου

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Παπαγγελόπουλου εισέρχεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, αυτό της σύστασης του Δικαστικού Συμβουλίου. Όταν συσταθεί, ο Δ. Παπαγγελόπουλος θα ζητήσει να εξεταστούν σειρά παρατυπιών που έγιναν κατά τη διαδικασία της Προκαταρκτικής Επιτροπής (μη κλήση μαρτύρων όπως του Αντ. Σαμαρά, κλήση άσχετων μαρτύρων, αποδοχή προϊόντων παράνομης υποκλοπής, παραβίαση δικαιωμάτων κ.ά.).

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κατάλογο με τα μέλη του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης (26 Σεπτεμβρίου 2019) και μπορούν να μετάσχουν στη σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Η κλήρωση θα διεξαχθεί από τον Κ. Τασούλα την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής και θα συμμετάσχει σύσσωμο το προεδρείο της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα χωριστεί σε τρεις επιμέρους κληρώσεις, που θα γίνουν διαδοχικά:

α) Για την ανάδειξη τριών τακτικών μελών του Δικαστικού Συμβουλίου και δύο αναπληρωματικών, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου.

β) Για την ανάδειξη δύο τακτικών μελών και ενός αναπληρωματικού μέλους του Δικαστικού Συμβουλίου, μεταξύ των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

γ) Για την ανάδειξη του ασκούντος καθήκοντα εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου και του αναπληρωτή του, από τον κατάλογο των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL