Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Στον "τζόγο" οι εισφορές, σύνταξη από ασφαλιστικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον "τζόγο" οι εισφορές, σύνταξη από ασφαλιστικές

Το ασφαλιστικό και ο προεκλογικά διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης και στην περαιτέρω ενίσχυση του τρίτου πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση) παίρνει "σάρκα και οστά", σύμφωνα με το νέο οικονομικό σχέδιο που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Χρ. Πισσαρίδη και παραδόθηκε, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο "σχέδιο Πισσαρίδη", που θα αποτελέσει ατύπως το νέο "Μνημόνιο" εξόδου από την υγειονομική κρίση αυτή τη φορά, περιλαμβάνεται ως "μεγάλη τομή" η ultra κεφαλαιοποίηση του δεύτερου πυλώνα, δηλαδή η παράδοση της επικουρικής ασφάλισης, οι εισφορές και οι (μελλοντικές) συντάξεις στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Με άλλα λόγια, ο "ασφαλιστικός Πινοσέτ" -καθώς αποτελεί τυπικό αντίγραφο της "μεταρρύθμισης" της Χιλής-, που ήταν το κρυφό προεκλογικό σχέδιο της κυβέρνησης, επανέρχεται ως βασικό μέτρο στο σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας!

Μάλιστα η Επιτροπή Πισσαρίδη προβλέπει ότι μέρος των χρημάτων, από τα 32 δισ. του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, θα καλύψουν το σημαντικό κόστος μετάβασης της επικουρικής (κοινωνικής) ασφάλισης στην κεφαλαιοποίηση. Με τους πλέον ήπιους υπολογισμούς παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμάται ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες θα κατευθυνθούν (τα επόμενα 25 χρόνια) από εισφορές και επενδύσεις κεφάλαια πάνω από 100 δισ. ευρώ!

Στις ανακοινώσεις της προηγούμενης Τρίτης αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Μετάβαση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση ζητεί να ενταχθεί το κόστος μετάβασης στο ταμείο ανάκαμψης (επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) όπως και τα αυξημένα κίνητρα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους για την υλοποίηση του τρίτου πυλώνα (επαγγελματική ασφάλιση).

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το σχέδιο του πρώην υπουργού (Ασφάλισης) και Κοινωνικών Υποθέσεων και σήμερα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, προβλέπεται (από το 2021) η ένταξη όλων των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας στον νέο κλάδο της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης, με εισφορές που θα υπολογίζονται σε ποσοστό 6,5% επί του εισοδήματος των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων. Θα είναι αμιγώς κεφαλαιοποιητικό, με τη σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα, ενώ η επικουρική σύνταξη θα χορηγείται λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου. Το ύψος της σύνταξης δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές του ασφαλισμένου, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί τον δικό του ατομικό λογαριασμό με εισφορές εργαζόμενου - εργοδότη, όπου τα χρήματά του θα είναι διασφαλισμένα και θα προσαυξάνονται ανάλογα με το επενδυτικό προϊόν που ο ίδιος θα έχει επιλέξει βάσει των ατομικών του αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ επενδυτικής στρατηγικής χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, ενώ η απουσία επιλογής επενδυτικού προϊόντος θα τον κατατάσσει αυτομάτως στο πακέτο χαμηλού επενδυτικού κινδύνου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL