Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Εκτίναξαν τον προϋπολογισμό για τα πέντε υδατοδρόμια στο Ιόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτίναξαν τον προϋπολογισμό για τα πέντε υδατοδρόμια στο Ιόνιο

Σκάνδαλο ολκής σε βάρος των δημόσιων οικονομικών με τη δημιουργία των πέντε υδατοδρομίων του Ιονίου (Λευκάδας, Μεγανησίου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου) ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή μετά από ενέργειες του πρώην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου.

Ειδικότερα, η νέα Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων προώθησε την ακύρωση των ώριμων διαδικασιών για τα πέντε υδατοδρόμια και επανέναρξη με τετραπλάσιο κόστος και προκαταβολή 1 εκατ. ευρώ για να γίνουν οι... φάκελοι, χωρίς καμία ρήτρα εξασφάλισης και με εμπλοκή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Καταγγελίες Γαλιατσάτου στον ρ/σ Στο Κόκκινο

Ο Θ. Γαλιατσάτος, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο και τον Ν. Ξυδάκη, περιέγραψε πως για τα συγκεκριμένα υδατοδρόμια είχαν οριστεί τα σημεία μετά από τις πιστοποιήσεις των συναρμόδιων υπουργείων και της Περιφέρειας, είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και εκκρεμούσε η έκδοση της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων με τον φάκελο να είναι στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αντί όμως η νέα αρχή στην Περιφέρεια, όπως αποκάλυψε, να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία, ξαφνικά ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο νέος σχεδιασμός που «έβγαζε από τη μέση» την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της. Πλέον, η Περιφέρεια ως «μεσίτης» έβαζε στο παιχνίδι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ένα δίκτυο κάποιων δημάρχων της χώρας, λέγοντας ότι αυτός θα είναι ο φορέας που θα εκτελέσει όλες τις διαδικασίες, με αδειοδοτήσεις από την αρχή, μελέτες και χωροθετήσεις.

Το πλέον σοβαρό έχει να κάνει με την εκτίναξη του κόστους, καθώς, από τις 750.000 ευρώ που ήταν όλος ο προϋπολογισμός για τα πέντε υδατοδρόμια με βάση τις εκτιμήσεις συμβούλων και προσφορών των αναδόχων του έργου, τώρα θα φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ!

Πιέσεις από «άνθρωπο» του Άδωνι

Για την υποστήριξη της νέας περιφερειάρχη «επιστρατεύτηκε» και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης, που έστειλε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δικό του ειδικό σύμβουλο να πείσει για τη σημασία της νέας προσπάθειας και τη συνεργασία με το ΔΕΠΑΝ. Μεταξύ άλλων, ο νέος σχεδιασμός περιλάμβανε το νομικό πρόσωπο να λειτουργήσει ως αναθέτουσα Αρχή, πράγμα που αντιβαίνει τη νομοθεσία, ενώ ταυτόχρονα απουσίαζαν πλήρως ποινικές ρήτρες και προβλέψεις αποζημιώσεων αν ο συμβαλλόμενος δεν κάνει τη δουλειά του ως οφείλει. Το πλέον εξωφρενικό όμως που προβλεπόταν ήταν η προκαταβολή με την υπογραφή της σύμβασης 1 εκατ. ευρώ, το 30% του κόστους που είχε ήδη αυξηθεί στο τετραπλάσιο, τη στιγμή μάλιστα που για δημόσια έργα οι προκαταβολές είναι συνήθως 5%-10%. Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία έλαβε απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία, οπότε ο Θ. Γαλιατσάτος προχώρησε σε προσφυγή η οποία δικαιώθηκε και κατέπεσε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL