Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ετοιμάζουν πόρισμα μέσα σε δυσώδες κλίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ετοιμάζουν πόρισμα μέσα σε δυσώδες κλίμα

Στην επίσπευση ενός δρομολογημένου πορίσματος προκειμένου να παραπέμψουν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καταλήγουν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σήμερα στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Η πλειοψηφία συνεχίζει να απορρίπτει σχεδόν άνευ συζητήσεως τα αιτήματα του Δ. Παπαγγελόπουλου, έχοντας στο μυαλό της μόνο την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που περιγράφουν βουλευτές της Ν.Δ., που είναι μέλη της Προκαταρκτικής, να εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις, αλλά η πλειοψηφία κάνει πως δεν ακούει και δεν διαβάζει...

Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που η Δικαιοσύνη σπαράσσεται από την πίεση που της ασκούν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ενδεικτικό της έντασης στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντεισαγγελείς Σοφουλάκης και Ζαχαρής διαφώνησαν ως προς το αν η Εισαγγελία Διαφθοράς διεξήγαγε νομίμως την έρευνά της για τη Novartis, με αποτέλεσμα να στείλουν δύο διαφορετικά πορίσματα και να καλείται τώρα ο προϊστάμενός τους Ιωαννίδης να καταλήξει σε απόφαση!

Δ. Παπαγγελόπουλος: Υπάρχουν νέα στοιχεία. καλέστε με να καταθέσω

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και χθες ο Δ. Παπαγγελόπουλος προσήλθε στη γραμματεία της Προκαταρκτικής καταθέτοντας εγγράφως νέα αιτήματα. Χθες ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να του δοθούν τα πορίσματα των αντεισαγγελέων Ζαχαρή και Σοφουλάκη αναφορικά με τους χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προκειμένου να εξεταστεί χωρίς όρκο, «δεδομένου ότι έχουν προκύψει νέα, σημαντικά και κρίσιμα στοιχεία για την απόδειξη της αθωότητάς του και την ανεύρεση της αλήθειας», ήτοι τα πορίσματα Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους εισαγγελείς Διαφθοράς, αλλά και το κείμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού της Νοvartis με τις αρχές των ΗΠΑ.

Αναζητεί τα πορίσματα

Σημειώνεται ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος, πριν προσέλθει στη Βουλή, είχε μεταβεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας να λάβει αντίγραφο της δικογραφίας για τους εισαγγελείς Διαφθοράς, καθώς τα πορίσματα Σοφουλάκη και Ζαχαρή τον αφορούν άμεσα.

«Η ικανοποίηση των αιτημάτων αποτελεί υποχρέωση της Επιτροπής σύμφωνα με τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τις αρχές της ΕΣΔΑ και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία» υπογραμμίζει ο Δ. Παπαγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η απόρριψη και των αιτημάτων του αυτών θα αποτελέσει άλλη μια κραυγαλέα παρανομία εις βάρος του, άλλη μια ατράνταχτη απόδειξη τα εκδικητικής πολιτικής δίωξης εις βάρος του».

Όμως η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν αποφασίσει να συντάξουν πόρισμα χωρίς να λάβουν τις εξηγήσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου επί των νέων εγγράφων, τα πορίσματα των δύο αντεισαγγελέων που είχαν επιφορτιστεί με τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των εισαγγελέων Διαφθοράς και το κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στην αίτησή του ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι τόσο η συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και της Novartis «σχετικά με αξιόποινες πράξεις διαφθοράς που διέπραξε εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του ελληνικού λαού η Novartis» όσο και η δικογραφία για τους εισαγγελείς Διαφθοράς που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες είναι πολύ σημαντικά έγγραφα και κρίσιμα για τη διερεύνηση των «δήθεν αδικημάτων» για τα οποία κατηγορείται.

Πλαστογραφίες, απάτη, trafficking, εκβιασμός, χρηματισμός δικαστών

Στη Βουλή, πάντως, είκοσι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (με πρώτους υπογράφοντες τη Δώρα Αυγέρη και τον Σπύρο Λάππα) καταγγέλλουν ότι τρεις βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που μάλιστα μετέχουν και στη σύνθεση της Προκαταρκτικής Επιτροπής, φέρεται να έχουν ιδιαίτερα σοβαρή εμπλοκή και ποινικές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα:

* Βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Προκαταρκτικής φέρεται να διώκεται για πλαστογραφία διαθήκης και απάτη, ενώ η δίωξη εις βάρος του εκκρεμούσε πριν θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές του της 7ης Ιουλίου 2019.

* Βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Προκαταρκτικής φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα προώθησης ανηλίκων σε πορνεία, που, σύμφωνα και με όσα ντοκουμέντα ήρθαν στο φως από τις καταγραφές της ΕΥΠ, πρόκειται για κύκλωμα trafficking, εκβιασμών, χρηματισμού δικαστών και εμπλοκής υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

* Βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Προκαταρκτικής φέρεται να συνδέεται με τη Novartis Hellas και να έχει κομβικό ρόλο στον επηρεασμό της κοινής γνώμης και τη διαμόρφωση θετικής εικόνας της εταιρείας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα και, εφόσον αληθεύουν, σε ποιο δικαστικό στάδιο βρίσκονται οι συγκεκριμένες υποθέσεις. «Είναι εύλογο οι παραπάνω υπόνοιες να γεννούν ερωτήματα και δυσπιστία για την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των εν λόγω βουλευτών - μελών της Προκαταρκτικής Επιτροπής» υπογραμμίζουν και ζητούν «να διαφυλαχθεί ο θεσμικός - κοινοβουλευτικός ρόλος της λειτουργίας της Προκαταρκτικής, όπως ορίζεται από το σύνταγμα».

Την ερώτηση υπογράφουν οι Δώρα Αυγέρη, Σπύρος Λάππας, Λευτέρης Αβραμάκης, Σία Αναγνωστοπούλου, Σωκράτης Βαρδάκης, Καλλιόπη Βέττα, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Γκιόλας, Τάνια Ελευθεριάδου, Κώστας Ζαχαριάδης, Κυριακή Μάλαμα, Κώστας Μάρκου, Κώστας Μπάρκας, Γιάννης Μπουρνούς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Παναγιώτα Πούλου, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Χαρίτου και Ραλλία Χρηστίδου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL