Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ηχηρή διαφοροποίηση Παπανδρέου - Καστανίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηχηρή διαφοροποίηση Παπανδρέου - Καστανίδη

Ραγδαίες εξελίξεις. Παρά την τεράστια πίεση που υπέστη από τη βάση, τους βουλευτές και σημαίνοντα πρόσωπα για το ΠΑΣΟΚ από το συνδικαλιστικό κίνημα, η Φ. Γεννηματά δεν υποχώρησε από την ψήφιση του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη επί της αρχής και υπέγραψε μια νέα δυσοίωνη σελίδα για το κόμμα της. Συντάχθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έως και την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να τη λοιδορήσει, και έκανε μια ακόμη στρατηγική επιλογή απομάκρυνσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πυρετώδεις εσωτερικές διαβουλεύσεις για να πείσει την Κ.Ο. να εμφανιστεί συμπαγής στην ψηφοφορία, παρά τις έντονες διαφωνίες που εξέφρασαν συγκεκριμένοι πλην εμβληματικοί βουλευτές στις κομματικές συσκέψεις αλλά και δημόσια στη Βουλή, δεν καρποφόρησαν. Οι Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με το "αντιδημοκρατικό" νομοσχέδιο, επιλέγοντας να απέχουν από την ψηφοφορία. Η Φ. Γεννηματά -η οποία δέχτηκε εισηγήσεις για διαγραφή τους- ανακοίνωσε ακαριαία τη σύγκληση της Κ.Ο. του κόμματος για σήμερα το μεσημέρι με θέμα "τα όσα συνέβησαν"...

Κυριάρχησε η γραμμή Λοβέρδου

Σε μια ακόμη κομβική περίπτωση επιβεβαιώθηκε μεταξύ άλλων ο κυρίαρχος ρόλος που διατηρούν στελέχη και η «γραμμή» τους, όπως ο Ανδ. Λοβέρδος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το στίγμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, όταν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αμφιταλαντευόταν, οι πληροφορίες της «Α» ήθελαν τον Ανδ. Λοβέρδο να είναι μεταξύ εκείνων στην Κ.Ο. που εμφανίζονταν πολύ διαλλακτικοί απέναντι στο νομοσχέδιο της Ν.Δ. και πρόθυμοι να το στηρίξουν. Αυτό, μάλιστα, παρά την πλειοψηφική τότε άποψη ότι αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του κόμματος, «δεν έχουμε κανέναν λόγο να ταυτιστούμε» με τη Ν.Δ. Τελικά ταυτίστηκε.

Ο τρόπος και το ύφος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πρώτα διασφάλισε τη χείρα βοηθείας της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., στη συνέχεια απαξίωσε το κεντρικό επιχείρημα με το οποίο η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές και τον κόσμο του κόμματος για την απόφασή της να στηρίξει το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη θα ήταν αρκετά για να περιγράψουν την εικόνα που αποπνέει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η Φ. Γεννηματά, με εμφανή ένταση υπό το βάρος των εσωτερικών πιέσεων, προσπάθησε με τις τοποθετήσεις της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με κεντρικό επιχείρημά της ότι «ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο». Δηλαδή ότι ψηφίζοντας το νομοσχέδιο διέσωσε από τις ορέξεις της Ν.Δ. το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συναθροίζεσαι, που ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε διακινδύνευση αρνούμενος συνολικά το ν/σ Χρυσοχοΐδη.

Ο πρωθυπουργός με απαξιωτικό μειδίαμα σχολίασε ότι αφήνει τέτοιες φράσεις να περάσουν χάριν της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αμέσως μετά έπλεξε το εγκώμιο για την «εποικοδομητική» στάση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, με μισή κουβέντα «έσβησε» την όποια κριτική προσπάθησε προηγουμένως να του ασκήσει η Φ. Γεννηματά για την αρχική μορφή του νομοσχεδίου, όταν δεν προσπαθούσε να επιτεθεί στον Αλ. Τσίπρα. Επιθέσεις με τις οποίες επιχείρησε να προσπεράσει τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες στο κόμμα της και να βγει από τη δύσκολη θέση. Έκανε λόγο για επιθέσεις από «τρολ» και κατέφυγε στις κατηγορίες της Ν.Δ. κατά του Αλ. Τσίπρα περί «παρακράτους», αλλά και σε βαριές εκφράσεις για «ντροπή», για τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και ότι «τσάκισε τους οραματιστές της Αριστεράς, γιατί υποχρεώθηκαν να ζήσουν με τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα».

Γ. Παπανδρέου: Αντιδημοκρατικό. Να αποσυρθεί

Σκληρός και εκτός γραμμής, ο Γ. Παπανδρέου έθεσε πάνω από όλα τα επιχειρήματα την προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο, παρά τις αλλαγές, «παραμένει αντιδημοκρατικό». «Αντί να προστατεύει τη διαδήλωση, την περιορίζει, (...) μπορεί να μην ήταν πρόθεσή σας, αλλά ο νόμος μένει. Δίνονται υπερεξουσίες που υπονομεύουν δημοκρατικά δικαιώματα», τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, να το αποσύρει και «να υπάρξει διάλογος σε βάθος».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι με τον νόμο περί αστικής ευθύνης του διοργανωτή «τιμωρείτε όσους ειρηνικά διαδηλώνουν, τους κάνετε όμηρους του κάθε προβοκάτορα». Πρόσθεσε ότι, προσωπικά, πάντα θέλησε να προστατέψει το δικαίωμα της ελευθερίας και να συμβάλει στην εμπέδωση των δικαιωμάτων και ότι ακόμα και «στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της μεταπολίτευσης» επί πρωθυπουργίας του «δεν προσπάθησα ποτέ να περιορίσω το δικαίωμα της συνάθροισης».

Προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο, αντί να ρυθμίσει και να προστατέψει τους διαδηλωτές και τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας, θα καταφέρει το αντίθετο και ότι «οι πολύπλοκοι κανόνες θα καταργηθούν στην πράξη». Προσθέτοντας και συναισθηματικό τόνο για να αιτιολογήσει την αντίθεσή του, αναφέρθηκε σε παιδική ανάμνησή του, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ολοκλήρωνε τις ομιλίες του στις «μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Ένωσης Κέντρου» με τη φράση «διαλυθείτε ησύχως». Γιατί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη όταν διαδηλώνει θέλει να διαδηλώνει ειρηνικά.

Καστανίδης: Πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη

Το προηγούμενο βράδυ, ο (προερχόμενος από το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.) Χ. Καστανίδης γινόταν ο πρώτος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που διαφοροποιούνταν σε τόνους και περιεχόμενο από τη «γραμμή» του κόμματος, εκδηλώνοντας έτσι καθαρά την αντίθεσή του και την απόστασή του από την υπερψήφιση. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ολοκλήρωσε την ομιλία του με την αποστροφή «είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη».

Ενδεικτικό της μεγάλης απόστασης που χωρίζει βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μεταξύ τους είναι το γεγονός ότι ο Ανδ. Λοβέρδος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Γ. Παπανδρέου για να τοποθετηθεί σε εντελώς διαφορετικό τόνο και περιεχόμενο και να «υπενθυμίσει» ότι «έχουν γίνει τέσσερις σοβαρές αλλαγές από τις παρεμβάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ». Τους τόνους δεν σήκωσε ούτε όταν αναφέρθηκε στο αίτημα που κατέθεσε το κόμμα του με τροπολογία από το πρωί, για απόσυρση της διάταξης για την αστική ευθύνη των διοργανωτών. Τροπολογία επί της οποίας ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία, εφόσον δεν έγινε δεκτή, ώστε να καταψηφίσουν το σχετικό άρθρο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL