Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κυβερνητική αμηχανία για το "γαλάζιο παρακράτος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητική αμηχανία για το "γαλάζιο παρακράτος"

Έκδηλη αμηχανία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης αναφορικά με τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που αφορούν το παρακρατικό κύκλωμα πρώην υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ., επίορκων αστυνομικών και ανώτατων δικαστικών. “Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Δημοκρατία” απάντησε ο Στέλιος Πέτσας (σε ερώτηση της “Α”), στη σκιά των καταγραφών της ΕΥΠ που αποτυπώνουν εμπλοκή "γαλάζιων" στελεχών σε υποθέσεις παιδεραστίας. Περιορίστηκε να σημειώσει -στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- ότι “όσον αφορά το θέμα σε επίπεδο Δικαιοσύνης, δεν ξέρω ούτε τι στοιχεία έχει η Δικαιοσύνη ούτε ποια υπόθεση ερευνά”.

Αντιπερισπασμός με τον... αξιόπιστο πλέον Καλογρίτσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει από τη δυσώδη-εγκληματική δράση του κυκλώματος, αναζήτησε πάτημα στους ισχυρισμούς του... αξιόπιστου πλέον για τη "γαλάζια" παράταξη Χρήστου Καλογρίτσα. Επιδιώκοντας εκ νέου να θέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο “κάδρο” του νέου κυβερνητικού αντιπερισπασμού έθεσε τα ερωτήματα: “Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ;” Ισχυρίστηκε δε, στο ίδιο ύφος, ότι “η σιωπή του διευρύνει το 'πολιτικό κατηγορητήριο' στη συνείδηση των πολιτών”.

Η... τσιμπίδα του κοριού

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Documento”, οι παρακολουθήσεις έβαλαν στο στόχαστρό τους έναν πρώην υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα πολιτευόμενο με το τότε κόμμα που είχε ιδρύσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, τον «Ψ.», και έναν συνεργάτη του, τον «Λ.». Οι δυο τους, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, φαίνεται ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των δραστηριοτήτων του παρακράτους. Φέρεται δε να συνομιλούσαν με μέλη της ηγεσίας της αστυνομίας και οι σχέσεις δεν ήταν μόνο προσωπικές, καθώς ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ άλλοτε τους εξυπηρετούσαν, ακόμη και με στημένους ελέγχους σε καταστήματα με σκοπό τους εκβιασμούς, και άλλοτε ζητούσαν οι ίδιοι ρουσφέτια από αυτούς.

“Σοκολατάκια” για δικαστικούς...

Η δράση του κυκλώματος ξεκινά από την προώθηση γυναικών που εκμεταλλεύεται κύκλωμα trafficking και φτάνει ώς τον χειρισμό παραδικαστικού κυκλώματος,καθώς, σύμφωνα με το “Documento”, προκύπτει και σχέση τους με το δικαστικό σύστημα και μάλιστα με τον Άρειο Πάγο, αφού φαίνεται πως μιλούσαν απευθείας ή έμμεσα με δικαστικούς, τρεις εκ των οποίων είναι αρεοπαγίτες. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στόχος ήταν το στήσιμο υποθέσεων, δύο εκ των οποίων αφορούσαν γνωστούς επιχειρηματίες-καναλάρχες. Τον ένα από αυτούς μια αρεοπαγίτισσα, που ασχολείται με την υπόθεσή του, τον απαλλάσσει, γεγονός που τότε είχε δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στον νομικό κόσμο λόγω της μεθόδευσης που υπήρξε.

Σε άλλες συνομιλίες πάλι, αρεοπαγίτης κανονίζει μαζί τους να φτάσει σε αυτόν υπόθεση κάποιου Λιβανέζου. Όλα αυτά έναντι χρηματισμού, που στις συνομιλίες αναφέρεται ως «γλυκά» και «σοκολατάκια». Όταν πλέον δεν μπορούν να χειριστούν τα μετρητά, οι συγκεκριμένοι δικαστικοί ζητούν άλλου είδους δώρα, όπως κοσμήματα.

Πρόκειται για κύκλωμα το οποίο μάλιστα είχε καταγγείλει πρόσφατα η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην Προανακριτική της Βουλής. Στις συνομιλίες αυτές, αρεοπαγίτες ζητούν ανταλλάγματα για να αθωώσουν επιχειρηματίες, με στενές σχέσεις με τη Ν.Δ., από βαριές κατηγορίες.

Πάρε-δώσε με την ηγεσία της ΕΛΑΣ

Το κύκλωμα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έχει σχέσεις με την ηγεσία της ΕΛΑΣ αλλά και πρώην υπουργούς της Ν.Δ. (αναφέρονται τρεις συνολικά), με τους οποίους συναντιέται για να αλληλοεξυπηρετηθούν σε δείπνα αλλά και στη Βουλή. Με πρώην υπουργό της Ν.Δ. μάλιστα σχεδιάζουν και στήνουν εκβιασμό σε επιχειρηματία στη Σκιάθο στέλνοντας το ΣΔΟΕ και την αστυνομία, ενώ ρυθμίζουν και απάτη με ΦΠΑ για αεροπορική εταιρεία.

Οι συνομιλίες είναι αποκαλυπτικές για τις σχέσεις με μπράβους της νύχτας, κυρίως όμως με την ηγεσία της αστυνομίας, η οποία γνωρίζει πως οι δύο δουλεύουν με κύκλωμα trafficking. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ΕΥΠ παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη, αλλά κάποιοι λειτουργοί της φρόντισαν να καλύψουν τους επίορκους συναδέλφους τους και δεν έκαναν καμία έρευνα ούτε συνέχισαν τις παρακολουθήσεις.

Πρώην υπουργός με ανήλικη

Ο ένας εκ των δύο συνεργατών (κύριος «Λ») φαίνεται ότι βρισκόταν σε στενή επαφή και με πρώην υπουργό της Ν.Δ. τόσο για οικονομικά εγκλήματα όσο και για την έκδοση μιας ανήλικης κοπέλας κατά παραγγελία του υπουργού. Υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία όπου ένας εκ των δύο συνεργατών του κυκλώματος ανακοινώνει στον πρώην υπουργό πως έχει «ένα μικρό» και εκείνος διαμαρτύρεται γιατί του φαίνεται μεγάλη, δηλαδή 17 χρόνων. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, πρόκειται για γνωστό πολιτικό πρόσωπο, που συνδέεται με διάφορες εταιρείες, μεταξύ αυτών και μια εταιρεία στο κέντρο της Αθήνας. Ο διάλογος που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ είναι σοκαριστικός:

Εγκέφαλος: Έχω ένα παρτουζάκι 17 χρόνων να σου φύγει το μυαλό, για το ξύλο που θέλει δεν φαντάζεσαι.

Πρώην υπουργός: Εμφάνιση, φωτογραφία.

Εγκέφαλος: Θα σ’ το στείλω τώρα... Πώς το είδες;

Πρώην υπουργός: Καλό, αλλά πολύ έκφυλο.

Εγκέφαλος: Ρε μαλάκα, 17 χρόνων είναι.

Πρώην υπουργός: Δεν είναι...

Εγκέφαλος: Ακούς τι σου λέω εγώ; Πάει σχολείο.

Πρώην υπουργός: Καλό είναι.

Εγκέφαλος: Τέτοια παρτούζα δεν έχω κάνει. Τώρα είναι στη Λιβαδειά με τον πατέρα και τη μάνα της, μόλις γυρίσει θα το κανονίσουμε να κλείσεις ένα δωματιάκι να μας επισκεφτεί.

Οι δύο συνεργάτες φαίνεται από τις συνομιλίες ότι συναντήθηκαν με πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά και νυν βουλευτή της Ν.Δ. από την επαρχία και ότι γίνονταν ρουσφέτια μέσω του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού. Σε μία από τις συναντήσεις για φαγητό αναφέρεται ότι επρόκειτο να παραστεί -άγνωστο γιατί- και ανώτατο στέλεχος της Eurobank, όπως αναφέρει το “Documento”.

Ένας εκ των δύο συνεργατών φαίνεται επίσης ότι έχει επαφές με νυν βουλευτή της Ν.Δ. με κορυφαία θεσμική θέση, ενώ γίνεται λόγος για επαφές με ένα ακόμη πολιτικό πρόσωπο και σημερινό υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς επίσης και με έναν πρώην δήμαρχο.

Αλ. Χαρίτσης: Το παρακράτος υπήρχε και υπάρχει και είναι στα χρώματα της Ν.Δ.

«Το παρακράτος υπήρχε και υπάρχει και είναι στα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας” διαμηνύει, υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στους “σοκαριστικούς διαλόγους που αποκαλύφθηκαν από την ΕΥΠ». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θέτει δε τα εξής ερωτήματα προς τον Κ. Μητσοτάκη: «Θα διώξει τους πρώην υπουργούς του και τον νυν βουλευτή του που καταγράφονται από την ΕΥΠ να έχουν συναλλαγές με το παρακράτος των επίορκων αστυνομικών σε δυσώδεις υποθέσεις; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί σχετικά με τον χρηματισμό ανώτατων δικαστικών από μιντιάρχες φίλους του για υποθέσεις τους, ο οποίος αποκαλύπτεται από τα λεγόμενα των ίδιων των δικαστικών στις συνομιλίες που κατέγραψε η Υπηρεσία Πληροφοριών;».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται

«Κάποιοι έσπευσαν να δημοσιεύσουν αποσπασματικά και επιλεκτικά συνομιλίες, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη για το τι ακριβώς εξάρθρωσε και έστειλε στη Δικαιοσύνη η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζουν πηγές της Κουμουνδούρου σχετικά με τον νέο γύρο της βρόμικης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Μαξίμου προσπαθώντας να αποδώσει κατηγορίες περί παρακράτους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ. έσπευσε, φυσικά, να μιλήσει για παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς για να προλάβει να συσκοτίσει την υπόθεση γνωρίζοντας πολύ καλά το περιεχόμενο, σχολιάζουν επίσης οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας, οι πληροφορίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ακόμα:

«Όπως λέει και η παροιμία όμως, ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις που αποδεικνύουν ότι τελικά το παρακράτος που ο ΣΥΡΙΖΑ εξάρθρωσε όχι μόνο δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκτός από μαύρο ήταν και βαθύ γαλάζιο...

Πιο αναλυτικά:

1. Οι καταγραφές της ΕΥΠ αποκαλύπτουν ένα παρακρατικό τρίγωνο. Στη μία του κορυφή βρίσκονται πολιτικοί. Ένας υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από το περιβάλλον του Ανδρέα Λοβέρδου, μαζί με τον διευθυντή του επαγγελματικού του γραφείου και πρώην υπουργούς της Ν.Δ.. Στη δεύτερη κορυφή βρίσκονται ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ (ακόμη και μέλη της ηγεσίας), δικαστικοί και αρεοπαγίτες. Στην τρίτη κορυφή είναι ποινικοί και καταζητούμενοι που συχνά βρίσκονται και σχεδιάζουν με τους υπόλοιπους που τυγχάνουν διώκτες τους.

2. Στις δραστηριότητες του παρακράτους είναι το trafficking, το στήσιμο δικών και η 'τακτοποίηση' δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχουν μιντιάρχες που τυγχάνει να είναι πολιτικοί και οικονομικοί χορηγοί της Ν.Δ., μεταθέσεις αστυνομικών, εκβιασμοί επιχειρηματιών στους οποίους στέλνεται ως τιμωρία το ΣΔΟΕ και η αστυνομία για να συνετιστούν, κομπίνες με ΦΠΑ και άλλα πολλά.

3. Η πιο ανατριχιαστική καταγραφή είναι αυτή που αφορά την προώθηση μικρού κοριτσιού σε πρώην υπουργό της Ν.Δ. Ο ίδιος υπουργός φέρεται να στήνει απάτες με το κύκλωμα και να συμμετέχει σε εκβιασμούς.

4. Πρώην υπουργοί της Ν.Δ. συναντιούνται συχνά με τα μέλη της ομάδας, δειπνούν, τους προσκαλούν μέσα στη Βουλή και μαζί τους κανονίζουν διάφορα θέματα. Ο εγκέφαλος του κυκλώματος εμφανίζεται ως συνεργάτης πρώην υπουργού της Ν.Δ. και νυν βουλευτή, ο οποίος έχει αναλάβει χρέη στον Τομέα Δικαιοσύνης της Ν.Δ. με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

5. Τα μέλη του κυκλώματος μιλούν άμεσα ή έμμεσα με αρεοπαγίτες και τους δίνουν οδηγίες για το τι θα κάνουν σε διάφορες υποθέσεις που τους αφορούν. Φαίνεται πως υποθέσεις μεγάλων 'πελατών' που εξετάζονται στον Άρειο Πάγο κατευθύνονται σε συγκεκριμένους δικαστές. Άλλοι ανώτατοι δικαστικοί γράφουν δικόγραφα ή απολογητικά σημειώματα για το κύκλωμα κάνοντας δουλειά part time για το παρακράτος. Σε δύο περιπτώσεις καναλαρχών, ακούγονται να λένε πως θα τους απαλλάξουν, πράγμα που, όπως προκύπτει εκ των υστέρων, έγινε. Οι χρηματισμοί τους αναφέρονται ως 'γλυκά' ή 'σοκολατάκια' στις συνομιλίες.

6. Για αυτό το θέμα ιδιαίτερη σημασία έχει πως πρόσφατα η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέφερε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής την ύπαρξη αυτού του κυκλώματος και την ανησυχία της για την έρευνα που δεν έχει προχωρήσει, αλλά η Ν.Δ., αντί να ρωτήσει την εισαγγελέα για τους επίορκους του παρακράτους που σχετίζονται με τον χώρο της, προτίμησε να κάνει φέιγ βολάν τις παράνομες μαγνητοφωνήσεις του κ. Μιωνή.

7. Από το 2016 και 2017, που η ΕΥΠ παρέδωσε τις καταγεγραμμένες συνομιλίες στην Εισαγγελία, δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά εξέλιξη και καμιά ανακριτική πράξη η έρευνα για τους ανώτατους δικαστές που συνομιλούν στις καταγραφές της ΕΥΠ. Κάποιοι έσβησαν τον κοριό και ίσως ενημέρωσαν τους πρωταγωνιστές. Μια ακόμη απόδειξη για την ύπαρξη του 'γαλάζιου' παρακράτους».

Γ. Ραγκούσης: Δεν θα μας κάνει όλους γουρούνια ο Μητσοτάκης

Στον βούρκο κυλιούνται τα γουρούνια. Δεν θα μας κάνει όλους γουρούνια ο Μητσοτάκης. Οι καταγραφές της ΕΥΠ για το παρακρατικό κύκλωμα σε ΕΛΑΣ και Δικαιοσύνη, με απόφαση εισαγγελέα, ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2015.Οι δράσεις του κυκλώματος είχαν αρχίσει κι εξελίσσονταν πριν το 2015, υπογράμμισε στο Τwitter ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL