Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Γ. Ραγκούσης: Ό,τι υπερβαίνει τους περιορισμούς του συντάγματος είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Ραγκούσης: Ό,τι υπερβαίνει τους περιορισμούς του συντάγματος είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικό

Την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη, αλλά και τα δικαστικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο νόμος, ανέδειξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο σχετικές γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είναι και το δικαστήριο το οποίο θα κρίνει και τη νομιμότητα των ρυθμίσεων Χρυσοχοΐδη.

Η πρώτη γνωμοδότηση είναι του 2001 και η δεύτερη είναι πιο πρόσφατη, του 2013. Πρόκειται για την 79/2001 και την 186/2013.

Η τελευταία γνωμοδότηση, μάλιστα, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι εκδόθηκε με αφορμή το (ισχύον και σήμερα) Προεδρικό Διάταγμα Δένδια που αφορούσε τον περιορισμό των διαδηλώσεων σε μικρότερους χώρους, αντικείμενο σχετικό δηλαδή με το νομοσχέδιο.

Το ΣτΕ διατυπώνει τη θέση ότι επιτρέπονται μόνο οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που συνδέονται με τον κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας και τον κίνδυνο υπέρμετρης διατάραξης της κοινωνικο-οικονομικής ζωής μιας πόλης.

«Επιτρέπονται μόνο οι εκεί μνημονευόμενοι περιορισμοί του δικαιώματος του συνέρχεσθαι που είναι αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά, επικαλούμενη και τη γνωμοδότηση του 2001 και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 11 του συντάγματος ορίζει στην παρ. 1 ότι «οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα» και στην παρ. 2 ότι «μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει». Αντίθετα, το νομοσχέδιο επιτρέπει τη συγκέντρωση μόνο αν συμφωνεί η αστυνομία!

«Το ΣτΕ νομικά έχει ήδη κρίνει πως όποιο νομοσχέδιο υπερβαίνει τους περιορισμούς που προβλέπει το σύνταγμα είναι κατά τεκμήριο και εξ ορισμού κατάφωρα αντισυνταγματικό», υπογράμμισε στην Επιτροπή ο Γ. Ραγκούσης. «Μέχρι την τελευταία στιγμή σάς ζητάμε, για την προστασία και της ελληνικής κοινωνίας και του συντάγματος και του δικαιώματος των Ελλήνων να ασκούν το αναφαίρετο δικαίωμα τους στη διαμαρτυρία και της ελληνικής αστυνομίας, να μην φέρετε αυτό το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL