Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Μητσοτάκης καλεί Γεννηματά για απαγόρευση διαδηλώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης καλεί Γεννηματά για απαγόρευση διαδηλώσεων

Η συζήτηση Μητσοτάκη - Γεννηματά στην «Ώρα του πρωθυπουργού» επί της ερώτησης της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την οικονομία μετατράπηκε γρήγορα σε μεταξύ τους διαπραγμάτευση με φόντο το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη που περιορίζει ή απαγορεύει τις διαδηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πιέσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να χρησιμοποιήσει τις ψήφους του ως άλλοθι, ώστε να παρουσιάσει και να νομιμοποιήσει το «χουντικής» έμπνευσης νομοσχέδιο ως διακομματικό και έτσι να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως απομονωμένη αξιωματική αντιπολίτευση.

Άλλοτε με «καλοπιάσματα» και άλλοτε με «πυρά» που ανταπέδιδε στη Φ. Γεννηματά, εκδήλωσε και χθες έντονα την αγωνία του να αναστήσει το περιβόητο «μέτωπο της λογικής», ώστε αυτό να μην περιοριστεί στη σύμπραξη με τον... Κυρ. Βελόπουλο.

Μπηχτές με Ζάππεια και συγκυβέρνηση

Με το βλέμμα στη συναίνεση, προκειμένου να αποκρούσει και την κριτική για την οικονομία και να της «υπενθυμίσει» την εγγύτητα των δύο κομμάτων τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαχώρισε τη Φ. Γεννηματά από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «υπεύθυνη» και «εποικοδομητική» φωνή, με την οποία μπορεί να συζητά, σε αντίθεση με την «αντιπολίτευση του μαγκαλιού και των συσσιτίων».

Εκείνη, προκειμένου να δείξει ότι η στάση της δεν δικαιολογεί τέτοια πολιτικά κομπλιμέντα εκ μέρους του, επιτέθηκε έντονα θυμίζοντάς του τα Ζάππεια. Εκείνος της απάντησε ότι «αυτά δεν τα λέγατε όταν ήμασταν μαζί υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά» και πως, εφόσον διαφωνούσε τότε, θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει, αλλά έμεινε για το «αξίωμα». Αποκορύφωμα της πίεσης του ήταν η αποστροφή ότι οι ίσες αποστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε «πολιτικό κενό», αλλά και η αναφορά του με την οποία υπονόησε ότι δεν περιμένει από εκείνη να «κρυφτεί πίσω από προτάσεις» ώστε να μην ψηφίσει.

Στην Κ.Ο. "καθαρή στάση"

Φυσικά ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απευθύνθηκε στη Φ. Γεννηματά εν κενώ ούτε ασκεί την πίεσή του αβάσιμα. Το περιθώριο το έχει προσφέρει το ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που θέτει ως προαπαιτούμενο για να στηρίξει το νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν σε αυτό οι θεσμικές εγγυήσεις που ζητά ώστε να μην καταπατηθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Προτείνει μεν σημαντικές βελτιώσεις, ωστόσο δεν διευκρινίζει αν αυτό που προτείνει είναι: «όλα ή τίποτα».

Το κρίσιμο εν προκειμένω είναι τι θα πράξει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εφόσον γίνει αποδεκτό ένα μεγάλο ή πολύ μεγάλο μέρος των προτάσεών του. Κάτι που δεν είναι σε θέση η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη να προεξοφλήσει.

«Δεν μπορούμε να πούμε τι θα κάνουμε αν π.χ. γίνει αποδεκτό το 80% των εγγυήσεων που ζητάμε» ανέφεραν στελέχη εκτιμώντας ως απίθανο να δεχτεί η κυβέρνηση το σύνολο των προτάσεών τους. Πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι, σε κάθε περίπτωση, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. που θα γίνει πριν από την ψηφοφορία θα αποφασιστεί καθαρή στάση, δηλαδή δεν θα υπάρξει η επιλογή του «παρών».

Αδιαπραγμάτευτη η ψήφιση

Προκειμένου να πιέσει τη Φ. Γεννηματά ή έστω μέρος της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Κυρ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ότι θα ενσωματώσει κάποιες προτάσεις της, όχι όμως το σύνολό τους: «Θα είμαστε εδώ την επόμενη εβδομάδα με διάθεση να ενσωματώσουμε προτάσεις, όχι όμως στον βαθμό που θα το απονευρώνουν και θα το κάνουν ανεφάρμοστο».

Εκείνη του απάντησε ότι είναι «άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση όπως κάνετε εσείς». «Εμείς σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες θεσμικές εγγυήσεις, γιατί έτσι όπως είναι δεν ψηφίζεται. Καθαρές κουβέντες. Φέρτε τις θεσμικές εγγυήσεις και μετά συζητάμε σοβαρά» του είπε.

«Εσείς θα κάνετε ό,τι νομίζετε. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» της είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Έδειξε έτσι πόσο σημαντικό είναι για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο, καθώς εξυπηρετεί μια ανομολόγητη στόχευση: την προληπτική απόκρουση των διαδηλώσεων που αναμένει να φουντώσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι παράλληλα με το φούντωμα της ύφεσης.  Άλλωστε, παρά την ωραιοποίηση της εικόνας που επιχείρησε για να αποκρούσει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι την ύφεση την είχε φέρει εκείνος πριν από τον κορωνοϊό, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί: «Δεν υποτιμώ το μέγεθος της κρίσης, θα είναι βαθιά και επώδυνη».

Σκληρά "όχι" και... εύκολα "ναι" εντός ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο πρωθυπουργός εντείνει το ασφυκτικό πρέσινγκ προς τη Φ. Γεννηματά επειδή γνωρίζει τον διχασμό στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ.  Έτσι, αν ο ίδιος αποδεχτεί κάποιες προτάσεις από το σύνολο που βάζει το κόμμα της Φ. Γεννηματά, θα ισχυροποιηθεί και το επιχείρημα ορισμένων βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προς την ηγεσία περί «αμοιβαίου συμβιβασμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντιμετωπίζει ένα δικό του εσωτερικό ντιμπέιτ με ορισμένους βουλευτές να εμφανίζονται για μια ακόμη φορά πολύ πιο ευεπίφοροι στο να στηρίξει το κόμμα τους ένα μείζον για τη Ν.Δ. νομοσχέδιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό εμφανίστηκε σε προχθεσινή κομματική συνεδρίαση στη Βουλή.

Δηλαδή, σε αντίθεση με τη κυρίαρχη άποψη της Κ.Ο., ορισμένοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Ανδ. Λοβέρδος και Ν. Γιαννακοπούλου, φέρονται να είναι ανοικτοί στο να στηριχθεί ένα τόσο κομβικό για τις επιδιώξεις της Ν.Δ. νομοσχέδιο, ακόμα και αν δεν γίνουν αποδεκτές όλες οι «θεσμικές εγγυήσεις» που ζητάει η Χαρ. Τρικούπη.

Χ. Καστανίδης: "Δεν θα ψηφίσει κανείς, δεν είναι ατομικό..."

Στον αντίποδα κινείται ο Χ. Καστανίδης, ο οποίος με δημόσια παρέμβασή του (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) πήρε σαφή θέση στέλνοντας και τα αντίστοιχα μηνύματα: «Όχι, δεν θα ψηφίσει κανείς, δεν είναι ατομικό... Αν ο κ. Χρυσοχοΐδης επιμείνει στον κορμό των ρυθμίσεών του, δεν υπάρχει περίπτωση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να δώσει θετική ψήφο».

Πρόσθεσε ότι ουδόλως τον ενδιαφέρει αν θα δεχτεί ο υπουργός να βάλει και εισαγγελέα για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται πως πρέπει να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις από τα «κολοσσιαία οικονομικά προβλήματα» που έρχονται και γι’ αυτό έχει δοθεί εντολή να περάσει εσπευσμένα το νομοσχέδιο».

Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του με το σύνολο του νομοσχεδίου και υποστήριξε ως μια από τις βασικές προβλέψεις που θα έπρεπε να περιλαμβάνει, να παίρνει τις αποφάσεις ο Συνήγορος του Πολίτη και όχι η ΕΛ.ΑΣ. Ερωτηθείς αν κρίνει πως θα κάνει πίσω η κυβέρνηση, σχολίασε ότι θα το διαπιστώσει στη συζήτηση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL