Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
"Τεράστια πίεση χρόνου" για συμφωνία τον Ιούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τεράστια πίεση χρόνου" για συμφωνία τον Ιούλιο

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας στα ζητήματα του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 750 δισ., και του προσεχούς πολυετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. μέσα στον Ιούλιο υπογράμμισαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή -ψηφιακή- συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, μετά την τηλεδιάσκεψη του Κολεγίου των Επιτρόπων και της γερμανικής κυβέρνησης για την επίσημη έναρξη της νέας προεδρίας της Ε.Ε. που ανέλαβε για το επόμενο εξάμηνο η Γερμανία.

“Η γερμανική προεδρία έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για την Ε.Ε. και οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Ένωσης” δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι υπάρχει “τεράστια πίεση χρόνου”. “Είναι η κρίση που καθορίζει τον ρυθμό. Κάθε μέρα άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, εταιρείες χρεοκοπούν, οικονομίες αποδυναμώνονται” τόνισε και προειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη να μη βάλουν σε προτεραιότητα “τα στενά τους συμφέροντα”, αλλά να επικεντρωθούν “στα οφέλη συνολικά της Ε.Ε.”.

Η πραγματικότητα είναι ότι η γερμανική προεδρία ξεκινάει με την απόσταση των κρατών-μελών της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά το ταμείο ανάκαμψης, να παραμένει μεγάλη και την έκβαση της συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου να παραμένει “αβέβαιη”, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ε.Ε.

“Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί”

«Βλέπουμε κάθε μέρα ότι ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί» δήλωσε, από την πλευρά της, χθες η Άν. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η πανδημία δοκιμάζει την ικανότητα της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη. «Είναι σαφές πού βρίσκονται οι δυσκολίες, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι θα ήταν καλό να συμφωνήσουμε τον Ιούλιο. Αν χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, θα είναι μια λιγότερο καλή εναλλακτική» είπε, αναφερόμενη επίσης στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία το καλοκαίρι, δεν μπορώ να φανταστώ καμία άλλη εναλλακτική, οπότε θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας» τόνισε.

Η συμβιβαστική πρόταση του Σ. Μισέλ

Σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος, κυρίως μεταξύ των χωρών του Νότου, που υποστηρίζουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης ως έχει, και των λεγόμενων “τεσσάρων σφιχτοχέρηδων”, που επιθυμούν αλλαγές ως προς την αναλογία των δανείων/επιχορηγήσεων (250 δισ. / 500 δισ.), την κατανομή τους και τους όρους που θα τα συνοδεύουν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα μια συμβιβαστική πρόταση, που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Σ. Μισέλ στην πρότασή του περιλαμβάνει κάποια “δώρα” στους “πλούσιους του Βορρά”, όπως μια μικρή μείωση του ύψους του προσεχούς πολυετούς προϋπολογισμού, η οποία, όμως, ενδέχεται να “θυμώσει” της χώρες του “ανατολικού μπλοκ”. Επιπλέον, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Σ. Μισέλ θα προσφέρει στις χώρες του Βορρά, που είναι και οι καθαροί συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τις λεγόμενες “εκπτώσεις” στις συνεισφορές τους, όπως γινόταν και με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ταμείο ανάκαμψης, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων παραπονιούνται για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η κατανομή των κεφαλαίων (ανεργία, ύφεση κ.λπ. των προηγούμενων ετών), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προτείνει το 30% των κεφαλαίων να διανεμηθεί από το 2023 και μετά, έτσι ώστε να έχουν φανεί οι επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στις οικονομίες των χωρών. Σε σχέση δε με τους όρους που θα συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα “σκληρύνουν” προκειμένου να ικανοποιηθούν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα χρήματα πάνε σε όσους δεν είχαν μεταρρυθμίσει, όπως θα έπρεπε, τις οικονομίες τους.

“Σύντομα θα μιλάμε όλοι γερμανικά”

Όπως ήρθαν τα πράγματα, στο τιμόνι των διαπραγματεύσεων για το ταμείο ανάκαμψης, πέρα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, βρίσκονται από τώρα και στο εξής δύο “ισχυρές” κυρίες της Γερμανίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και επιπλέον η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο Γερμανίδες έδωσαν χθες την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της προεδρίας, στέλνοντας (ηθελημένα ή άθελά τους) σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη πλέον είναι γερμανική υπόθεση, αφού το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης ήταν στα γερμανικά και μάλιστα χωρίς ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά, κάτι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το γεγονός αυτό συμπίπτει και με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο "Politico" με τίτλο “Σύντομα θα μιλάμε όλοι γερμανικά” και το οποίο επισημαίνει ότι τα γερμανικά ως γλώσσα έχουν “ανέβει” σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη “φούσκα των Βρυξελλών”…

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL