Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Ανασχηματισμός αγκαζέ με τη σύνοδο κορυφής;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανασχηματισμός αγκαζέ με τη σύνοδο κορυφής;

“Φουντώνουν” εκ νέου τα σενάρια του ανασχηματισμού, μετά τις νέες δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι “από τη στιγμή που ανοίγει η χώρα, από αρχές Ιουλίου, ο χρόνος καθίσταται ουδέτερος, οπότε ο πρωθυπουργός κατά τη διακριτική του ευχέρεια θα αποφασίσει πότε θα έχει αυτή τη διόρθωση». Η σχετική διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ενταγμένη “στον στόχο της κυβέρνησης να μην κατεβάσουν τα μολύβια οι υπουργοί”, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, “ο χρόνος των διορθωτικών αλλαγών δεν έχει προσδιοριστεί”.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, “κομβικό ρόλο στον χρόνο αλλά και το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών αποφάσεων θα διαδραματίσει η έκβαση της συνόδου κορυφής στις 17-18 Ιουλίου με επίκεντρο το ταμείο ανάκαμψης”. Στην περίπτωση του “καλού σεναρίου”, που αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εισροή των κοινοτικών κονδυλίων με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις, “οι διαδικασίες της αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος θα επιταχυνθούν για την αποτελεσματική απορρόφηση και αξιοποίηση των 32 δισ. (σ.σ.: το ποσό που προβλέπει για τη χώρα μας η αρχική πρόταση της Κομισιόν)”.

Ωστόσο, άλλοι "γαλάζιοι" παράγοντες σημειώνουν στην “Α” ότι “ο σχεδιασμός του προγράμματος αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ δεν θα γίνει από τους υπουργούς -οι υπουργοί θα αναλάβουν την υλοποίηση- αλλά κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του”. Δίδουν δε ιδιαίτερη έμφαση στον “κομβικό ρόλο της Επιτροπής Πισσαρίδη”. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμούν ότι “οι στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να γίνουν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ή προς το τέλος του Αυγούστου ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Άλλωστε τότε θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, τις οικονομικές επιπτώσεις της και κυρίως θα ξέρουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει “σταθερός στον στόχο του να αξιοποιήσει στελέχη με τεχνοκρατικό προφίλ”, ενώ θα αναζητηθούν και ανοίγματα “στον μεταρρυθμιστικό κεντρώο χώρο”.

Θέλει... κεντρώο άνοιγμα

Η στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να “κλείσει το μάτι” προς τους κεντρογενείς ψηφοφόρους μέσω του ανασχηματισμού (στον αντίποδα της επίσπευσης των διαδικασιών διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία) οδηγεί -σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες- και στην αποκλιμάκωση των τόνων στο μέτωπο της σκανδαλολογίας. Ήδη στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού -όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης- εισηγούνται την αποκήρυξη των “λογικών ρεβανσισμού” που υιοθετεί, στην ουσία, η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. O υπουργός Επικρατείας δε, μέσω των προχθεσινών δηλώσεών του, αποδυνάμωσε αισθητά το εκλογικό σενάριο που είχε αναπτυχθεί στον “βούρκο” της σκανδαλολογίας.

Yπενθυμίζεται ότι η Ντόρα Μπακογιάννη χτύπησε το "καμπανάκι" πως “εάν χειριστούμε τα γεγονότα αυτά με λογική ποδοσφαιροποίησης, μετρώντας δηλαδή τα γκολ που βάλαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε, κατά τη γνώμη μου, υποπέσει σε μικροκομματική παγίδα". Επιπλέον, οι μετριοπαθείς σύμβουλοι του πρωθυπουργού -και θιασώτες των κεντρώων ανοιγμάτων- έχουν επιβάλει τη γραμμή τους στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Στον απόηχο της στόχευσης του Αντώνη Σαμαρά να απευθυνθεί εκ νέου, με τυχοδιωκτικό τρόπο, στο υπερδεξιό εκλογικό ακροατήριο υπονομεύοντας την πολιτική ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία (“Διάλογο με 'πειρατές' δεν κάνει κανείς»), ο Στέλιος Πέτσας πήρε σαφείς αποστάσεις λέγοντας πως “ο πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό τονίσει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ιδίως σε περιόδους κρίσης”.

Ερωτηματικό η στάση Σαμαρά

Το ερώτημα που αιωρείται αφορά τις αξιώσεις του πρώην πρωθυπουργού αναφορικά με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε ακυρώσει -προ δεκαπενθημέρου- τις “διορθωτικές κινήσεις” που είχε προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης από το Ισραήλ απαιτώντας τη μετακίνηση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως στο υπ. Δικαιοσύνης, γεγονός που εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Νovartis. Επιπλέον, φέρεται να ζητούσε την παραμονή του Γ. Βρούτση στο υπουργικό σχήμα αλλά και τη μη κατάτμηση του υπουργείου (σ.σ.: Ανάπτυξης και Επενδύσεων) του Άδ. Γεωργιάδη...

Φιλικές... βολές

Ήδη φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εκτοξεύουν αιχμές για το διαφορετικό μήκος κύματος που εξέπεμψαν προχθές οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Στ. Πέτσας στο θέμα του ανασχηματισμού. “Ένα θέμα που 'πάει και έρχεται' εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η διαφορετική δημόσια προσέγγιση πάνω στο ίδιο θέμα, αυτό του ανασχηματισμού, από δύο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει όλους όσοι προειδοποιούν ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε... σίριαλ. Αντιθέτως, θα πρέπει να σταματήσει κάθε δημόσια αναφορά και οι όποιες διορθωτικές κινήσεις απλώς να συμβούν, όταν ο κ.Μητσοτάκης το αποφασίσει. Οποιοσδήποτε άλλος χειρισμός μόνο επικοινωνιακούς κινδύνους κρύβει για το Μέγαρο Μαξίμου” επισημαίνει σε αιχμηρούς τόνους το liberal.gr.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL