Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Γυναίκες θα ηγούνται των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γυναίκες θα ηγούνται των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας

Δύο γυναίκες, η Μαίρη Σαρπ για το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Αγγελική Αλειφεροπούλου για τον  Άρειο Πάγο, επιλέχθηκαν -όπως ακριβώς αναμενόταν- ως επικεφαλής για τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Αμφότερες αποτελούν παλαιά μέλη του δικαστικού σώματος με θητεία αρκετών χρόνων στα ανώτατα δικαστήρια, τα οποία υπηρέτησαν και από τις θέσεις των αντιπροέδρων τα τελευταία χρόνια.

Η Μαίρη Σαρπ γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή το 1977 και διορίστηκε στο ΣτΕ το 1980 φθάνοντας σε θέση συμβούλου το 1997 και σε αυτήν της αντιπροέδρου το 2011.  Ήταν η εισηγήτρια της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό το Μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2010 κρίνοντας ότι τηρούνται οι αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας και ότι υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Επίσης είχε συνταχθεί με την πλειοψηφία που έκρινε αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, ενώ έχει προεδρεύσει σε αρκετές αποφάσεις κατά τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά σε δικαστές.

Η Αγγελική Αλειφεροπούλου εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1979 και ήταν μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Ζ’ Ποινικού Τμήματος.

Αναφερόμενη στην επιλογή της, η Μαίρη Σαρπ δήλωσε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η ελληνική Πολιτεία, με το κατά το σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με επέλεξε να αναλάβω το ανώτατο αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω το έργο των προηγουμένων προέδρων και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσω, με τη συνεργασία όλων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το δικαστήριο θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπίζει τις ανάγκες κάθε εποχής και να επιλύει τις διαφορές που κάθε φορά ανακύπτουν, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, στο όνομα του οποίου εκτελούνται, κατά το σύνταγμα, οι αποφάσεις του».

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου ανέφερε: «Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η επιλογή μου στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου, ως επιστέγασμα μιας πολύχρονης θητείας σαράντα ενός ετών στην υπηρεσία απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο ότι, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης αυτής, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος που μου εμπιστεύτηκε η Πολιτεία».

Η θητεία των δύο δικαστών ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2021.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL