Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ΚΕΑ: / Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ΚΕΑ: Δεν θα ακολουθήσουμε τη Ν.Δ. στον βούρκο, θα ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ΚΕΑ: / Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ΚΕΑ: Δεν θα ακολουθήσουμε τη Ν.Δ. στον βούρκο, θα ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας

Συσπείρωση, ενότητα, εξωστρέφεια, προοπτική, αναβάθμιση του κόμματος, είναι το μήνυμα που έστειλε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. "Δεν θα συρθούμε στον βούρκο τους" έλεγε κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό ήταν και το στίγμα που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ΚΕΑ. Κεντρική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στη νέα φάση, μετά την πανδημία και μέσα σε αυτές τις αναβαθμισμένες συνθήκες, είναι η στροφή στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Στόχος, να γίνει το κόμμα που θα εκφράσει τις ανάγκες και τις αγωνίες όλων εκείνων που πλήττονται από την κυβερνητική αδράνεια και που "εξαφανίζονται" από το succes story που φιλοτεχνείται γύρω από τον... Μωυσή.

Πλατιά συμμαχία με προοδευτικό σχέδιο στις νέες συνθήκες

Από τους άνεργους και τους εργαζόμενους, που βλέπουν ξανά να διαλύεται η προοπτική που είχε διαφανεί μέχρι να αναλάβει ξανά ο "ειδικός" Βρούτσης, έως τους μικρομεσαίους, τους επιχειρηματίες στην εστίαση και στον τουρισμό, τους ανθρώπους της τέχνης. Μια πλατιά συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που οφείλει, όπως υπογραμμίζεται σε πολλές τοποθετήσεις και εισηγήσεις, να εξελιχθεί και να αναβαθμιστεί. Για την εκπόνηση ενός συνολικού, σύγχρονου, προοδευτικού σχεδίου και προοπτικής για τη χώρα και την κοινωνία, μέσα σε έναν κόσμο όπου οι προκλήσεις και τα νέα ερωτήματα στη νέα εποχή πληθαίνουν και χρειάζονται απαντήσεις.

Τα επόμενα βήματα της ανασυγκρότησης

Η διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως είναι πλέον ολόκληρος ο τίτλος με τη "βούλα" της ΚΕΑ, προχωρά λαμβάνοντας υπόψιν αυτούς τους στόχους. Η ΚΕΑ εξουσιοδοτεί το Πολιτικό Συμβούλιο να συγκροτήσει την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, που θα εγκριθεί στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε και θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία του συνεδρίου. Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν. Στο μεταξύ, θα ενταθούν οι περιοδείες, οι συνελεύσεις και οι παρεμβάσεις μελών και στελεχών του κόμματος σε όλη τη χώρα, ενώ θα επανεκκινήσει η διαδικασία εγγραφής νέων μελών που "φρέναρε" εν μέσω πανδημίας.

Αποπροσανατολισμός διά της παραπολιτικής

Από την πρώτη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η επιλογή Μητσοτάκη και φιλοκυβερνητικών μίντια να οδηγήσουν τον πολιτικό και δημόσιο διάλογο στον βούρκο της παραπολιτικής, της σκανδαλολογίας και της προπαγάνδας συνιστά επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινωνίας. Πρώτον, από την ύφεση και την αδράνεια της κυβέρνησης να λάβει μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και της εργασίας. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, που εστάλησαν στην Κομισιόν, για ύφεση στο ύψος του 16% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 επιβεβαιώνουν τα πιο δυσμενή σενάρια.

Σκάνδαλο στις ΗΠΑ, σκευωρία στην Ελλάδα;

Δεύτερον, από την κατάρρευση του αφηγήματος περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis. Μετά την απόφαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis με την αμερικανική Δικαιοσύνη, η Ν.Δ. βρίσκεται σε πανικό, τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προσπαθεί να πείσει ότι ενώ στις ΗΠΑ η εταιρεία ομολογεί το σκάνδαλο και πληρώνει 310 εκατ. ευρώ για αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας, στην Ελλάδα είναι σκευωρία. Κεντρικό επιχείρημα είναι πως δεν αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα. Βέβαια, ο συμβιβασμός της Novartis με τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση με το ποιος διέπραξε τα εγκλήματα στην Ελλάδα, αλλά με το δεδομένο ότι διεπράχθησαν. Εξάλλου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ερευνά ούτε θα μπορούσε να ερευνά την ευθύνη ξένων πολιτών για εγκλήματα που τελέστηκαν σε άλλη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα, αλλά μονάχα τη ζημία του Αμερικανικού Δημοσίου.

"Χρηματισμός ξένων κρατικών αξιωματούχων"

Στο διά ταύτα. Η δίωξη κατά της Novartis στις ΗΠΑ κινήθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου κατά της Δωροδοκίας και Περί Αλλοδαπών Πρακτικών Διαφθοράς (FCPA/1977). Νόμο που αφορά στην περίπτωση “χρηματισμού ξένων κρατικών αξιωματούχων”. Αλήθεια, εάν δεν βρίσκονταν σοβαρές αποδείξεις από την έρευνα των αμερικανικών αρχών, για ποιο λόγο η Novartis να εξαναγκαστεί σε έναν πρωτοφανή συμβιβασμό και να πληρώσει 345 εκατ. δολάρια;

Αυτά που "ξέχασε" να μεταφράσει η Ν.Δ.

Επίσης, η συμφωνία για την παύση δίωξης κατά της Novartis, που δημοσιοποιήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, αναφέρει χαρακτηριστικά στη σελίδα 15 πως "προέτρεψε αλλοδαπούς (Έλληνες εν προκειμένω) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς μια αλλοδαπή (εν προκειμένω την ελληνική) κυβέρνηση και αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει τη Novartis Hellas στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της". Η μόνη απόφαση που λαμβάνει μια κυβέρνηση, για να μπορεί να επηρεαστεί, είναι ο καθορισμός της πολιτικής για το φάρμακο και η τιμολόγησή τους, υπενθυμίζουν στην Κουμουνδούρου.

Η Novartis λοιπόν αποδέχθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό να πληρώσει πρόστιμο (λόγω ποινικών ευθυνών) 233,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο αμερικανικό κράτος (υπουργείο Δικαιοσύνης) και 128 εκατ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές που ακολούθησε τα έτη 2012-2015 στην Ελλάδα, επί κυβέρνησης Σαμαρά, παραδεχόμενη επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis. Αυτά "χάθηκαν" όμως στη μετάφραση του Μαξίμου και των newsroom.

Γιατί δεν ασκήθηκε αγωγή

Έως σήμερα δεν μπορούσε να ασκηθεί αγωγή και ο λόγος δεν είναι η... Τουλουπάκη, που εξυπηρετούσε τη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριξε ο Ά. Γεωργιάδης. Η έρευνα για τις παράνομες τιμολογήσεις αλλά και εν γένει τις παράνομες πρακτικές της Novartis δεν είχε περαιωθεί ούτε στην Ελλάδα ούτε στις ΗΠΑ, είναι σε εξέλιξη η ποινική προκαταρκτική εξέταση. Επίσης, μέχρι τώρα, η Novartis δεν είχε παραδεχθεί την ενοχή της για παράνομες πράξεις στην Ελλάδα. Εάν ασκούνταν αγωγή, σχεδόν σίγουρα θα έπεφτε στο κενό. Λεπτομέρειες, μπροστά στη μηχανή προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού της Ν.Δ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL