Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
"Noor1", το πλοίο των φαντασμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Noor1", το πλοίο των φαντασμάτων

Άλλο ένα επεισόδιο στη μυθιστορηματικού τύπου δικαστική υπόθεση του "Noor1" γράφτηκε την εβδομάδα που πέρασε, με τον ανακριτή Γιάννη Πετρόπουλο να γίνεται κατά πάσα πιθανότητα ο τρίτος κατά σειράν ανακριτής που παραιτείται από την έρευνα της υπόθεσης, για διάφορους λόγους, και συνολικά ο ένατος δικαστικός λειτουργός που αρνείται να ασχοληθεί ή αποχωρεί από τη δικαστική έρευνα του διαβόητου ναρκοπλοίου.

Η "κατάρα" του... "Noor1"

Το "Noor1", το πλοίο που πιάστηκε με 2,1 τόνους ηρωίνη τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα, κατά τύχη και κατά τη διάρκεια άλλου ελέγχου, συνοδεύεται, όπως φαίνεται, από κάποια περίεργη κατάρα του Τουταγχαμών, αφού, σε αυτά τα έξι χρόνια, πέραν των δικαστικών που έφυγαν ή απέφυγαν την υπόθεση, μετρά επίσης εννιά κύριους μάρτυρες νεκρούς, ακόμα έναν εθελοντή μάρτυρα εγκλωβισμένο στο Ντουμπάι, ενώ και το ίδιο... βυθίστηκε τις πρώτες μέρες του 2020 στον όρμο της Βλύχας, αφού, παρά τις σχετικές προσπάθειες, δεν μπόρεσε να αποτραπεί η κλίση που είχε πάρει σχεδόν δύο μήνες πριν.

Για την υπόθεση του "Noor1" έχουν ήδη καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός και συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη Αιμίλιος Κοτσώνης, ο εφοπλιστής στην αποθήκη του οποίου βρέθηκε ο ένας τόνος της ηρωίνης. Ωστόσο, η καταδίκη του για απλή συνέργεια μόνο οδήγησε την εισαγγελέα της δίκης εκείνης Μαρίας Τρουπή να ασκήσει έφεση υπέρ του Δημοσίου, εκτιμώντας ότι το σκεπτικό της πρώτης απόφασης υποτιμά τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη μεταφορά του φορτίου από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα ο Κοτσώνης.

Οι παραιτήσεις

Ενώ όμως η δίκη αυτή προχώρησε, έστω και απελπιστικά αργά, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε το 2018 για την ίδια υπόθεση και στην οποία εμπλέκονται ο εφοπλιστής, εκδότης και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, που κατηγορείται για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών, μαζί με τον δικηγόρο Β. Μπαϊρακτάρη και τους επιχειρηματίες Ν. Συντιχάκη και Η. Τσακίρη. Είκοσι μήνες μετά την άσκηση της δίωξης, η υπόθεση αυτή παραμένει στο μηδέν, καθώς κάθε ένας από τους ανακριτές που την ανέλαβε παραιτήθηκε ξαφνικά μετά από λίγους μήνες. Πρώτη, η ανακρίτρια Ευ. Αλεξακίδου, που μετατέθηκε από τον Πειραιά στην Αθήνα, στη συνέχεια η συνάδελφός της Καλλιόπη Μάντακα, η οποία εκτιμάται ότι είχε προχωρήσει πολύ την υπόθεση, έως ότου ανακοινώσει την παραίτησή της από το δικαστικό σώμα και τη μετανάστευσή της στην Αμερική μαζί με την οικογένειά της, και τώρα ο Γιάννης Πετρόπουλος, ο οποίος αιτήθηκε τη μετάθεσή του από τον Πειραιά στη Χαλκίδα. Ο κ. Πετρόπουλος είχε αναλάβει την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2019, διαδεχόμενος την κ. Μάντακα και αφού προηγουμένως τρεις άλλοι ανακριτές είχαν αρνηθεί να την αναλάβουν, επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους. Ο κ. Πετρόπουλος είχε μάλιστα αιτηθεί τον διορισμό επικουρικού ανακριτή, λόγω του μεγάλου όγκου της δικογραφίας, αίτημα στο οποίο δεν είχε λάβει απάντηση. Είναι προφανές ότι εάν το αίτημά του για μετάθεση γίνει δεκτό ή παραιτηθεί από την υπόθεση του "Noor1", η ανακριτική διαδικασία ξεκινά πάλι από την αρχή.

Η παρέμβαση Καρδαρά

Το θέμα έθεσε, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, προς το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιάννης Καρδαράς (βλ. δίπλα), κάνοντας λόγο για υποψία πολιτικής παρέμβασης αλλά και γενικότερη απαξία των θεσμών.

Ας σημειωθεί ότι οσμή παρέμβασης είχε και η αλλαγή καταθέσεων από την πλευρά βασικών μαρτύρων της υπόθεσης, όπως ο ήδη καταδικασθείς σε ισόβια Ευθ. Γιαννουσάκης, αλλά και η δυσκολία που αντιμετωπίζει καταδικασμένος επιχειρηματίας στο Ντουμπάι να πάρει άδεια εξόδου από τη χώρα για να καταθέσει στην Ελλάδα όσα γνωρίζει για την υπόθεση.

Για την εμπλοκή του στην υπόθεση είχε μιλήσει ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, στην περιβόητη προεκλογική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τον Μάιο του 2019, όταν ανάμεσα σε άλλα είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση αυτή δεν θα φτάσει ποτέ στα δικαστήρια, πρόβλεψη για την οποία ώς τώρα δικαιώνεται απόλυτα.

Το "Noor1" και η λειτουργία της Δικαιοσύνης

Επιστολή δικηγόρου Ιωάννη Καρδαρά προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά,

Σε συνέχεια και σε συνάρτηση με την από 25.9.2019 (με αρ. πρωτ. 2223/2019) επιστολή μου προς το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, η οποία αφορούσε τη γνωστή υπόθεση του πλοίου "Noor1" με τους 2,5 τόνους ηρωίνη και την παραίτηση, τον Αύγουστο του 2019, και εν συνεχεία μετανάστευση οικογενειακώς στις ΗΠΑ της ορισθείσης από το 2018 ανακρίτριας και προέδρου Πρωτοδικών κ. Καλλιόπης - Ιωάννας Μάντακα πληροφορούμεθα από τον ημερήσιο Τύπο ότι και ο ορισθείς ως αντικαταστάτης της ανωτέρω κ. Ιωάννης Πετρόπουλος αιτήθηκε, με τη σειρά του, τη μετάθεσή του από το Πρωτοδικείο Πειραιά στο αντίστοιχο της Χαλκίδος. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται και στη μη απάντηση των προϊσταμένων του στο έγγραφο αίτημα του για διορισμό επίκουρου ανακριτού λόγω του όγκου των δικογραφιών, που αν ισχύει, αναδεικνύει προβλήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, τόσο η τότε ορισθείσα ανακρίτρια κ. Κ. Μάντακα (εξαιτίας της μετάθεσης της προκατόχου της κ. Ε. Αλεξακίδου) όσο και ο νυν αιτών την μετάθεσή του κ. Ιωάννης Πετρόπουλος είχαν διαδοχικά αναλάβει τη δικαστική έρευνα από τον Σεπτέμβριο του 2018 για τις τυχόν ποινικές ευθύνες των κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, του δικηγόρου Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας συμφερόντων του Capital Νικόλαου Συντιχάκη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση, μεταφορά ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Εξαιτίας της δικηγορικής μου ιδιότητας είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε πολίτης της χώρας μας κατηγορείται για τυχόν τέλεση αδικημάτων δεν είναι ένοχος προτού κριθεί δικαστικά με αμετάκλητη απόφαση και όλοι-ες δικαιούνται δίκαιης δίκης.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, καθώς και ότι απασχολούνται οι Έλληνες πολίτες από το έτος 2014 με τα «Δικαστήρια του Πειραιώς» και την εξέλιξη των συνεχών παραιτήσεων ή μεταθέσεων δικαστικών λειτουργών αλλά και με τα σκωπτικά σχόλια του τύπου «Ζητούνται ανακριτές για το 'Noor1'», εφιστώ την προσοχή των μελών του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης μας στον βαθμό που καθρεπτίζουν τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στη δικαστική και τη γενικότερη κατάσταση (πάντα με τις φωτεινές εξαιρέσεις), που επικρατεί στους κόλπους και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης την οποία υπηρετούμε και εμείς οι δικηγόροι και για τον λόγο αυτό μας αφορά.

Αυτά τα φαινόμενα απαξίας των θεσμών αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία μας.

Πειραιάς 24.6.2020

Με τιμή

Ιωάννης Καρδαράς

Δικηγόρος στον Α.Π.

Μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ. Πειραιά

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL