Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς

Η αποδοχή από την Ελλάδα του ρόλου της «ασπίδας της Ευρώπης» στο προσφυγικό - μεταναστευτικό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα μας προειδοποίησαν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και  Άμυνας της Βουλής για τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπερασπίστηκε την πολιτική επιλογή της «ασπίδας της Ευρώπης». Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης υποστήριξε ότι η αποδοχή αυτού του ρόλου «δεν είναι δίλημμα», καθώς αποτελεί «πολιτική παραδοχή ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

«Αν αποδεχτούμε ότι θα μας γεμίζουν λεφτά, σιδηρόφρακτους και σκηνές, κάποιοι θα τρίβουν τα χέρια τους, αλλά το ζήτημα δεν θα επιλυθεί» προειδοποίησε ο Νίκος Βούτσης.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η αποδοχή της στρατηγικής της «ασπίδας της Ευρώπης» ουσιαστικά βγάζει «εκτός κάδρου» τις ευθύνες των χωρών που έκλεισαν τους διαδρόμους για τη μετακίνηση των προσφύγων. «Η Συνθήκη της Γενεύης δεν είναι α λα καρτ» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγορώντας την κυβέρνηση για απουσία από τον διάλογο Ευρώπης - Τουρκίας για τη νέα πολιτική.

«Η χώρα μας θα πληρώσει ακριβά αυτήν την επιλογή» σχολίασε σχετικά με τη στρατηγική της «ασπίδας της Ευρώπης» ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά περιορίζει το προσφυγικό - μεταναστευτικό σε ελληνοτουρκική διαφορά.

Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας χαρακτήρισε επίσης λάθος την στρατηγική της «ασπίδας της Ευρώπης» θυμίζοντας ότι η κρίση στον  Έβρο δεν συνδεόταν με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ενώ αναρωτήθηκε: «Η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο α λα καρτ;».

Τον «αυτοπεριορισμό των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο όνομα της εξασφάλισης της αξιοπιστίας στις διεθνείς σχέσεις» επέκρινε ο Θοδωρής Δρίτσας. Ερωτήματα για την εμπλοκή ΜΚΟ και για τα κριτήρια επιλογής των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που μετεγκαθίστανται στην Ευρώπη έθεσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Την εργαλειοποίηση της κρίσης στον  Έβρο σχολίασε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Οι θέσεις της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση

Ο Γ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε για τις θέσεις της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για τη νέα πολιτική της Ε.Ε. στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Υπεραμύνθηκε της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά και της σύνδεσης της χρηματοδότησης της Ε.Ε. προς την Τουρκία με το ύψος των προσφυγικών ροών και μιας πολιτικής κινήτρων και αντικινήτρων για τις επιστροφές στις χώρες προέλευσης. Επανέλαβε την ανάγκη για υποχρεωτικότητα στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων στις άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο κατάθεσης αιτήσεων ασύλου στις πρεσβείες της χώρας μας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL