Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Απόφαση-κόλαφος και κατάρρευση του αφηγήματος της "σκευωρίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόφαση-κόλαφος και κατάρρευση του αφηγήματος της "σκευωρίας"

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει το αφήγημα περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis μετά την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της πολυεθνικής, η οποία θα καταβάλει στο Αμερικανικό Δημόσιο 345 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 310 εκατ. αφορούν την παράνομη πρακτική της στη χώρα μας.

Στο κείμενο του συμβιβασμού στο δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, η Νovartis Hellas ομολογεί αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα την περίοδο 2012-2015, ανάμεσα στις οποίες ο επηρεασμός κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση

Για απόφαση-κόλαφο, που "ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis", έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης. Με δήλωσή του on camera ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η Novartis "ομολόγησε ότι την περίοδο 2012-2015, όπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, διέφθειρε γιατρούς, υπηρεσίες και μέλη της κυβέρνησης στην Ελλάδα". "Η προσπάθεια της Ν.Δ. μέσα στον πανικό της να θολώσει τα νερά είναι τραγελαφική" σημείωσε, θέτοντας τρία αμείλικτα ερωτήματα στην κυβέρνηση:

* Τι έχει να σχολιάσει τώρα ο Κ. Μητσοτάκης, μετά την ομολογία διαφθοράς από την ίδια τη Novartis;

* Τι έχει να πει ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός την περίοδο για την οποία η Novartis παραδέχθηκε τη διαφθορά;

* Τι έχουν να πουν πλέον για τη δήθεν σκευωρία οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας της περιόδου, δηλαδή οι Αν. Λοβέρδος, Άδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης;

Η Novartis παραδέχεται όσα Ν.Δ.- ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποκαλούν "σκευωρία"

Όπως υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την απόφαση των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ για το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis "η εταιρεία παραδέχεται όσα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη χώρα μας συνεχίζουν με θράσος να αποκαλούν 'σκευωρία'". Όπως εξήγησε, μάλιστα, το πρόστιμο των 345 εκατ. θα επιβληθεί στη Novartis βάσει νόμου του 1977 περί “πρακτικών διαφθοράς”, όπως αναφέρει επί λέξει, για την τιμωρία «πληρωμών σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους». Όπως είναι κατανοητό, εν προκειμένω μιλάμε για Έλληνες αξιωματούχους.

Σπ. Λάππας: Ας πρόσεχαν οι "σκευωριούχοι"

Για γελοιότητα που εκθέτει την κυβέρνηση κάνει λόγο ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας. Όπως τονίζει σε δήλωσή του, η Νovartis "ομολογεί ότι εφάρμοσε αθέμιτες και παράνομες πρακτικές για τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων προς όφελος αποκλειστικά των συμφερόντων της". Επισημαίνει μάλιστα πως ήταν πολλοί αυτοί που έθεσαν την υπογραφή τους "σε αποφάσεις υπέρ της κατά τρόπο αναίσχυντο, επώδυνο για την ελληνική κοινωνία και τους ασθενείς ασφαλισμένους, και προκλητικό, αφού την ίδια ώρα η χώρα χρεοκοπούσε από ανάλογες πρακτικές".

Όπως σημειώνει ο Σπ. Λάππας, θα έπρεπε σήμερα να γίνει "σεισμός" και να αρχίσει να συντάσσεται η αγωγή αποζημίωσης εις βάρος της Νovartis, καθώς έτσι θα είναι ολοκληρωμένη η δικαίωση. "Και ας αφήσουμε τους 'σκευωριούχους' στο κυνήγι του Παπαγγελόπουλου, που στο τέλος θα τους περιμένει μία ακόμα γελοιοποίηση, ανάλογη με αυτήν που σήμερα βιώνουν από την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis. Ας πρόσεχαν!" καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Αυγέρη: Διεθνές και πολύ ηχηρό θεσμικό ράπισμα σε Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

"Κυνική η ομολογία της Novartis, αλλά πολύ σημαντική για το έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης, που συνεχίζει ακάθεκτη τις έρευνές της για τις ευθύνες γιατρών, αξιωματούχων, εμπλεκόμενων πολιτικών", σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Δώρα Αυγέρη. "Αυτή τη φορά, το θεσμικό ράπισμα σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι διεθνές και πολύ ηχηρό. Και πρέπει να πονάει πολύ" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δ. Τσοβόλας: Δικαίωση Παπαγγελόπουλου, βαριά εκτεθειμένοι Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Για μια εξέλιξη που δικαιώνει τον Δ. Παπαγγελόπουλο μίλησε ο συνήγορος του πρώην υπουργού Δ. Τσοβόλας. "Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι βαριά εκτεθειμένοι για την προσπάθειά τους να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis Hellas με αποπροσανατολισμό των δικαστικών ερευνών και με απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών επί δύο συνεχή έτη" αναφέρει στη δήλωσή του ο γνωστός δικηγόρος. Παράλληλα, τονίζει πως θα πρέπει η Δικαιοσύνη να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της και να διεκδικήσει από τη Novartis Hellas, "χωρίς άλλη καθυστέρηση, αυτά που δικαιούται και είναι αποδεδειγμένα".

Σε γραμμή Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ., περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων, με ανακοίνωσή του ανέφερε πως "έπεσε στο κενό η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με τη βαθιά Δεξιά".

"Τέτοιου είδους εξωδικαστικοί συμβιβασμοί αποτελούν στην ουσία 'deal' μεταξύ κρατών και μεγάλων εταιρειών" σχολίασε το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για "αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά".

Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Novartis και όλες τις προεκτάσεις της ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, τονίζοντας ότι "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL