Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Κ. Τσιάρας για την ανακοπή των τραπεζών εις βάρος των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»: / Κ. Τσιάρας: Θεμιτή η άσκηση ένδικων μέσων, άλλη υπόθεση το ηθικό κομμάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Τσιάρας για την ανακοπή των τραπεζών εις βάρος των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»: / Κ. Τσιάρας: Θεμιτή η άσκηση ένδικων μέσων, άλλη υπόθεση το ηθικό κομμάτι

«Η άσκηση των ένδικων μέσων σε μια δημοκρατική χώρα με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη από οποιονδήποτε προφανώς εμπίπτει σε μια λογική θεμιτή και όχι σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Το κομμάτι το ηθικό είναι μια άλλη υπόθεση» σχολίασε ο Κώστας Τσιάρας σχετικά με τις αξιώσεις των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» και την ανακοπή που έχουν καταθέσει οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη ο υπουργός Δικαιοσύνης διαχώρισε το νόμιμο δικαίωμα των τραπεζών στην άσκηση ένδικων μέσων από το «ηθικό κομμάτι» της υπόθεσης.

Ο Κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «ο νόμος είναι ξεκάθαρος ως προς την περίπτωση της 'Ελευθεροτυπίας'» εκτιμώντας ότι οι αξιώσεις των εργαζομένων της ιστορικής εφημερίδας υπάγονται στην ισχύ των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα όπως αυτές ίσχυαν πριν από τις αλλαγές του Ιουλίου του 2015. Μάλιστα θύμισε ότι ο μνημονιακός νόμος του Ιουλίου του 2015 για τον πτωχευτικό κώδικα όριζε πως η ισχύς των νέων διατάξεων ξεκινούσε στις 19 Αυγούστου του 2015 και δεν αφορούσε τις τότε εκκρεμείς πτωχεύσεις.

Επιπλέον επισήμανε ότι η «Ελευθεροτυπία» είχε πτωχεύσει στις 30 Μαΐου 2014 και οι απαιτήσεις των εργαζομένων αναγγέλθηκαν μέσα στον Ιούλιο του 2015, άρα υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των παλαιότερων ρυθμίσεων του πτωχευτικού κώδικα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις αλλαγές του Ιουλίου του 2015 οι εργαζόμενοι προηγούνταν στην αποπληρωμή των αξιώσεών τους μετά την πτώχευση της επιχείρησης σε σχέση με άλλους δικαιούχους.

Η παρέμβαση του Κ. Τσιάρα ήρθε μία μέρα ύστερα από παρόμοια παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή, η οποία προκάλεσε σχόλιο του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.

Ο  Άδ. Γεωργιάδης μετέφερε στους εκπροσώπους των τραπεζών «αίτημα» της κυβέρνησης για γρήγορη διευθέτηση του ζητήματος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απολύτως απαράδεκτη» την κατάθεση αίτησης αναστολής από τη μεριά των τραπεζών. Ο Ν. Παππάς είχε επισημάνει στους εκπροσώπους των τραπεζών ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν πως οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» θα δικαιωθούν, συνεπώς η όποια καθυστέρηση δεν έχει νόημα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL