Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
"Σας στηρίζουμε αλλά... κάντε διάλογο με την Τουρκία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σας στηρίζουμε αλλά... κάντε διάλογο με την Τουρκία"

Ήρθε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην Ελλάδα, ξεναγήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών στον Έβρο, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε το αυτονόητο, ότι “τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης”, καθησύχασε την Αθήνα ότι “μοιραζόμαστε τις ανησυχίες σας” και απήλθε.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ ήρθε σε μια στιγμή που πήρε πάλι αναβολή η συζήτηση για την κοινή πολιτική ασύλου στην Ευρώπη, άρα που παραμένει μακρινή η προοπτική να μοιραστεί δίκαια το βάρος (;) των προσφυγικών ροών μεταξύ των κρατών-μελών. Συνεπώς, ποια είναι η προσφορά στην Ελλάδα που έχει αναλάβει να φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο και στο Αιγαίο, “αποτρέποντας”, όπως λέει ο υφυπουργός Άμυνας, την έλευση ανθρώπων; Ποια είναι ακριβώς η “πολύ ισχυρή” ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στην οποία αναφέρθηκε ο Μπορέλ;

Η... γενναιόδωρη κυβέρνηση

Για τον “υπουργό Εξωτερικών” της Ε.Ε. η επίσκεψη ήταν μάλλον εύκολη, αφού η οικοδέσποινα κυβέρνηση ήταν πολύ γενναιόδωρη: Θέλει να είναι ο “φύλακας” στην Ευρώπη-φρούριο, της αρκεί να την χειροκροτούν όταν το κάνει, άντε να της στέλνουν και περισσότερο προσωπικό με στολή της Frontex και, βεβαίως, να μην αντιδρούν στις όποιες παραβιάσεις της συνθήκης της Γενεύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνονται στα... ευρωπαϊκά σύνορα. Σωστό και δίκιο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει τη βρόμικη δουλειά για τους Ευρωπαίους και να την επιπλήττουν κι από πάνω. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο μόνος θεσμικός στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε μια... ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τουλάχιστον, ο Κουμουτσάκος δεν ζήτησε ξεκάθαρα τη νομιμοποίηση των push back στη θάλασσα, κάτι που θα ήθελε πολύ η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Φταίει η Τουρκία για την ένταση, αλλά...

Κι αν η Ε.Ε. ευχαριστεί την Ελλάδα για την πυγμή της στον Έβρο, κι αν καταγγέλλει την εργαλειοποίηση των προσφύγων από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, κι αν καταδικάζει την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου από τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα, ουσιαστικά δεν θέλει να τρίξει τα δόντια στην Άγκυρα. Ούτε και μπορεί.

Το δείχνουν άλλωστε οι -κομψές- δηλώσεις του Μπορέλ, μετά τη συνάντησή του με τον Δένδια: Είπε ότι είναι ενήμερος για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, που έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και κατ' επέκταση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

“Μοιραζόμαστε την ανησυχία σας, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη δυναμική της κλιμάκωσης της έντασης”, σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και να αναζητήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα”.

Οι αποχρώσεις του διαλόγου

Ο Μπορέλ επανέλαβε πως “είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας”, επισήμανε, ωστόσο, ότι “κανείς περισσότερο από την Ελλάδα δεν έχει πιο σημαντικούς λόγους να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες”.

Επ’ αυτού ο Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι μεν ανοιχτή στον διάλογο «αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας». Υπογράμμισε ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει “αυστηρά εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και τους δικαίου της θάλασσας” και “μόνον αν η Άγκυρα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε. για αποκλιμάκωση των εντάσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες και επιστροφή στη νομιμότητα”.

Στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μπορέλ επανέλαβε τη δήλωση περί της προστασίας των ελληνικών -και ευρωπαϊκών- συνόρων, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι “είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”. Στην πίεση από πλευράς Μπορέλ για διάλογο με την Τουρκία -“συζητήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών για την ανάγκη εδραίωσης ενός ελάχιστου επιπέδου εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση”, είπε μπροστά στις κάμερες-, ο Μητσοτάκης... ξέφυγε, λέγοντας ότι “η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου”.

Πάντως, ο Μπορέλ δήλωσε αποφασισμένος να συμβάλει στη μείωση της έντασης: “Μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που έχω αναλάβει είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και λέγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά πρωτίστως εννοώ την Ελλάδα και την Κύπρο”, είπε. Αυτό που έμεινε μετέωρο είναι εάν τελικά η Αθήνα διεκδίκησε ενισχυμένο ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο - και τι προσδοκά από το επόμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα έχει στην ατζέντα του και την Τουρκία: Μια ακόμη καταδίκη ή επιβολή κυρώσεων πριν αποπειραθεί η Άγκυρα να στείλει πλωτό γεωτρύπανο στα ανοιχτά της Κρήτης ή του Καστελόριζου; Ή μήπως οι κυρώσεις δεν πρόκειται να επιβληθούν ακόμη κι αν τις ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL