Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
"Επιτελικό" μπάχαλο, αλλά... "η πολιτική μας ήταν σωστή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Επιτελικό" μπάχαλο, αλλά... "η πολιτική μας ήταν σωστή"

«Επιτελικό» χάος και στο προσφυγικό πεδίο έχουν προκαλέσει η έλλειψη σχεδιασμού και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, στη χώρα που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές, κατήργησε το υπουργείο Μεταναστατευτικής Πολιτικής και αναγκάστηκε άρον - άρον να το επανασυστήσει μετά από έξι μήνες. Παράλληλα, οι ένοικοι του Μαξίμου αρνήθηκαν να εκπονήσουν σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, επιδεινώνοντας τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και τους νησιώτες. Η κυβέρνηση ωστόσο εφάρμοσε το δόγμα «νόμος και τάξη» στα νησιά του Αιγαίου για την κατασκευή «κλειστών» κέντρων στις περιοχές που έχουν επιταχθεί. Επιπλέον, εκατοντάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες οδηγούνται στις πλατείες της Αθήνας χωρίς προοπτική εξαιτίας της απροθυμίας της κυβέρνησης να δρομολογήσει πολιτικές στέγασης και ένταξης. Υπό αυτό το πρίσμα, τα κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν τις ευθύνες στις ΜΚΟ, στον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και στους ίδιους τους πρόσφυγες για το «μπάχαλο» στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης...

«Ουδείς αλάθητος, αλλά σωστή η πολιτική μας»!

Με την ίδρυση -έξι μήνες μετά την κατάργησή του- υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτυπώνεται το κυβερνητικό «βέρτιγκο» στο προσφυγικό μετά τις αντιδράσεις «γαλάζιων» περιφερειαρχών και ψηφοφόρων λόγω της μη εκπλήρωσης των προεκλογικών υποσχέσεων της Ν.Δ. «Ουδείς αλάθητος» σημείωσε για την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Alpha), επισημαίνοντας ωστόσο σε αντιφατικούς τόνους ότι «εξακολουθώ να επιμένω ότι η πολιτική μας είναι σωστή. Κάνουμε αυτή τη διορθωτική κίνηση»! «Το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αν με ρωτούσατε τότε και γνώριζα τα δεδομένα, δεν θα το καταργούσαμε» συμπλήρωσε.

Πληθώρα... συντονιστών, αλλά έλλειψη συντονισμού

Η απουσία συντονισμού στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι εμφαντική. Ωστόσο, στον έναν χρόνο «γαλάζιας» διακυβέρνησης περισσεύουν οι... συντονιστές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε αρχικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη διαχείριση, αλλά είχε αρμόδιο και συναρμόδιο υφυπουργό τον Γ. Κουμουτσάκο στο υπουργείο Εξωτερικών. Στις αρχές Οκτωβρίου, όρισε τον Μάνο Λογοθέτη στη θέση του ειδικού γραμματέα Υποδοχής. Τον Νοέμβριο, ορίζεται συντονιστής των... συντονιστών των κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων σε διάφορα υπουργεία για τη μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο πρωθυπουργός ορίζει την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Απόστολο Δοξιάδη συντονιστές του σχεδίου «Κανένα Παιδί Μόνο» για τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα! Τον Δεκέμβριο, ο Αλ. Στεφανής με σχετική τροπολογία αναβαθμίζεται σε… υπερσυντονιστή, καθώς αναιρείται όλος ο μέχρι τότε «σχεδιασμός» και συστήνεται ένα ειδικό όργανο (συντονισμού προφανώς) στο οποίο προΐσταται!

Πλωτά φράγματα και πλαστό πτυχίο

Ο Αλ. Στεφανής θεωρείται δε και ο εμπνευστής το διαβόητου σχεδίου για την τοποθέτηση στο Αιγαίο πλωτών φραγμάτων ώστε να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές μεταναστευτικές ροές. Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ισχυρίζεται ψευδώς πως έχει δύο MBA, ωστόσο, από τα έγγραφα που έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα, προκύπτει τελικά πως «βάφτισε» MBA ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου και ένα Master of Science!

Ο συντονισμός πάντως αναζητείται. Ο οικονομολόγος Ευάγγελος - Απόστολος Κωνσταντίνου με Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε στα μέσα Φεβρουαρίου ορίστηκε ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με την ίδια ρύθμιση άλλαξε τίτλο η Ειρήνη Αγαπηδάκη, που ορίστηκε (για δεύτερη φορά…) νέα ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης!

Ξύλο και δακρυγόνα στα νησιά

Δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ -που μεταφέρθηκαν από το λεκανοπέδιο στη Λέσβο και τη Χίο- επιχείρησαν με γκλοπ και δακρυγόνα να κάμψουν τις διαμαρτυρίες των νησιωτών ενάντια στην κατασκευή νέων κλειστών δομών. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «τροφοδοτεί, αντί να αντιμετωπίζει, τις εντάσεις και τα προβλήματα στα ελληνικά νησιά και οξύνει την αντιπαράθεση στην ελληνική κοινωνία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, έδωσε «συγχαρητήρια» στα ΜΑΤ «για την αυτοσυγκράτησή τους».

Υπεύθυνοι οι πρόσφυγες για τον κορωνοϊό

Παράλληλα, σε ακροδεξιό ρεσιτάλ τρομολαγνίας με επίκεντρο την... επιστράτευση του κορωνοϊού επιδόθηκε ο Στέλιος Πέτσας ώστε η κυβέρνηση να υπερβεί τις αντιδράσεις των νησιωτών. «Σήμερα, που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας θέματα, όπως ο κορωνοϊός, μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια κλειστή δομή» ισχυριζόταν (25.2) στην αφετηρία της υγειονομικής κρίσης!

«Γαλάζια» αριστεία στις προσφυγικές δομές

Η επιλογή των διοικητών των 32 δομών φιλοξενίας της ενδοχώρας έγινε «βάσει αξιολόγησης τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και όχι πολιτικών ή άλλων κριτηρίων» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης Ασύλου. Ωστόσο, οι εκλεκτοί της κυβέρνησης προέρχονται από τον στενό πυρήνα της Ν.Δ., ενώ τρεις εξ αυτών είναι απόστρατοι όλων των όπλων και διατηρούν ευθεία σχέση με την κυβέρνηση! Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων προκάλεσε δε η αποκάλυψη ότι ο διοικητής της δομής του Πύργου Χρήστος Τσιάχρης είναι ο συγγραφέας του μισαλλόδοξου βιβλίου «Μιναρέδες: Οι λόγχες του Ισλάμ στην Ευρώπη», που εκδίδει ναζιστικός εκδοτικός οίκος...

«Μυστικά κονδύλια» για λόγους... εθνικής ασφάλειας

Προπομπός του «πάρτι αδιαφάνειας» αναφορικά με τη διάθεση κονδυλίων στα ΜΜΕ αποτέλεσε ο ειδικός λογαριασμός «απόρρητων κονδυλίων» που θεσπίστηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ευελιξία στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων» ήταν η προσχηματική απάντηση του Νότη Μηταράκη. Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη διάταξη με τα μυστικά κονδύλια (άρθρο 55) -που θα διατίθενται χωρίς λογοδοσία- δεν περιλαμβανόταν στις διατάξεις του νομοσχεδίου (ψηφίστηκε στις 9 Μαΐου από τους βουλευτές της συμπολίτευσης) για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, που είχε τεθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση από τις 10 Απριλίου...

Στα «χνάρια» του Σαλβίνι

Τον θαυμασμό τους στη ρητορική του Όρμπαν και στις πρακτικές του Σαλβίνι φροντίζει να υπενθυμίσει το... μετεγγραφικό δίδυμο από τον ΛΑΟΣ Άδ. Γεωργιάδης - Μ. Βορίδης ώστε να διατηρηθούν οι δίαυλοι με το τμήμα των ακροδεξιών ψηφοφόρων της Ν.Δ. «Δεν έπαψα ποτέ να χρησιμοποιώ τον όρο λαθρομετανάστης» κόμπασε ο υπουργός Επενδύσεων, θεωρώντας το κολαστήριο της Αμυγδαλέζας... «Four Seasons» (σ.σ.: γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων). Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια»!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL