Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Εφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Έκρηξη ελλειμμάτων και απλήρωτων συντάξεων στα ασφαλιστικά ταμεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Έκρηξη ελλειμμάτων και απλήρωτων συντάξεων στα ασφαλιστικά ταμεία

Στην πανδημία της Covid-19 απέδωσε την αύξηση των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος και τις καθυστερήσεις στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη σχετική ενημέρωση της Βουλής.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Αχτσιόγλου επέκρινε την κυβέρνηση επειδή επί των ημερών της επέστρεψαν τα ελλείμματα σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, ενώ αυξήθηκαν κατά 50% οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις. Τόνισε επίσης ότι το έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ του ΕΦΚΑ είναι «πάρα πολύ μεγάλο», δεδομένου ότι δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στα έσοδα η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Υπογράμμισε δε ότι, εκτός από τον ΕΦΚΑ, και το ΕΤΕΑΕΠ παρουσιάζει έλλειμμα 75 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και επισήμανε ότι μεταξύ Ιουλίου του 2019 και Μαρτίου του 2020 κατεγράφη «ραγδαία αύξηση απλήρωτων συντάξεων» κατά 50%, με αποτέλεσμα την απώλεια του «ρυθμού» που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την παρέμβαση του Eurogroup.

Επί ΣΥΡΙΖΑ τα θεμέλια για την ψηφιακή απονομή συντάξεων

Η  Έ. Αχτσιόγλου επέκρινε την κυβέρνηση για την επιμονή της στην αναπαραγωγή του ισχυρισμού ότι παρέλαβε ένα εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις, όταν το πραγματικό νούμερο, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ήταν 108.475. Επίσης θύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν τα θεμέλια για την ψηφιακή απονομή των συντάξεων με τη συμβασιοποίηση του σχετικού έργου και τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού αρχείου επανυπολογισμένων συντάξεων.

Μάλιστα η τομεάρχης καταλόγισε στην κυβέρνηση «μεγάλη καθυστέρηση» στο ζήτημα της ψηφιακής απονομής συντάξεων και θύμισε τη δέσμευση του Γ. Βρούτση ότι την 1η Ιουνίου του 2020 θα απονέμεται ψηφιακά το 34,37% των συντάξεων, ενώ μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί μόνο 500.

Η τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει την αναπηρική σύνταξη με τη λειτουργικότητα του αναπήρου, ζήτημα για το οποίο οι δανειστές είχαν πιέσει ανεπιτυχώς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Διονύσης Καλαματιανός έθεσε το ζήτημα της απόλυσης 5.500 επιστημόνων, από τους οποίους οι 1.000 εργάζονταν σε υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης σημείωσε ότι η βούληση είναι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να παραμείνουν.

Παραδοχή Βρούτση

Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η υστέρηση εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος είναι μικρή, παραδέχτηκε όμως ότι αναμένεται να μεγαλώσει. Επίσης διαβεβαίωσε ότι όποιες ανάγκες παρουσιαστούν θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και το 1,4 δισ. ευρώ των αποθεματικών των επικουρικών συντάξεων.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης υπολόγισε στο 7,3% το έλλειμμα του 2020 και ισχυρίστηκε ότι δεν είναι συγκρίσιμο με τα στοιχεία του 2019 λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή του δώρου του Πάσχα και των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Κάνει τον ανήξερο...

Ο Γ. Βρούτσης προανήγγειλε την ψήφιση την επόμενη εβδομάδα ρύθμισης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, μετά και την παρέμβαση του Eurogroup. Επίσης υποστήριξε ότι «εγώ ποτέ δεν μίλησα για ένα εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις». Ισχυρίστηκε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020 κατεγράφη αύξηση 38,4% στον ρυθμό απονομής συντάξεων, ρυθμός που όμως σταμάτησε λόγω της πανδημίας. Υποστήριξε ακόμα ότι επιπλέον 16.257 αιτήσεις συνταξιοδότησης δεν είχαν καταχωρηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επιπλέον ενημέρωσε επίσης ότι τα αναδρομικά των συντάξεων θα αποδοθούν τον Οκτώβριο, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων να δοθούν νωρίτερα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL