Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας από το Κάιρο: / Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας από το Κάιρο: Ξαναπιάσαμε το νήμα των διαπραγματεύσεων για την ΑΟΖ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας από το Κάιρο: / Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας από το Κάιρο: Ξαναπιάσαμε το νήμα των διαπραγματεύσεων για την ΑΟΖ

Η μεγάλη έκπληξη δεν ήρθε από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, καθώς η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει φτάσει στο κρίσιμο επίπεδο που επιθυμεί διακαώς η Αθήνα ώστε να έχει μια νόμιμη συμφωνία να αντιπαραθέσει στο παράνομο, πλην όμως υπαρκτό τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Και όπως φαίνεται από τη δήλωση του Νίκου Δένδια μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, η πρόοδος ακόμη αργεί. Ο Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως «ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» και επανέλαβε τα... διαδικαστικά, ότι δηλαδή μετέφερε στον Πρόεδρο Αλ Σίσι «τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας και τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο».

Στις μακρές συνομιλίες που είχε ο Δένδιας με τον Σούκρι συζήτησαν, όπως είπε, για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, για το θέμα της Λιβύης, για την τουρκική προκλητικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανησυχεί ιδιαίτερα για την ενίσχυση της πλευράς Σάρατζ στη Λιβύη χάρη στη στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης έχει καλές σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τους οποίους θεωρεί εχθρούς ο Αλ Σίσι. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση, ζαλισμένη από την επιθετικότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα, πόνταρε όλα τα λεφτά της στον εχθρό του Σάρατζ, τον έτερο πολέμαρχο της Λιβύης Χάφταρ. Έτσι, Αθήνα και Κάιρο νιώθουν πολύ κοντά στο ζήτημα της Λιβύης, κάτι που φρόντισε να αναδείξει ο Δένδιας σε άρθρο του στην «Αλ Αχράμ» την ημέρα της επίσκεψης. «Κοινή μας αντίληψη είναι ότι η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης για όλους τους λαούς της» σημείωσε.

«Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δύο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ μας θάλασσα μας ένωνε αντί να μας χωρίζει. Με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα να ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο «στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με τη φίλη Ιταλία».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL