Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Καμπάνια "Μένουμε Σπίτι" / Καμπάνια "Μένουμε Σπίτι": Λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμπάνια "Μένουμε Σπίτι" / Καμπάνια "Μένουμε Σπίτι": Λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους

- Λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους.

- Τα "δικά μας παιδιά" ανταμείβονται.

- Θολώνουμε τα νερά με μικροποσά στους περιφερειακούς.

- Κλείνουμε στόματα με μικροποσά σε αντιπολιτευτικά ΜΜΕ.

Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα της "Αυγής" για τον τρόπο κατανομής των ενημερωτικών κονδυλίων που μοίρασε η κυβέρνηση στα ΜΜΕ για τις καμπάνιες "Μένουμε Σπίτι" και "Μένουμε Ασφαλείς" -ζεστό δημόσιο χρήμα- ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα της "Α" πραγματοποιήθηκε βάσει της λίστας που κατέθεσε προχθές στη Βουλή ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας, η οποία περισσότερο συσκοτίζει παρά δίνει απαντήσεις σε σειρά ερωτήσεων που έχει δεχθεί η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά και ερωτήματα που έχουν κατατεθεί δημοσίως αφενός για το ύψος της δαπάνης που απορρόφησε κάθε μέσο, πράγμα το οποίο συνεχίζει να αποκρύπτεται, και αφετέρου για τον αποκλεισμό μεγάλων μέσων ενημέρωσης, αλλά και ομίλων, όπως το «Documento», που περιλαμβάνει κυριακάτικη εφημερίδα και τρεις ιστοσελίδες και δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ.

"Τα δικά μας παιδιά"

Για την κατανομή των κονδυλίων η κυβέρνηση κινήθηκε σε διπλό άξονα:

1. Ο ένας εντάσσεται στο γνωστό μοτίβο "τα δικά μας παιδιά". Δηλαδή μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την κυβέρνηση, μεγάλα ή μικρά, της Αθήνας και της περιφέρειας, τα οποία ευνοήθηκαν με δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Μικρές εφημερίδες χαμηλής κυκλοφορίας λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως και οι συνδεδεμένοι ιστότοποι, επειδή δοξάζουν τον... Μωυσή της χώρας, ενώ ιστοσελίδες κάθε είδους, υπαρκτές, ανύπαρκτες, ασήμαντες κ.λπ., συνολικά 627, επιδοτούνται με χιλιάδες ευρώ.

Στην κορυφή όλων οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι μιντιακοί όμιλοι, οι οποίοι λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την... επιστροφή χρημάτων για παρεχόμενες υπηρεσίες στην περίοδο της καραντίνας, αλλά και για... προκαταβολή για μετά.

Στην κατηγορία "δικά μας παιδιά" ανήκει για παράδειγμα η παντελώς άγνωστη ιστοσελίδα pointmedia.gr, μηδαμινής επισκεψιμότητας, που εμφανίζεται να συνδέεται με τον βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Ανδρέα Πάτση και τη σύζυγό του, δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά.

2. Ο δεύτερος άξονας κινείται στην αντίληψη "δώσε ψίχουλα για να τους κλείσουμε το στόμα". Αυτό σημαίνει ότι πολλά ΜΜΕ, μικρά και μεγαλύτερα, κυρίως της περιφέρειας, και άλλα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ για... ξεκάρφωμα, ενισχύθηκαν από τα δημόσια ταμεία με πολύ μικρά ποσά. Έτσι ο κ. Πέτσας προχθές στη Βουλή είχε τη δυνατότητα να αναφέρει αληθώς ότι μεταξύ όσων έλαβαν κονδύλια προβολής βρίσκονται η “Αυγή”, ο “Ριζοσπάστης”, η “Εφημερίδα των Συντακτών” κ.λπ.

Σε αυτό το σημείο να δηλώσουμε επισήμως ότι από τις δύο ενημερωτικές καμπάνιες των 20 εκατ., που έτρεξαν την περίοδο 28.3 - 31.5.2020, η εφημερίδα "Αυγή" έχει λάβει το ποσόν των 10.500 ευρώ, το avgi.gr δεν έχει λάβει τίποτε και ο 105,5 Στο Κόκκινο μόλις 5.000 ευρώ.

Η “Εφημερίδα των Συντακτών”, σύμφωνα με δημοσιευμένα δικά της στοιχεία, λαμβάνει 33.000 ευρώ. Ο Όμιλος Φιλιππάκη (ημερήσιες “Δημοκρατία”, “Εστία”, estia.gr κ.λπ.), σύμφωνα με δικά του, δημοσιευμένα στοιχεία, λαμβάνει 46.000 ευρώ.

"Ψίχουλα" στην περιφέρεια

Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε μεγάλα συγκροτήματα Τύπου, τηλεοπτικούς oμίλους και συνολικότερα στα ΜΜΕ του κέντρου διοχετεύτηκαν τουλάχιστον τα 18,5 από τα 20 εκατ. ευρώ της διαφημιστικής δαπάνης. Που σημαίνει ότι στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της περιφέρειας δεν έφτασαν περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα να κινείται στο "χιλιάρικο". Πληροφορίες από την περιφέρεια αναφέρουν συγκεκριμένη πρακτική:

* Στα μεν περιφερειακά ραδιόφωνα, 190 τον αριθμό, οι αμοιβές κυμαίνονταν από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις η αμοιβή αυτή μπορούσε να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μικρό έστω ποσό έλαβαν οι περισσότεροι ενημερωτικοί σταθμοί και περιορισμένος αριθμός μουσικών σταθμών, μεταξύ των οποίων αναπτύχθηκε η σχετική γκρίνια, καθώς υποχρεώθηκαν να παίζουν την καμπάνια δωρεάν, όταν συνάδελφοί τους πληρώνονταν γι’ αυτό. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κονδύλι που κατευθύνθηκε στους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν ξεπερνάει τα 600.000 - 800.000 ευρώ.

* Παρόμοια είναι η εικόνα στους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας. Πρόκειται για 57 κανάλια, τα οποία μοιράστηκαν, σύμφωνα με διάφορες πηγές, ποσά που κυμαίνονταν από 3.000 έως 25.000 ευρώ τα μεγαλύτερα κανάλια, χωρίς να αποκλείονται και λίγες εξαιρέσεις για παραπάνω χρήματα σε ορισμένους. Και σε αυτή την περίπτωση το συνολικό κονδύλι δεν υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ.

Τι σημαίνει όλο αυτό; Ότι τα πολλά ΜΜΕ πήραν ψίχουλα και λίγα ΜΜΕ πήραν τα πολλά. Οι περιφερειακοί σταθμοί χτυπήθηκαν εξίσου, αν όχι περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού, δηλώνουν μάλιστα μείωση της διαφημιστικής απορρόφησης κατά 60% - 70%, και αυτή, όπως λένε, από παλαιότερα συμβόλαια μετάδοσης. Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνουν ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών και περιφερειακών σταθμών, δεν ελήφθη καθόλου υπόψη το κριτήριο του απασχολούμενου προσωπικού, ώστε να τονωθεί, εκτός από τις επιχειρήσεις, και η εργασία.

"Δέκα χιλιάρικα είναι ό,τι πρέπει για έναν εκδότη που βγάζουν μια τοπική εφημερίδα ο ίδιος με τη γυναίκα του, όμως δεν είναι τίποτα για έναν εκδότη που έχει 15 άτομα προσωπικό" λέει στην "ΑΥΓΗ" ιδιοκτήτης ΜΜΕ της περιφέρειας. Και προσθέτει ότι τα περιφερειακά ΜΜΕ στήριξαν την πολιτική για την Υγεία, το "Μένουμε Σπίτι", αναμετέδωσαν λειτουργίες από τις τοπικές εκκλησίες, ενώ κρατούσαν ενημερωμένο το τοπικό ακροατήριο με τοπική και κεντρική ενημέρωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα "δικά μας" κεντρικά μιντιακά μέσα λαμβάνουν περί τα 400.000 ευρώ, ενώ για μεγάλο μιντιακό όμιλο με κανάλι, εφημερίδες και ιστοσελίδες λέγεται ότι το συνολικό ποσό ανέβηκε σε 2,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, μιντιακός όμιλος της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ξεπέρασε τα 25.000 ευρώ.

Εξώδικο από το «Documento»

Μπροστά σε αυτό το απίστευτο αλισβερίσι προκαλεί πραγματικά εντύπωση η δυσμενής διακριτική μεταχείριση που υπέστη ο όμιλος «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη (εφημερίδα, documentonews, koutipandoras.gr), ο οποίος απέστειλε εξώδικο στην εταιρεία Initiative, η οποία ανέλαβε να κάνει το πλάνο κατανομής του κονδυλίου των 20 εκατ. στα ΜΜΕ.

Όπως προαναγγέλλεται, το «Documento» προτίθεται να προσφύγει στα αστικά και ποινικά δικαστήρια: σε μία δημοκρατική Πολιτεία ουδείς επιτρέπεται να δρα ανεξέλεγκτος και να χρησιμοποιεί τη δημόσια υγεία ως πρόσχημα για την αδιαφανή διαχείριση και διανομή κρατικού χρήματος εν κρυπτώ και κατά το δοκούν.

Επειδή λοιπόν οι πράξεις και παραλείψεις των υπευθύνων της εταιρείας ως φυσικών αυτουργών και των εντολέων της, δηλαδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ηθικών αυτουργών προκαλούν τη γενική κατάκριση και την αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου, ενώ ταυτοχρόνως παραβιάζουν ρητές διατάξεις του ισχύοντος δικαίου, η συνέχεια θα γραφτεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, αστική και ποινική.

Επιστολή στην ΕΣΗΕΑ, με το ερώτημα του δικαιώματος στην ελευθεροτυπία, κατέθεσε και ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του ομίλου «Documento». Σύμφωνα με τον Α. Λιακόπουλο «πρόκειται για κραυγαλέο δείγμα νοοτροπίας ολοκληρωτισμού και χειραγώγησης του Τύπου, που υπερβαίνει το κομματικό πεδίο και αφορά τον δημοσιογραφικό κλάδο στο σύνολό του. Ουσιαστικά πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας».

Διαβάστε επίσης:

Με αδιαφάνεια και κριτήριο την «εντοπιότητα» το δημόσιο χρήμα στα ΜΜΕ της επαρχίας;

Ανύπαρκτες, παλιές και αναξιόπιστες ιστοσελίδες παίρνουν χιλιάδες ευρώ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL