Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Οι τράπεζες επιμένουν και αφήνουν εκτεθειμένο τον Κυρ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τράπεζες επιμένουν και αφήνουν εκτεθειμένο τον Κυρ. Μητσοτάκη

Το μπαλάκι των ευθυνών για τις επιβαρύνσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών ανταλλάσσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ενώ η Ελληνική Ένωση Τραπεζών επιλέγει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε εμπλέκεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα των τραπεζών - μελών της και πολύ περισσότερο στην τιμολογιακή πολιτική τους"!

Η ΕΕΤ -σε συνθήκες ύφεσης και κάθετης μείωσης των εισοδημάτων- δεν παραλείπει ωστόσο να προβληθεί και ως... αδικημένη, καθώς απάντησε ότι «οι χρεώσεις των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες» σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των Μιχάλη Κατρίνη, Κώστα Σκανδαλίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου!

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής είχαν απευθυνθεί στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ζητώντας να ενημερώσουν τη Βουλή εάν «προτίθενται να ζητήσουν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αναθεωρήσουν το πλαίσιο εφαρμογής χρεώσεων για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας Υγείας».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός -σε γραπτή απάντηση στις 20 Μαΐου- τονίζει ότι «για τις τραπεζικές χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αρμόδια υπηρεσία είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Μια απάντηση της οποίας η σημασία φωτίζεται από το γεγονός ότι είχε προηγηθεί, στις 2 Απριλίου, η απροκάλυπτη προσπάθεια του Άδωνι Γεωργιάδη να αποτινάξει τις ευθύνες του υπουργείου του για τις αχαλίνωτες τραπεζικές χρεώσεις, καθώς ισχυρίστηκε ότι «τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν (σ.σ.: την ερώτηση των βουλευτών) εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Οικονομικών»!

Όταν ο Μητσοτάκης έδειχνε “πυγμή”...

Στο φόντο του κυβερνητικού... πινγκ - πονγκ ευθυνών εκτεθειμένος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε συνάντηση (στις 24 Οκτωβρίου 2019) με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τους είχε επισημάνει ότι «έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό». Μία ημέρα πριν δε από το βήμα του «Εconomist» σημείωνε ότι «θα συζητήσουμε (με τις τράπεζες) και πώς θα αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν. Για παράδειγμα να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει απλώς την κίνηση του λογαριασμού”.

Η «πυγμή» του κ. Μητσοτάκη (όπως τη χαρακτήριζαν τότε τα φίλια προς την κυβέρνηση ΜΜΕ) είχε όμως και... όρια: «Θα τα συζητήσουμε αυτά καλή τη πίστει και πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις αμοιβαία αποδεκτές» ήταν το πρωθυπουργικό «ευχολόγιο».

...και ο Στ. Πέτσας ακολουθούσε

Ένα ευχολόγιο στο οποίο τον Απρίλιο προστέθηκαν δηλώσεις του εκπροσώπου του Στ. Πέτσα, που χαρακτήριζε τις προμήθειες των τραπεζών “όντως υψηλές” για να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση κάνει «προσπάθειες συνεχώς με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη μείωση των προμηθειών”.

Την ίδια εποχή, βέβαια, ο... αναρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης απαντούσε σε ερώτηση του Μ. Κατρίνη στη Βουλή αυτό που λέει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών: “Οι χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις ελληνικές τράπεζες είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε.”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL