Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Τηλεφωνικό κέντρο αξίας 200.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τηλεφωνικό κέντρο αξίας 200.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη

Ένα πανάκριβο τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο δεν χρησιμεύει σε τίποτε και τελικά δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών, με τη συνήθη πλέον σε αυτές τις περιπτώσεις απευθείας ανάθεση, εγκαινίασε την Τετάρτη μετά βαΐων και κλάδων ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των υπαλλήλων του Οργανισμού και του κοινού.

Με δικαιολογία την αναμονή

Συγκεκριμένα οι πολίτες καλούνται να απευθύνονται στον αριθμό 210-6241888, ο οποίος διαφημίζεται και από την ιστοσελίδα του οργανισμού ως «νέο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΠΕΚΑ», για οποιαδήποτε πληροφορία θέλουν να λάβουν σχετικά με τα επιδόματα και το πόσο που δικαιούνται.

Στόχος, όπως αναφέρει η διοίκηση του Οργανισμού, ήταν να «σταματήσουν οι πολίτες να ταλαιπωρούνται στην αναμονή των τηλεφωνικών γραμμών και να μπορούν να πιάσουν γραμμή αμέσως, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου». Πράγματι η ιδέα αυτή δεν είναι κακή, αφού η αναμονή στο τηλέφωνο με την προϋπάρχουσα κατάσταση μπορεί να έφτανε και τα 15 λεπτά μέχρι να βρεθεί διαθέσιμος υπάλληλος να μιλήσει με τον ενδιαφερόμενο.

Ποια είναι η αλλαγή που έκανε όμως ο Οργανισμός; Ανέθεσε απευθείας και με ποσό αμοιβής τα 200.000 ευρώ, με σύμβαση δέκα μηνών (ώστε να δικαιολογείται η απευθείας ανάθεση), τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου εκτός ΟΠΕΚΑ σε εταιρεία συνδεδεμένη με την Cosmote, όπως φαίνεται από τα τρία τελευταία ψηφία του αριθμού.

Απάντηση σε μια βδομάδα!

Η εταιρεία αυτή, λειτουργώντας με τη συνήθη τακτική των τηλεφωνικών κέντρων, έχει προσλάβει συμβασιούχους υπάλληλους που εργάζονται ταυτόχρονα σε διαφορετικές τηλεφωνικές υπηρεσίες (με ωράριο μάλιστα από τις 8 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ.), οι οποίοι φυσικά δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πληροφορικά συστήματα του ΟΠΕΚΑ.

Καταγράφουν επομένως απλά το τηλέφωνο, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό ΑΜΚΑ του ανθρώπου που τηλεφωνεί και τον ενημερώνουν ότι θα τον ξανακαλέσουν για να απαντήσουν στο ερώτημά του. Όταν συγκεντρωθούν αρκετά ερωτήματα, αυτά αποστέλλονται ομαδικά στον... ΟΠΕΚΑ, δηλαδή στους υπαλλήλους που θα απαντούσαν εξαρχής στα ερωτήματα του κοινού.

Ο ΟΠΕΚΑ αποστέλλει τις απαντήσεις και το τηλεφωνικό κέντρο ξαναπαίρνει πίσω τους πολίτες για να τους ενημερώσει για την απάντηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πολίτης που θα είχε με το προηγούμενο σύστημα την απάντηση που έψαχνε μέσα σε 15 λεπτά -όσο ήταν κατά το μέγιστο η αναμονή στην τηλεφωνική γραμμή- πλέον με τα νέα «ταχύτερα» συστήματα μπορεί να τη λάβει και μετά από μία εβδομάδα. Στην πραγματικότητα αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την πρόθεση της συμβαλλόμενης εταιρείας να στείλει τα ερωτήματα στον οργανισμό.

Εξοργισμένοι οι υπάλληλοι

Πέραν της πρωτοφανούς διαδικασίας να πληρώνει το Δημόσιο 200.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση για δέκα μήνες σε ιδιωτική επιχείρηση προκειμένου να... καθυστερεί την ενημέρωση των δικαιούχων, οι υπάλληλοι του οργανισμού δηλώνουν εξοργισμένοι με το νέο σύστημα, καθώς η πληροφόρηση των δικαιούχων φεύγει από τον κανονικό ρυθμό που είχε μέχρι τώρα και οι υπάλληλοι βρίσκονται ξαφνικά με έναν υπερφορτωμένο όγκο δουλειάς πάνω σε αυτό, όταν η επιχείρηση αποστέλλει τα ερωτήματα.

Πάντως, από τον οργανισμό βεβαιώνουν ότι όλα αυτά συντελούν στον εκσυγχρονισμό του συστήματος πληροφόρησης, ενώ ερώτημα που θέσαμε στο «νέο τηλεφωνικό κέντρο» παρέμενε αναπάντητο ύστερα από 36 ώρες. Αλλά τουλάχιστον «γλιτώσαμε» την αναμονή...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL