Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Επιτακτική η ανάγκη στήριξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Επιτακτική η ανάγκη στήριξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής

Οπως επισημαίνει "Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σειρά ρεαλιστικών προτάσεων και μέτρων στήριξης για τη βιωσιμότητα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής όπως:

· Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ

· Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας, ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια).

· Αποζημίωση σε όλους τους παραγωγούς που για το διάστημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και της ζώνης απαγόρευσης που έθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

· Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων. Να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι αγρότες και οι παραγωγοί, καθώς, όλως παραδόξως, η κυβέρνηση τους εξαιρεί από την εξαγγελθείσα έκπτωση κατά 25% στις ασφαλιστικές εισφορές.

· Επίδομα των 800 ευρώ για παραγωγούς και εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.

· Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ.

· Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.

· Μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

· Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας.

· Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από κρατικές δομές νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιόλαδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας κ.ά.

· Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.

· Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.

· Να αποζημιωθούν και να στηριχτούν οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημίες ή και καταστράφηκαν πρόσφατα από πλημμυρικά φαινόμενα στο Δήμο Βισαλτίας. Η Άμεση καταγραφή των ζημιών καθώς και η κατασκευή των απαραίτητων αποστραγγιστικών έργων, έχουν πλέον επείγοντα χαρακτήρα.

Στη σημερινή πρωτοφανή κοινωνική και οικονομική συνθήκη το πρόγραμμα και οι παρεμβάσεις που προτείνει και για τον πρωτογενή τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχα των κοινωνικών αναγκών αλλά και των αναγκών της οικονομίας.

Γιατί σήμερα το δίλημμα είναι ένα:

Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας και ειδικά του πρωτογενή τομέα τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες, εθνικές περιπέτειες, που δυστυχώς πρόσφατα τις βιώσαμε όλοι και γνωρίζουμε πόσο οδυνηρές είναι.

Σε αυτό το δίλημμα εμείς απαντάμε: Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα, ακριβώς επειδή έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, κυρίως αξιοποιώντας το μεγάλο μας όπλο, το απόθεμα που έχουμε δημιουργήσει των 37 δις ευρώ για μια έκτακτη ώρα ανάγκης και αυτή η ώρα είναι τώρα.

Η ελληνική οικονομία, και εν προκειμένω οι αγρότες, πρέπει να σταθούν στα πόδια τους άμεσα.

Την επόμενη ημέρα κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Είναι ευθύνη όλων μας να βγούμε υγιείς, δυνατοί και αλληλέγγυοι.

Η Ελλάδα πρέπει να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL