Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΝΟΙΞΕ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ / «Λοχίες» για την κοινωνική πειθαρχία επιστρατεύει η κυβέρνηση;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΝΟΙΞΕ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ / «Λοχίες» για την κοινωνική πειθαρχία επιστρατεύει η κυβέρνηση;

Επιβολή... πειθαρχίας των πολιτών από τις δυνάμεις του στρατού δείχνει να σχεδιάζει η κυβέρνηση, στον απόηχο των εικόνων με τις ουρές στις τράπεζες, όπως άφησε να διαφανεί ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης! «Ο Έλληνας πειθαρχεί; Αν, για παράδειγμα, οι πολίτες δεν δείξουν την πειθαρχία που πρέπει, ποιο είναι το επόμενο στάδιο; Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων;» ήταν τα ρητορικά ερωτήματα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (στο Θέμα FΜ). Προετοιμάζοντας δε το έδαφος του αυταρχισμού είπε ότι «η κανονικότητα της μεταμνημονιακής περιόδου είναι ήδη παρελθόν»!

Το «απόρρητο σχέδιο»

Υπενθυμίζεται ότι σε τμήμα του φιλοκυβερνητικού Τύπου είχε κυκλοφορήσει (29.2) το «απόρρητο σχέδιο για την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού», που περιελάμβανε το «ακραίο σενάριο» του «κεντρικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων», καθώς, «αν έχει ξεσπάσει πανδημία, παντού επικρατούν χάος και υστερία, γίνεται πλιάτσικο και η Αστυνομία θα αδυνατεί να εφαρμόσει τον νόμο και να επιβάλει την τάξη»...

Από τον Έβρο στην επιτήρηση

O κ. Χρυσοχοΐδης, επιχειρώντας να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις, σημείωσε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες πειθάρχησαν στη συντριπτική τους πλειονότητα. Η τηλεόραση μεγέθυνε ελάχιστες μειονότητες στις παραλίες και στα άλση». Με στόμφο δε... στρατιωτικού επέμεινε ότι «καλά έκανε η τηλεόραση, γιατί η πειθαρχία πρέπει να είναι απόλυτη», «φωτογραφίζοντας» τα πλάνα με τη γεμάτη κόσμο παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε διαφορετική συνέντευξη (ΣΚΑΪ), ανήγγειλε ότι «όσοι αστυνομικοί επιστρέψουν από Έβρο και νησιά θα ενταχθούν και εκείνοι στις διαδικασίες επιτήρησης των μέτρων». Απέδωσε δε το γεγονός πως «τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ότι είναι ανύπαρκτο σχεδόν το έγκλημα» στους «χιλιάδες αστυνομικούς που έχουν τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να επιτηρούν αν οι πολίτες τηρούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας»!

13033 με ώρα επιστροφής

«Παράθυρο» για αυστηροποίηση του πλαισίου μετακινήσεων άνοιξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χρησιμοποιώντας ως πάτημα τις εικόνες έξω από τις τράπεζες. «Δυστυχώς, ενώ υπάρχει η δυνατότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάποιοι δεν την αξιοποιούν και βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που εργάζονται στα τραπεζικά καταστήματα, αλλά και όσους θέλουν να μετακινηθούν με το μετρό» σημείωσε (Μega, ΣΚΑΪ) ο Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι «στο έντυπο και στο 13033 υπήρξε κατάχρηση από τους λίγους». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει στους πολίτες να καταγράφουν την ώρα επιστροφής στο σπίτι τους στο ειδικό έντυπο και στα SMS στο 13033.

Ιερές εξαιρέσεις;

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δείχνει διάθεση διαλόγου στο αίτημα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου «από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Πάσχα να πραγματοποιούνται λειτουργίες των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών» (δες ρεπορτάζ σελίδας 22). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Το πιο σύνθετο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το Άγιο Φως».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει -με τεράστια καθυστέρηση- «την αναστολή της τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας».

Ο Στ. Πέτσας ωστόσο επανήλθε στο τρίπτυχο: «Δεν θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό. Δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Η πίστη μας είναι μέσα μας»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL