Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ / Να απονεμηθεί το βραβείο Chamberlain - Daladier σε Γερμανία - Ολλανδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ / Να απονεμηθεί το βραβείο Chamberlain - Daladier σε Γερμανία - Ολλανδία

Την απονομή βραβείου Chamberlain - Daladier, “που αποδίδεται στον πολιτικό που έχει ουσιαστική συμβολή στην καταστροφή της ευρωπαϊκής ιδέας και των ευρωπαϊκών αξιών”, πρότεινε ο Ευ. Τσακαλώτος για τον Ολλανδό πρωθυπουργό μετά τη στάση του στη σύνοδο κορυφής. Με ένα αιχμηρό σχόλιο τόνισε ότι ο Μαρκ Ρούτε φέρεται να είπε -στην αποτυχημένη σύνοδο κορυφής, όπου η Γερμανία και η Ολλανδία μπλόκαραν τη δημιουργία ευρωομολόγου- ότι “δεν μπορεί να φανταστεί καμία συνθήκη κατά την οποία η Ολλανδία συναινεί στην έκδοση ευρωομολόγου, γιατί αυτό αντιβαίνει στην αρχιτεκτονική της Ένωσης”.

“Αξίζει να του απονεμηθεί το βραβείο Chamberlain - Daladier”, σημείωσε, θυμίζοντας ότι ο Chamberlain και ο Daladier, πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Γαλλίας αντιστοίχως τη δεκαετία του 1930, επέμεναν μέχρι τέλους να μην αναγνωρίζουν την υπαρξιακή απειλή του ναζισμού και προσπάθησαν να τα βρουν με τον Χίτλερ, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

“Η στάση του Ολλανδού πρωθυπουργού, να αρνηθεί την αναγκαία αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και τη δυνατότητά της να βγει από αυτή την κατάσταση με κάποια αίσθηση του κοινού εγχειρήματος” υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος εκτιμώντας πως, εάν επιτύχει, θα συμπεριληφθει μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας “στο πάνθεον των ευρωπαϊκών ηγετών που έχουν κάνει τα μέγιστα για να απαξιώσουν όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά και τις ίδιες τους τις χώρες".

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα για την τουρκική προκλητικότητα

Να αναλάβει δράση έναντι της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καλούν την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Αλ. Γεωργούλης, Π. Κόκκαλης, Στ. Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν ότι η ρηματική διακοίνωση στην οποία προχώρησε η Τουρκία βασίστηκε στο «παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, στο οποίο αντιτάχθηκε η Ε.Ε. με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2019», επειδή παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με το οποίο τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Όπως επισημαίνουν, οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών - μελών και η Κομισιόν καλείται να απαντήσει τι μέτρα λαμβάνει. Υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στην περιοχή, ζητούν από την Κομισιόν να προβεί σε συγκεκριμένες, επιπρόσθετες κυρώσεις για ενέργειες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL