Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα δημόσια προνιακά και ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα δημόσια προνιακά και ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα

«Τα δημόσια ιδρύματα κλειστής φροντίδας που ανήκουν στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών, ΝΠΔΔ εποπτευόμενα από το Υπ. Εργασίας, φιλοξενούν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας: παιδιά, ενήλικες και ανήλικους με αναπηρία, ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες» σημειώνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα 13 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη της διάρκεια των μνημονιακών χρόνων αποψιλώθηκαν από το προσωπικό τους λόγω μνημονιακού κανόνα 5:1, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το προσωπικό που παρέλαβε με προσλήψεις 350 εργαζομένων επικουρικών, 220 εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας και 300 νέων επιστημόνων από τον ΟΑΕΔ ενώ νομοθέτησε τη σύσταση 393 θέσεων μόνιμου προσωπικού και περίπου 400 επιπλέον επικουρικού προσωπικού.

» Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ απέπεμψε 520 εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας και προγράμματος νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ με τη λήξη των συμβάσεών τους. Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, στις 17 Μαρτίου, η κυβέρνηση προκήρυξε 467 θέσεις υγειονομικού και βοηθητικού επικουρικού προσωπικού με ημερομηνία λήξης 6 μήνες μετά, στις 30/9/2020, χωρίς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.

» Αυτή τη στιγμή στα ιδρύματα απασχολείται εξαιρετικά περιορισμένος, σε σχέση με τις ανάγκες, αριθμός επικουρικού προσωπικού. Οι εργαζόμενοι αυτοί κάνουν μία υπεράνθρωπη προσπάθεια. Η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Επικουρικών Προνοιακών αναφέρει στην ανακοίνωσή της στις 26 Μαρτίου: "όλοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, όλων των ειδικοτήτων, δουλεύουμε ξεπερνώντας τον εαυτό μας καθημερινά, στην «πρώτη γραμμή», με πενιχρά μέσα, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην ολοκληρωμένη φροντίδα, νοσηλεία, ασπίδα προστασίας της ζωής των περιθαλπομένων στις Δομές Πρόνοιας: ηλικιωμένων, παιδιών με ψυχοκινητικά προβλήματα, καθώς και εγκαταλειμμένων, ατόμων με βαριές νοητικές αναπηρίες, ανοϊκούς, τετρα- και παραπληγικούς ανθρώπους που μας νιώθουν στην κυριολεξία πλέον ως οικογένειά τους» καταγγέλλοντας ότι: «μετά από 3 μήνες, όταν θα «καταλαγιάσει» η λαίλαπα θα πάνε σπίτια τους αφού έχουν υπερβάλλει εαυτόν, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους στις 30 Ιουνίου» και ζητώντας «μονιμοποίηση των Επικουρικών, γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΚΚΠΠ και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων για την προστασία των εργαζομένων (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ.)".

» Η κυβέρνηση, 9 μήνες τώρα, μπορούσε να έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό, στις θέσεις που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη σημερινή κατάσταση τα ιδρύματα, όπου αναγκαστικά συγχρωτίζονται εξαιρετικά ευάλωτα άτομα, είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα της άμυνας κατά του κορωνοϊού. Αν αυτοί σπάσουν, τότε κινδυνεύουμε να μας συμβεί ό,τι συνέβη στην Ισπανία, όπου το 1/3 των νεκρών είναι άνθρωποι που ζούσαν σε ιδρύματα.

» Δεν τολμούμε καν να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο που θα απομακρυνθεί το έμπειρο επικουρικό προσωπικό.

» Για να μη γίνουν τα ιδρύματα υγειονομικές βόμβες η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα τώρα, όχι σε μια βδομάδα, όχι σε δέκα μέρες. Εμείς προτείνουμε να αυξηθεί αμέσως το προσωπικό στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με επαναπρόσληψη των 520 εργαζόμενων των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και νέων επιστημόνων και να μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν εργασιακή ασφάλεια ανάλογη με το τιτάνιο έργο που καλούνται να επιτελέσουν.

» Παράλληλα, όπως για το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, είναι απαραίτητο να γίνουν διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού στους εργαζόμενους και φιλοξενούμενους των ιδρυμάτων και να διατίθενται τα κατάλληλα μέσα για την προστασία τους.

» Άμεσα μέτρα πρέπει να ληφθούν και για τα εκατοντάδες ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, κληροδοτήματα, ενώσεις κλπ) που στεγάζουν εξ ίσου ευάλωτους πληθυσμούς. Τα ιδρύματα αυτά είναι καταγεγραμμένα σε ηλεκτρονικό μητρώο που νομοθέτησε και εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοιν. Αλληλεγγύης του Υπ. Εργασίας. Στο Μητρώο έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ιδρυμάτων αυτών, κάθε μορφής και κατηγορίας ωφελούμενων (παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες ΑΜΕΑ κ.λπ.)

» Η γενική εποπτεία των κοινωφελών ΝΠΙΔ ανήκει στο Υπ. Εργασίας, ο έλεγχος λειτουργίας τους όμως ανήκει στις Περιφέρειες. Άμεσα πρέπει να υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου με την δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε οι έλεγχοι της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της συμμόρφωσης με τους γενικούς κανόνες αντιμετώπισης του ιού στα ιδρύματα αυτά να γίνονται καθημερινά.

» Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται, λόγω της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας, με κατεπείγουσα διαδικασία να ολοκληρώσει τώρα τη μονιμοποίηση του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού και να εγγυηθεί ότι κανείς δεν θα απομακρυνθεί από τη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της μόνιμης πρόσληψής του;

2. Θα προκηρύξει και νέες μόνιμες θέσεις προσωπικού ώστε να διασφαλιστεί άμεσα και σε βάθος χρόνου η απαραίτητη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών;

3. Θα επαναπροσλάβει τους πρόσφατα αποπεμφθέντες εργαζόμενους των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ;

4. Πότε θα γίνουν διαγνωστικά τεστ σε εργαζόμενους και ωφελούμενους των ιδρυμάτων;

5. Πότε θα αποδοθεί στους εργαζόμενους ο απαραίτητος εξοπλισμός (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, στολές) ώστε να μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους για την προστασία των ωφελουμένων και των ίδιων;

6. Θα κινητοποιήσει ελέγχους της καθημερινής λειτουργίας των ιδρυμάτων από τα νόμιμα αρμόδια όργανα (ΣΕΥΠ και Σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τα ΝΠΔΔ και Περιφέρειες για τα ΝΠΙΔ), αξιοποιώντας και το μητρώο ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοιν. Αλληλεγγύης;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κατρουγκαλος Γεώργιος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδωνας
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL