Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠ. ΛΑΠΠΑ / Γιατί εξαιρούνται οι δικηγόροι από το επίδομα των 800 ευρώ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠ. ΛΑΠΠΑ / Γιατί εξαιρούνται οι δικηγόροι από το επίδομα των 800 ευρώ;

Την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να εξαιρέσει τους δικηγόρους από το επίδομα των 800 ευρώ που προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την καραντίνα της πανδημίας, σε ανατροπή των αρχικών εξαγγελιών της, αλλά και της προφανούς πραγματικότητας ότι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι βρίσκονται σε αναγκαστική ανεργία αυτή την περίοδο.

Ο Σπ. Λάππας κάνει λόγο για «υποκρισία, εξαπάτηση, κοροϊδία, άδειασμα (και) περιφρόνηση» των δικηγόρων καταγράφοντας έξι σημεία τα οποία επιβάλλουν την παροχή του επιδόματος και σε αυτούς.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το άρθρο 8 της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται ρητά σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ότι από καμία διάταξή της δεν προκύπτει εξαίρεση των δικηγόρων, αλλά ούτε και δικαιοδοσία των αρμόδιων υπουργών να τους εξαιρέσουν.

Χαρακτηρίζει ως εκ τούτου την κατοπινή Κοινή Υπουργική Απόφαση αντισυνταγματική και αντικοινωνική, ενώ τονίζει ότι με τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τις εισαγγελίες -και ως εκ τούτου τα δικηγορικά γραφεία- κλειστά είναι αρκετοί οι δικηγόροι που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Τέλος υπενθυμίζει ότι τα ταμεία των δικηγόρων συνεισέφεραν στα κοινωνικά ταμεία την περίοδο της κρίσης.

Αιφνίδια και αδικαιολόγητη η ΚΥΑ

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, η οποία χαρακτηρίζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση «αιφνίδια και αδικαιολόγητη» και ζητάει την άμεση υλοποίηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών και την καταβολή του επιδόματος στους δικηγόρους.

«Για το δικηγορικό σώμα, που διαχρονικά επιδεικνύει την κοινωνική του ευαισθησία, η εξαίρεσή του από μέτρα στήριξης δεν είναι πρωτίστως θέμα οικονομικό, αλλά κυρίως ηθικό και ζήτημα αξιοπρέπειας, ταυτόχρονα δε και θεσμικό, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης και στη λειτουργία της Δημοκρατίας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ότι, σε περίπτωση επιμονής στην ΚΥΑ, θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL