Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Επιστολές Μητσοτάκη σε Μέρκελ - Μακρόν για το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολές Μητσοτάκη σε Μέρκελ - Μακρόν για το προσφυγικό

Δι’ επιστολής «συμμετείχε» η Ελλάδα στην διάσκεψη για το προσφυγικό που διοργάνωσε η Τουρκία και συμμετείχαν Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον. Όπως είπε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, η επιστολή εστάλη στις 16 Μαρτίου, μια ημέρα πριν από την τηλεδιάσκεψη, και είχε αποδέκτες την καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Μακρόν.

Την ύπαρξη της επιστολής είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα και η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο η επιστολή περιλαμβάνει τις ελληνικές προτάσεις για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που αφορούν την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex, τον μηχανισμό χρηματοδότησης ώστε στην περίπτωση της Τουρκίας να είναι αντιστρόφως ανάλογος με τη ροή μεταναστών προς την Ελλάδα -δηλαδή όσο περισσότερους στέλνουν τόσο να μειώνονται τα χρήματα- και την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ώστε να επιστρέφονται και όσοι έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα».

Ακόμη «περιέγραφε το τι γίνεται στα σύνορά μας -που είναι και ευρωπαϊκά- με τους εκβιασμούς της Τουρκίας, που επιχειρεί να στείλει μαζικά μετανάστες. Περιλάμβανε και τη διάσταση της παράβασης βασικών διατάξεων του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου με τη χρήση ανθρώπων για την επίτευξη αλλότριων σκοπών».

Ν. Μηταράκης: Υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών

Στην Επιτροπή συζητήθηκαν οι ΠΝΠ που αφορούν την απαγόρευση υποβολής αιτήσεων ασύλου και τις επιτάξεις ακινήτων. «Ακούω μαγκιές. Είναι προβληματική η δεύτερη ΠΝΠ που γράφει ότι υπερβαίνει τη βάση του διεθνούς και ενωσιακού Δικαίου. Ποιος σκέφτηκε αυτή τη φράση; Είναι επικίνδυνη και αντιδημοκρατική» προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας χαρακτηρίζοντας τις δύο ΠΝΠ «κείμενα ανθρωπιστικής ντροπής».

Τόνισε ακόμη ότι με τις επιτάξεις παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού ζήτησε να ισχύσει και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ό,τι ισχύει και για την προστασία των Ελλήνων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στα Κέντρα Υποδοχής και τάχθηκε υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών. Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα καταθέσει νομοσχέδιο και για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποσυμφόρησης και ενημέρωσε ότι πρόσφατα η Τουρκία δεν δέχθηκε επιστροφή προσφύγων με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Ακόμη υποστήριξε ότι σήμερα κανείς δεν μένει στα Κέντρα Υποδοχής πάνω από οκτώ μήνες και εκτίμησε ότι «θα πάμε στους τέσσερις μήνες».

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο νομικό θεμέλιο να αναστέλλει τέτοιες διατάξεις. Μόνο με ανοχή μπροστά στην κρίση και με προσωρινότητα μπορούμε να το δούμε» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης, ενώ η Μαρία Κομνηνάκα του ΚΚΕ είπε ότι είναι απαράδεκτο για την κυβέρνηση και κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε για ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. «Αυτά είναι βγαλμένα από τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας» επεσήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL