Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΒΟΥΛΗ / Μία μέρα την εβδομάδα θα λειτουργεί η Ολομέλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΒΟΥΛΗ / Μία μέρα την εβδομάδα θα λειτουργεί η Ολομέλεια

Έστω και καθυστερημένα η Βουλή κατεβάζει τους ρυθμούς λειτουργίας της, χωρίς όμως να αναστέλλει η Ν.Δ. τα πολιτικά σχέδια, όπως την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να ψηφίζονται κατά προτεραιότητα νομοσχέδια που αφορούν την κρίση και η Ολομέλεια να ανοίγει μία φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου και για κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το τελευταίο προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Συγκεκριμένα η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ότι:

* Περιστέλλεται το νομοθετικό έργο με την ψήφιση ενός μόνο νομοσχεδίου κάθε εβδομάδα ως εξής: η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή θα γίνεται σε μια συνεδρίαση, κάθε Τρίτη (με εξαίρεση την επόμενη εβδομάδα, που η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα γίνει Δευτέρα). Το νομοσχέδιο θα συζητείται και θα ψηφίζεται κάθε Πέμπτη. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα γίνεται μετά το πέρας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

* Ο προφορικός κοινοβουλευτικός έλεγχος θα διεξάγεται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη.

* Ο γραπτός κοινοβουλευτικός έλεγχος θα συνεχιστεί κανονικά, με ηλεκτρονική κατάθεση όλων των μέσων (ερωτήσεις, επερωτήσεις κ.λπ.) και με αύξηση της προθεσμίας απάντησης των υπουργείων, από 25 ημέρες σε 40 ημέρες.

* Αναβάλλεται η προγραμματισμένη, για την Παρασκευή, 20/3, συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το Υπερταμείο.

* Η επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα γίνει με μειωμένη σύνθεση. Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της Βουλής να ενημερώνει σχετικώς. Η Διάσκεψη έχει ήδη ενημερωθεί για τις δυνατότητες τηλεδιάσκεψης, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

* Θα εισάγονται κατά προτεραιότητα νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα που συνδέονται κυρίως με τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων (π.χ. κυρώσεις, ΠΝΠ κ.ά.), παρά το ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμα προς κατάθεση νομοσχέδια (ρυθμίσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συναθροίσεις, εταιρική διακυβέρνηση, καταδυτικός τουρισμός, κυρώσεις οδηγιών του υπουργείου Δικαιοσύνης και ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας).

Αντίθεση ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αντίθετος με τον περιορισμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνοντας ότι η απόφαση ισοδυναμεί με κατάργηση αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται ότι εκλαμβάνει τη συναινετική και υπεύθυνη στάση μας ως αδυναμία. Η κατάργηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από βουλευτές προς τους αντίστοιχους υπουργούς, απετράπη μεν στη Διάσκεψη Προέδρων αλλά ο έλεγχος περιορίστηκε, με απόφαση της πλειοψηφίας της, σε μια ημέρα μόνο ανά εβδομάδα, που μάλιστα ορίστηκε η ίδια και για το νομοθετικό έργο», τονίζει προειδοποιώντας ότι «προκαλείται σε μια ημέρα (κάθε Πέμπτη) πολυπρόσωπη παρουσία στον ίδιο χώρο, αντίθετα με όσα εισηγείται η επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ, ενώ μένουν κενές έργου η Δευτέρα, η Τετάρτη και η Παρασκευή».

Καταργήθηκε η Δημόσια Αρχή Λιμένων!

Την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων μεθόδευσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης χθες στη Βουλή. Αν και είχε ανακοινώσει από τη Δευτέρα ότι θα φέρει τη σχετική τροπολογία, την κατέθεσε χθες στην Ολομέλεια, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να ψηφίζουν «στα τυφλά».

«Επειδή μας είπατε ότι θα φέρετε μια τροπολογία γι' αυτό, μια τροπολογία για εκείνο και μια τροπολογία για το άλλο, δεν σημαίνει ότι εμείς μπορέσαμε να διαβάσουμε τις τροπολογίες, ακόμα και να μας τις παρουσιάσετε. Μας είπατε ότι θα καταργήσετε τη ΔΑΛ. Υπό ποιες προϋποθέσεις; Πώς; Δεν έχουμε διαβάσει τίποτα. Επομένως, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο. Δεν έχουν κατατεθεί ακόμα οι τροπολογίες. Δεν τις έχουμε. Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε για τροπολογίες που δεν έχουμε στα χέρια μας. Απαράδεκτο! Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, δεν είναι κοινοβουλευτική διαδικασία», διαμαρτυρήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός. «Η κατάργηση της ΔΑΛ, που ήταν δέσμευσή μου από το 2016, δεν σημαίνει ότι οι αρμοδιότητές της απεμπολούν τον δημόσιο χαρακτήρα τους», απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL