Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ο κορωνοϊός χάλασε τα σχέδια του Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο κορωνοϊός χάλασε τα σχέδια του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να δείξει ότι μπορεί να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι -ή να στείλει μερικές χιλιάδες κατατρεγμένους στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο- και να σπεύσουν στην Κωνσταντινούπολη οι ισχυροί της Ευρώπης. Δεν είχε υπολογίσει όμως τις καταιγιστικές εξελίξεις με τον κορωνοϊό, οπότε η καγκελάριος Μέρκελ, ο Πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός Τζόνσον δεν προσγειώθηκαν χθες στην Πόλη, όπως ουσιαστικά είχε απαιτήσει προ δεκαημέρου, μίλησαν ωστόσο μαζί του μέσω τηλεδιάσκεψης. Και από τα λίγα που διέρρευσαν από τα λεχθέντα μεταξύ των τεσσάρων, μάλλον αργεί ακόμη η αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Κυρίως διότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες “καίγονται” τώρα για τον κορωνοϊό - ενώ τα σύνορα της Ευρώπης θα είναι και με τη βούλα το επόμενο διάστημα κλειστά. Άρα το προσφυγικό μπορεί να περιμένει - για όλους, εκτός από τους πρόσφυγες, την Τουρκία και την Ελλάδα, η οποία δεν ήταν προσκεκλημένη από τον Ερντογάν στο... τηλεπαζάρι.

Η τουρκική προεδρία, πάντως, έβγαλε μόνο μια λιτή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία Ερντογάν, Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον μίλησαν για το προσφυγικό, για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, για το πώς θα φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην επαρχία του Ιντλίμπ στη Βόρεια Συρία, αλλά και για τις συντονισμένες προσπάθειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Οι Μέρκελ και Μακρόν, όπως άλλωστε αποφάσισε και το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμενόταν να ξεκαθαρίσουν στην Τουρκία ότι πρέπει να ελέγχει ώστε να μην βγαίνουν από τα σύνορά της πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αφρική, αλλά και τη Συρία. Κι ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότηση, ώστε να μοιραστούν δικαιότερα τα βάρη από την παραμονή σχεδόν 4 εκατομμυρίων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος. Και επανέλαβε και στους τρεις ότι Ε.Ε. και ΝΑΤΟ πρέπει να στηρίξουν την Τουρκία ώστε “να προστατεύσει τους αμάχους στη Βόρεια Συρία”, στην επαρχία του Ιντλίμπ, όπου για την ώρα τηρείται η εκεχειρία που συμφώνησαν Άγκυρα και Μόσχα πριν από δεκαπέντε μέρες.

Μην... χαϊδεύετε τον Ερντογάν

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η συμπρόεδρος των Πράσινων Ανναλένα Μπέρμποκ είχε ζητήσει από τη Μέρκελ και τον Μακρόν να μιλήσουν ξεκάθαρα στον Τούρκο Πρόεδρο και να μην τον... χαϊδέψουν: “Οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας πρέπει να ξεκαθαρίσουν στον κύριο Ερντογάν ότι η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τα σύνορά της και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλεία” τόνισε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση των αναγκών των προσφύγων στην Τουρκία. Τη δική του αγωνία κατέθεσε ο επικεφαλής της Pro Asyl -της παλαιότερης και μεγαλύτερης γερμανικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο- Γκίντερ Μπούρκχαρντ: “Μην κλείσετε μια συμφωνία με την Τουρκία σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” είπε αναφερόμενος πρωτίστως στα τουρκικά σχέδια για την εγκατάσταση Σύρων προσφύγων στα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία, όπου έχει μπει ο τουρκικός στρατός παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η Pro Asyl καλεί την Ε.Ε. να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν για να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του στη Συρία ως προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια που θα του δώσει για το προσφυγικό, μια βοήθεια “απόλυτα θεμιτή και απαραίτητη”.

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητη η απουσία της Ελλάδας

Την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας γίνεται ερήμην της Αθήνας εξέφρασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

“Μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη σύνοδο στο Βερολίνο για τη Λιβύη, η χώρα μας δεν θα συμμετάσχει ούτε στην τηλεδιάσκεψη για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί από τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Τουρκίας” επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι “είναι αδιανόητο, αντί η Ελλάδα να συναποφασίζει για την υπέρβαση μιας κρίσης που την αφορά άμεσα, να περιμένει να της ανακοινώσουν άλλοι τις αποφάσεις που θα πάρουν ερήμην της”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι “εάν η απουσία της Ελλάδας έχει επιβληθεί, για μια ακόμα φορά, από τον Τούρκο Πρόεδρο στη Γερμανίδα καγκελάριο και μάλιστα λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, πρόκειται για σοβαρή αποτυχία της διπλωματίας μας”.

Και καλεί την κυβέρνηση να καταλάβει ότι “διεθνοποίηση δεν σημαίνει απλά ενημέρωση, αλλά διεκδίκηση και πρωτοβουλίες. Και ο μόνος τρόπος που μπορεί η Ελλάδα να προασπίσει τα δικαιώματά της τόσο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, όσο και στον ευρωπαϊκό κυνισμό, είναι να βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών”.

Μάλιστα, η εμμονή του πρωθυπουργού να διαβεβαιώνει την Ε.Ε. ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να παίξει τον ρόλο "ασπίδας" προκεχωρημένου φυλακίου για την Ευρώπη είναι “λάθος”, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο προτείνει ότι η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, πρέπει να απαιτεί από την Ε.Ε.:

* Μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ε.Ε. και επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε.

* Κεντρικό ρόλο της Αθήνας στις συνομιλίες για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, όπως το 2015 - 2016.

* Και απειλή κυρώσεων προς την Τουρκία αν δεν επανέλθει στη Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η απουσία της Ελλάδας από την τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μέρκελ - Μακρόν, όπου παζαρεύουν για ζωτικά συμφέροντά μας, είναι πολύ αρνητική. Ο Ερντογάν δεν είναι απομονωμένος. Οι Μέρκελ - Μακρόν υποκαθιστούν τα όργανα της Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τον ρόλο του σιωπηλού ουραγού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL