Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ. ΤΣΙΟΔΡΑ / Αναστολή λειτουργιών πλην Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ. ΤΣΙΟΔΡΑ / Αναστολή λειτουργιών πλην Κυριακής

Να αναστείλει όλες τις ιερές ακολουθίες εκτός από την κυριακάτικη λειτουργία και να παροτρύνει τους πιστούς να παραμείνουν στα σπίτια τους για να προστατευτούν από τον κορωνοϊό αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ύστερα από μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση. Οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο για κατ’ ιδίαν προσευχή, ενώ η κυριακάτικη λειτουργία θα συντομευτεί. Επίσης, αναβάλλονται γάμοι και βαφτίσεις και οι κηδείες θα διεξάγονται σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Πριν από την απόφαση της ΔΙΣ είχαν προηγηθεί έντονες πιέσεις προς την Εκκλησία να συμμορφωθεί με τις ιατρικές υποδείξεις για περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση του κορωνοϊού. Μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση της ΔΙΣ έγινε υπό αυστηρά μέτρα υγιεινής, ενώ τους μητροπολίτες ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Η συνεδρίαση της ΔΙΣ ήταν μαραθώνια και φαίνεται ότι υπήρξαν αντίθετες απόψεις. Μάλιστα, στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης συμμετείχαν και μητροπολίτες από την Αττική που δεν είναι μέλη της ΔΙΣ. Μετά την αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση κάποιοι από αυτούς, όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Κηφισίας Κύριλλος, έκαναν δηλώσεις με τις οποίες εμμέσως παρότρυναν την κυβέρνηση να αποφασίσει αναστολή λειτουργίας για τους ναούς όλων των θρησκειών. Κάλεσαν δηλαδή εμμέσως την κυβέρνηση να αναλάβει αυτή το βάρος της ευθύνης για το κλείσιμο των εκκλησιών.

...και διαψεύσεις

Ο διευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης διέψευσε κατηγορηματικά και με σκληρή γλώσσα μέσω του ΑΠΕ δημοσιεύματα που έφεραν τον Ιερώνυμο να έχει εκφράσει αντίστοιχες απόψεις στις συνομιλίες που είχε με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Αλ. Τσίπρα.

Συμβουλή στους ηλικιωμένους

«Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του» σημείωσε η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της ζητώντας από τους πιστούς και ιδιαίτερα από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στο σπίτι τους και να αποφύγουν τον συγχρωτισμό με άλλους ανθρώπους.

Η ΔΙΣ αποφάσισε ότι στις εκκλησίες μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου θα τελείται μόνο η κυριακάτικη λειτουργία, η οποία μάλιστα θα γίνει πιο σύντομη και θα διαρκεί μόνο μία ώρα. Επίσης, υπογράμμισε ότι υιοθετεί «όλα τα μέτρα που λαμβάνει άμεσα η ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού» και κάλεσε τους πιστούς να δείξουν εμπιστοσύνη στις υγειονομικές αρχές και στην κυβέρνηση.

Ακόμα, σημείωσε ότι εκτιμά τη «διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας» και δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα αν η κυβέρνηση αποφασίσει επιπλέον έκτακτα μέτρα. Παράλληλα, προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται κάθε βράδυ μεταξύ 10 μ.μ. και 10.15 μ.μ. στα σπίτια τους «υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων - ερευνητών».

Εκκλησία Κρήτης: Λειτουργίες χωρίς πιστούς

Παράλληλα η Εκκλησία της Κρήτης αποφάσισε και αυτή οι ιερές ακολουθίες να διεξάγονται χωρίς τη συμμετοχή πιστών και στις εκκλησίες να επιτρέπεται μόνο το προσωπικό προσκύνημα. «Ας σκεφτούμε τους αδελφούς μας εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κι ας τους προστατεύσουμε από τη δοκιμασία της νόσου. Μην γίνουμε εμείς φορέας, η αιτία της δικής τους ασθένειας» παρότρυνε τους πιστούς η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν το θέλει ο Χριστός. Εκείνος μας έδωσε το δώρο της ζωής και οφείλουμε να το προστατεύσουμε».

Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης συνέστησε στους πιστούς να παραμένουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες από τα ΜΜΕ, ενώ κάλεσε τους ασθενείς και ηλικιωμένους «να τηρούν την κατάλληλη για την υγεία τους νηστεία». Επίσης, οι κηδείες θα διεξάγονται μόνο με την παρουσία της οικογένειας, ενώ έγινε σύσταση για αναβολή των γάμων και των βαφτίσεων.

Επιμονή για τη θεία μετάληψη

Τις προηγούμενες μέρες κάποιοι μητροπολίτες αναφέρθηκαν στην προσπάθεια να πειστούν ηλικιωμένοι πιστοί να αποφύγουν τον εκκλησιασμό, προτροπή στην οποία αρκετοί απαντούσαν με έντονη άρνηση. Αυτό που παρέλειψαν να επισημάνουν ήταν η ευθύνη της ηγεσίας της Εκκλησίας για την καλλιέργεια αυτού του τύπου της θρησκοληψίας που αντιμετωπίζει τον χώρο της εκκλησίας ως χώρο ανοσίας από κάθε αρρώστια και τη θεία κοινωνία ως κυριολεκτικό και όχι μόνο συμβολικό φάρμακο. Παρά τον δεδηλωμένο σεβασμό προς τους επιστήμονες, η Εκκλησία επέμεινε στον ισχυρισμό ότι δεν μπορούν να μεταδοθούν ασθένειες μέσω της θείας κοινωνίας, συνεπικουρούμενη μάλιστα από στελέχη της Ν.Δ.

Τηλεφωνική επικοινωνία: Ενθάρρυνση Τσίπρα στον Ιερώνυμο

Προβληματισμένος ο αρχιεπίσκοπος, φέρεται να θεωρεί ότι έπρεπε η κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει προ πολλού την αναστολή λειτουργίας θρησκευτικών τελετών για όλα τα δόγματα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε τη συμβολή της Εκκλησίας στον περιορισμό μετάδοσης της πανδημίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “ενθάρρυνε τον αρχιεπίσκοπο να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος να συμβάλει με τη συμπεριφορά και το έργο της στην κοινή προσπάθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού”.

Όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, ο αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε βαθιά προβληματισμένος, ταυτόχρονα όμως αποφασισμένος να αναλάβει την ευθύνη που, ωστόσο θεωρεί ότι έπρεπε προ πολλού να είχε αναλάβει η Πολιτεία, δηλαδή να ανακοίνωνε την αναστολή λειτουργίας για όλες τις θρησκευτικές τελετές, όχι μόνο των ορθοδόξων εκκλησιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL