Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Μπλοκάρει η επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτογράφησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπλοκάρει η επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτογράφησης

Έντονη κριτική στις διατάξεις για τις αλλαγές στον Κώδικα Ιθαγένειας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για «ακροδεξιό πολιτικό στίγμα» και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο λόγω των συγκεκριμένων διατάξεων, παρά τη θετική του στάση σε πολλές διατάξεις που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική και στις διατάξεις που αφορούν την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση. Επέκρινε επίσης τις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν «πάγωμα» των ρυθμίσεων που είχαν γίνει από την κυβέρνησή του κι είχαν ως στόχο να επιταχυνθούν οι πολύ αργές διαδικασίες πολιτογράφησης, όπως και οι ευεργετικές διατάξεις για την πολιτογράφηση των γεννημένων στην Ελλάδα αλλά ανιθαγενών Ρομά. Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη διάταξη που αυξάνει από τα τρία στα επτά χρόνια την προϋπόθεση μόνιμης παραμονής στην χώρα μας για την πολιτογράφηση των προσφύγων.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θύμισε ότι η διάταξη ισχύει εδώ και δέκα χρόνια κι ανταποκρίνεται σε όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος όσο και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης ισχυρίστηκαν ότι η πρόβλεψη για τρία χρόνια μόνιμης παραμονής στη χώρα πριν την πολιτογράφηση των προσφύγων καθιστούσε την Ελλάδα «ελκυστικό προορισμό για λαθρομετανάστες», όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Τ. Θεοδωρικάκος: Για εθνικούς λόγους η αναστολή δημοψηφισμάτων

Ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε «σοβαρούς εθνικούς λόγους» προκειμένου να δικαιολογήσει την αναστολή της πρόβλεψης για τοπικά δημοψηφίσματα. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου του επισήμανε ότι το επιχείρημά του δεν πείθει αποδίδοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης στη διαχρονική «αγωνία κι ανασφάλεια» της Ν.Δ. για τους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας.

Ο Χρ. Σπίρτζης επέκρινε έντονα τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που συνδέονται με τη δημόσια διοίκηση. «Κατά την προσφιλή σας τακτική, μας οδηγείτε ξανά σε ένα κομματικό κράτος, σε ένα πελατειακό κράτος στη δημόσια διοίκηση» σημείωσε χαρακτηριστικά  στηλιτεύοντας τη «σκανδαλώδη» μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε βάρος αξιοκρατικών τυπικών προσόντων, όπως τα μεταπτυχιακά.

Αντιπαράθεση για το «ξήλωμα» διευθυντών στο υπ. Πολιτισμού

Ο Χρ. Σπίρτζης είχε αντιπαράθεση και με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την αλλαγή της σύνθεσης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και την αντικατάσταση των δύο γενικών διευθυντριών του υπουργείου. Σχολίασε ότι οι δύο γενικές διευθύντριες «είχαν την ατυχία να έχουν διαφορετική και τεκμηριωμένη υπηρεσιακή και επιστημονική άποψη από την πολιτική άποψη της κυβέρνησης» σε σχέση με τα αρχαία στο μετρό της Θεσσαλονίκης.

«Όποτε διαφωνεί ένα υπηρεσιακό στέλεχος με την πολιτική ηγεσία, θα υπάρχει τροποποίηση για κατάργηση της ex officio συμμετοχής του στις αρμόδιες επιτροπές;» αναρωτήθηκε σε υψηλούς τόνους ο Χρ. Σπίρτζης. Η Λ. Μενδώνη ισχυρίστηκε ότι η αντικατάσταση των δύο γενικών διευθυντριών δεν σχετίζεται με τη στάση τους στο ζήτημα των αρχαίων στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Ισχυρίστηκε ότι η διάταξη προωθήθηκε από την κυβέρνηση γιατί «δεν επιτρέπεται η σύμπτωση ιδιότητας του γνωμοδοτούντος και του αποφασίζοντος οργάνου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL