Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Αστυνομική εισβολή χθες στην ΑΣΟΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομική εισβολή χθες στην ΑΣΟΕΕ

Μετά τον "ερωτευμένο" ειδικό φρουρό που έβγαλε πιστόλι και απειλούσε φοιτητές μέσα στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ τη Δευτέρα το μεσημέρι, χθες δεκάδες κρανοφόροι αστυνομικοί εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ εγκλωβίζοντας προσωπικό και φοιτητές μέσα στο κτήριο. Είχε προηγηθεί περιορισμένη ένταση όταν στις 3.30 μια ομάδα νεαρών έκλεισε την οδό Πατησίων βάζοντας οδοφράγματα, ενώ μέσα στο κτήριο γίνονταν μαθήματα και μια συνέλευση σχετικά με τα γεγονότα της Δευτέρας. Άμεσα έσπευσαν αστυνομικοί και επικράτησε ένταση για κάποια ώρα.

"Ήμουν στο προαύλιο και κάπνιζα. Ετοιμαζόμουν να φύγω και είδα να μπαίνουν χωρίς καμία πρόκληση μέσα πολλοί αστυνομικοί με μπλε διακριτικά. Υποχωρήσαμε. Στη συνέχεια μας προκαλούσε μια ομάδα με κράνη με τον έντονο, προκλητικό, αλλά και κλασικό τρόπο. "Θα σε κάνω, θα σου γαμήσω. Ελάτε έξω". Ύστερα κλείσαμε την κεντρική είσοδο. Για κάποιο λόγο όμως το πανεπιστήμιο κατέβασε τα ρολά σε όλες τις εξόδους, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα πολλοί φοιτητές. Όλα τα μαθήματα ακυρώθηκαν. Μετά από κάποια ώρα, φύγαμε από την πίσω έξοδο του κτηρίου, όπου υπήρχαν επίσης πολλοί αστυνομικοί με μπλε διακριτικά.

Μας έκαναν έλεγχο σε τσάντες και μας ζητούσαν το φοιτητικό πάσο. Με τα πολλά, αποφασίσαμε μαζί με μια φίλη μου να βγούμε κι εμείς. Όλη τη διαδρομή στην Πατησίων την κάναμε περιτριγυρισμένοι από άνδρες των ΜΑΤ και μπλέδες. Έλεγαν ‘άσε το κινητό και προχώρα’. Εύχομαι να μην ξεφτιλιστεί κι άλλο η κατάσταση και μπουν μέσα στις αίθουσες" περιγράφει στην "Α" φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής της ΑΣΟΕΕ.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί αποχώρησαν από τον χώρο του πανεπιστημίου και ακροβολίστηκαν στους γύρω δρόμους, όπου προχωρούσαν σε έλεγχο κάθε φοιτητή. Σύμφωνα με την αστυνομία προσήχθησαν 5 άτομα, τα οποία στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθερα. Τελικά οι εναπομείναντες φοιτητές αλλά και διοικητικοί "απεγκλωβίστηκαν" γύρω στις 7 το απόγευμα με πορεία αλληλεγγύης, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το Πολυτεχνείο.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Κανονικότητα για την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει σε «κανονικότητα» την εισβολή των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακούς χώρους και την τρομοκράτηση των φοιτητών/τριών, αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου είναι υπόθεση όλων μας! "Η κανονικότητά τους δεν μας χωράει! Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει" καταλήγουν.

Αλ. Χαρίτσης: Έτσι προασπίζετε την ακαδημαϊκή ελευθερία;

"Οι εικόνες αυτές προσβάλλουν βάναυσα το ελληνικό πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Έτσι φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται την προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας για την οποία μας έλεγε τόσο καιρό ότι κόπτεται η κυβέρνηση της Ν.Δ." σχολίασε σχετικά με τα χθεσινά και προχθεσινά γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης.

Στο εισαγγελέα η Πρυτανεία για τον αστυνομικό - πιστολέρο

Στο μεταξύ χθες η πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) καταδίκασε το περιστατικό με τον ειδικό φρουρό, που έβγαλε όπλο μέσα στην αυλή της ΑΣΟΕΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό θα ενημερωθούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου αυτές να προβούν στις νόμιμες ενέργειες.

«Καταδικάζουμε την είσοδο κάθε είδους οπλοφόρων εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος χωρίς νόμιμη αιτία, καθώς και την παράνομη απειλή χρήσης οποιουδήποτε όπλου» αναφέρει και προσθέτει: «Τέτοιες συμπεριφορές είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες και ανεπιθύμητες καταστάσεις».

«Η προσπάθειά μας παραμένει διαρκής για τη διασφάλιση συνθηκών, εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, κατάλληλων για την εκπαίδευση και την έρευνα με ακαδημαϊκή ελευθερία και ασφάλεια για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΑΔΑ έχει διατάξει διοικητική διερεύνηση του περιστατικού.

Νέο βίντεο με τον ειδικό φρουρό

Παράλληλα, χθες στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΑΣΟΕΕ ένα τετράλεπτο βίντεο που δείχνει τον ένοπλο αστυνομικό που απειλεί τους φοιτητές μέσα στην ΑΣΟΕΕ με το υπηρεσιακό του πιστόλι μαζί με αναλυτική περιγραφή του περιστατικού.

Στο βίντεο αστυνομικός δεν φαίνεται χτυπημένος, κρατά και αυτός ένα παλούκι σε κάποια στιγμή ενώ φαίνεται να ανεβάζει το full face όταν καταλαβαίνει ότι τον τραβάνε με κινητό. Οι φοιτητές -πιο ψύχραιμοι στην πλειοψηφία τους- του φωνάζουν να κατεβάσει το όπλο και να φύγει, ενώ, όταν ακούγεται να λέει ο ειδικός φρουρός "θα το χρησιμοποιήσω", ένας από τους φοιτητές του απαντά: "Και ποιος θα μείνει άνεργος μετά;".

Σύμφωνα με την περιγραφή του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού της ΑΣΟΕΕ, μετά τις 3 το μεσημέρι αντιλήφθηκαν τον ειδικό φρουρό, ο οποίος ήταν ντυμένος με πολιτικά, αλλά είχε το υπηρεσιακό του κράνος, να σταθμεύει την μηχανή του και να "προπηλακίζει μετανάστη μικροπωλητή, μεταξύ άλλων λέγοντάς του ‘Δικά σου τα τσιγάρα; Πάρτα και φύγε από τη σχολή’".

Όταν του ζητήθηκε ο λόγος απάντησε ότι είναι από την Ελληνική Αστυνομία, βάζοντάς το στα πόδια. Μέσα στον πανικό του πέταξε το υπηρεσιακό του κράνος και αυτοεγκλωβίστηκε σε έναν μικρό διάδρομο του κάτω προαυλίου της ΑΣΟΕΕ. Εκείνη την ώρα αντανακλαστικά τράβηξε το υπηρεσιακό του όπλο βγάζοντας την ασφάλεια και άρχισε να σημαδεύει τα πρόσωπα των αλληλέγγυων συντροφισσών και συντρόφων φωνάζοντας "Κάντε πίσω, θα το χρησιμοποιήσω".

Σύμφωνα με την ίδια περιγραφή, μια ομάδα έσπασε τη μηχανή του σαν αντίδραση, ενώ ο επίδοξος πιστολέρο "με το ελεύθερο χέρι του χρησιμοποίησε το κινητό του για να καλέσει ενισχύσεις φωνάζοντας και κλαίγοντας στους συναδέλφους του: ‘Ρε βλάκες ελάτε για βοήθεια δεν αντέχω άλλο’".

Το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι μάλιστα λέει ότι, αναλογιζόμενοι τον κίνδυνο ασφάλειας για τους διερχόμενους και τους φοιτητές που βρίσκονταν στο προαύλιο, τον άφησαν "να πηδήξει τα κάγκελα επί της Πατησίων εγκαταλείποντας έτσι τον χώρο της σχολής. Με το που πήδηξε, δύο διμοιρίες ΜΑΤ κατέφθαναν ήδη στην κεντρική είσοδο με σκοπό τη ‘διάσωσή’ του, με τις οποίες ακολούθησε ολιγόλεπτη σύγκρουση καθώς εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου".

Γ. Ραγκούσης: Πότε ακριβώς προσλήφθηκε;

"Πότε ακριβώς προσλήφθηκε ο συγκεκριμένος αστυνομικός;" ζητά να μάθει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης από την κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. καθώς επίσης και εάν είναι αυτός που απεικονίζεται σε χθεσινές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL