Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έ. Αχτσιόγλου: Αυτά χάνουν οι 9 στους 10 συνταξιούχοι με το νομοσχέδιο Βρούτση (Ηχητικό)

Eurokinissi

«Τα χρήματα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό για συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα από αυτά το 2019»

Το σύνολο των 2.600.000 συνταξιούχων χάνει την 13η σύνταξη χωρίς περιστροφές, προκειμένου μόλις 70.000 να δουν μικρή αύξηση στην κύρια σύνταξη και το 10% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής με το κοινωνικά άδικο και ταξικά μονομερές ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση, συνολικά ο προϋπολογισμός του 2020 για τις δαπάνες για τους συνταξιούχους είναι μειωμένος κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε αναλυτικά στο νομοσχέδιο Βρούτση για το Ασφαλιστικό που συζητείται στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί ως το βράδυ της Πέμπτης, χαρακτηρίζοντάς το «νομοσχέδιο ακραίας κοινωνικής μονομέρειας, ένα νομοσχέδιο κοινωνικά άδικο και ταξικά μονομερές, που ουσιαστικά προβαίνει σε βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων, προκειμένου να δώσει πολύ μικρές αυξήσεις στα ανώτατα κλιμάκια».

«Στο επίπεδο των εισφορών», συνέχισε, «μεταβαίνει σε ένα εξαιρετικά άδικο σύστημα, όπου όλοι οι ασφαλισμένοι -και οι επαγγελματίες ανεξαρτήτως του τι βγάζουν- θα πληρώνουν μία ελάχιστη εισφορά, που όμως θα είναι πολύ πιο μεγάλη από την ισχύουσα ελάχιστη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, το κόστος θα το πληρώσουν οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, προκειμένου να γίνει πολύ μεγάλη έκπτωση σε ελάχιστους επαγγελματίες των ανώτατων εισοδημάτων. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες του νομοσχεδίου και αποτελούν τον ορισμό του άδικου συστήματος και του ταξικά μονομερούς συστήματος».

Τα χρήματα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό για συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα από αυτά το 2019, είναι αντικειμενικό γεγονός, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου. «Και είναι σημαντικά λιγότερα, 200 εκατ. ευρώ λιγότερα ... είναι κοινή λογική ότι κάποιοι -πολλοί- θα χάσουν ... στην πραγματικότητα 9 στους 10 συνταξιούχους θα χάσουν εισόδημα, μόνο 1 στους 10 θα κερδίσει», όπως διευκρίνισε, προσδιορίζοντας τις αλλαγές που «φέρουν τον μανδύα των αυξήσεων:

- Κύρια σύνταξη: Η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν μεταξύ 30 και 40 χρόνια ασφάλισης (γιατί άνω των 40 ετών μειώνεται πολύ το ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση με σήμερα). Η πραγματικότητα είναι όμως ότι και από αυτούς, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν το 2016, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, θα έχουν λογιστική, όχι πραγματική αύξηση, καθώς απορροφάται από την προσωπική διαφορά. «Όσοι είναι συνταξιούχοι πριν το 2016 δεν θα έχουν αύξηση στην κύρια σύνταξη», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «μικρή αύξηση θα δουν οι μετά το 2016 συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης στην κύρια σύνταξή τους, πολύ μικρή μερίδα, περίπου 70.000 από τα 2.600.000 συνταξιούχους».

- Επικουρική σύνταξη: Αφαιρείται το κατώφλι προστασίας των 1.300 ευρώ (αθροιστικά κύρια και επικουρική) που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο Βρούτση προβλέπει «διόρθωση» στις επικουρικές, με χρήση του κονδυλίου της 13ης σύνταξης και μάλιστα όχι ολόκληρο (καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός είναι μειωμένος). Για να κάνει επιμέρους αυξήσεις σε πολύ μικρές μερίδες των συνταξιούχων, για τις επικουρικές σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν το 2016 και για τις κύριες όσους έχουν μεταξύ 30 και 40 ετών ασφάλισης με συνταξιοδότηση μετά το 2016, δηλαδή περίπου το 10% των σημερινών συνταξιούχων), αφαιρεί τεράστιο εισόδημα και ενίσχυση από τους 9 στους 10 συνταξιούχους, την μεγάλη μερίδα των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων.

- 13η σύνταξη: Καταργείται ολοσχερώς και καθαρά, χωρίς περιστροφές.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις