Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Θ. Φωτίου: Εγκλωβίζετε τα προσφυγόπουλα στα νησιά για τα επιστρέψετε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Φωτίου: Εγκλωβίζετε τα προσφυγόπουλα στα νησιά για τα επιστρέψετε

Για απτές αποδείξεις, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεφορτωθεί τα προσφυγόπουλα που είναι από 15 χρόνων και πάνω, κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένα στα νησιά και στον Έβρο πάνω από 2.000 ασυνόδευτα παιδιά, την ώρα που στον Γέρακα υπάρχει διαθέσιμο και εξοπλισμένο κτήριο για τη φιλοξενία δεκάδων ανηλίκων, το οποίο δεν αξιοποιείται. Σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου πρόκειται για σκόπιμη μεθόδευση από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θέλει να αποτρέψει τη μετακίνηση των παιδιών στην ενδοχώρα και την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Καλωσόρισμα και υπενθύμιση αρμοδιοτήτων

Η τέως αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση για το θέμα και ειδικότερα για τη δομή που έχει διαμορφώσει ο ΔΟΜ στον Γέρακα από το καλοκαίρι του 2019 για ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, η οποία παραμένει κενή εδώ και επτά μήνες.

«Καταρχήν, κυρία υφυπουργέ, χαίρομαι που είστε εδώ σήμερα για να απαντήσετε στην ερώτησή μου για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα πιστοποιώντας ότι εσείς είστε η αρμόδια. Γατί όλον αυτόν τον καιρό άλλοι νομοθέτησαν για τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, και σε άλλους ανέθεσε ο πρωθυπουργός την υψηλή προστασία τους, στην κυρία Αγαπηδάκη” ανέφερε κατά το... καλωσόρισμά της.

Το κτήριο του Γέρακα

Πιάνοντας την υπόθεση από την αρχή, ανέφερε ότι “το καλοκαίρι του 2018 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης - ΔΟΜ ξεκίνησε τις διαδικασίες για να βρει κτήριο στον Γέρακα, στον Δήμο Παλλήνης, προκειμένου να στεγάσει 40 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα ηλικίας 12 -18 χρόνων.” “Κρατήστε το νούμερο αυτό” είπε απευθυνόμενη στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μιχαηλίδου και συνέχισε:

“Μέσα σε έναν χρόνο το κτήριο βρέθηκε, ενοικιάστηκε, διαρρυθμίστηκε και εξοπλίστηκε. Συγχρόνως ετοιμάστηκε η επιστημονική και υποστηρικτική ομάδα πού θα ζούσε μαζί τους, 24 συνολικά άτομα, με βάση τις επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές που εμείς είχαμε εκπονήσει.

Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, νομικοί σύμβουλοι, αλλά και διαμεσολαβητές, φροντιστές, μάγειρες, φύλακες, καθαριστές θα εργάζονταν σε εικοσιτετράωρη και επταήμερη βάση, δίνοντας στα παιδιά τις απαιτούμενες υπηρεσίες για ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό κ.λπ. με στόχο την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία”.

Επτά μήνες μετά το κτήριο παραμένει κενό, την ώρα που 1.900 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζουν εγκλωβισμένα στα νησιά και 150 υπό κράτηση, σύνολο 2.050 παιδιά, σε απάνθρωπες συνθήκες.

Οι λόγοι που μένει άδειο

“Να το καταλάβω ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέες θέσεις φιλοξενίας πέραν των 2.250 που σας παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να αφήνετε άδειες και τις υπάρχουσες δομές;” διερωτήθηκε η Θ. Φωτίου.

“Δεν ξέρω αν το σχέδιό σας είναι”, είπε, “να εγκλωβίσετε αυτά τα 2.000 παιδιά ώστε να επιστρέψετε σε δήθεν ασφαλείς χώρες προέλευσης τα παιδιά πάνω από 15 χρόνων που τα διαχωρίσατε με τον επαίσχυντο νόμο ως ισότιμα με ενηλίκους, αν είναι ολιγωρία δική σας ή αδυναμία να πείσετε την τοπική κοινωνία να αποδεχθεί τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μετά το δηλητήριο που την ποτίσατε πριν γίνετε κυβέρνηση.

Τι από τα τρία ισχύει, κύριε υφυπουργέ; Και επειδή δεν μάθαμε να έκανε κάτι εκτός από δακρύβρεχθες ανακοινώσεις το συντονιστικό όργανο υπό τον πρωθυπουργό με επικεφαλής την κ. Αγαπηδάκη, σας ερωτώ να μου απαντήσετε».

Προστασία μόνο για 165 παιδιά

Η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ισχυρίστηκε ότι η δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφυγόπουλων στον Γέρακα, παρότι ανακαινισμένη και στελεχωμένη, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα εξαιτίας ολιγωρίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς δεν ζήτησε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης και Ένταξης.

Σχολιάζοντας την απάντηση η Θ. Φωτίου ανταπάντησε σε έντονο ύφος: «Αν κατάλαβα, λέτε ότι φταίει ο ΔΟΜ που δεν έκανε αίτηση τόσους μήνες στο Ταμείο. Εσείς απλά παρακολουθούσατε; Δεν παρεμβήκατε; Κυρία υφυπουργέ, τον Ιούλιο του 2019 σας παραδώσαμε 2.250 θέσεις φιλοξενίας και είχαμε τακτοποιήσει 2.000 παιδιά, ενώ είχαμε εκκρεμότητες 820 παιδιών. Επτά μήνες μετά έχετε τακτοποιήσει 2.200 παιδιά, ενώ έχετε εκκρεμότητες για 2.050 παιδιά, δηλαδή σχεδόν 250% αύξηση των εγκλωβισμένων παιδιών στα νησιά, στον Έβρο και στα κέντρα κράτησης”.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των εγκλωβισμένων ανηλίκων δεν είναι συγκυριακή, σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου. “Έχουμε απτές αποδείξεις γιατί το κάνετε: Δεν μεταφέρετε τα παιδιά διότι θέλετε να εφαρμόσετε την πολιτική σας του διαχωρισμού των πάνω από 15 ετών και κάτω από 15 ετών, γνωρίζοντας ότι μόνον το 8,8% των παιδιών στα νησιά, δηλαδή μόλις 165 παιδιά, είναι μικρότερα των 14 ετών και θέλοντας μόνον αυτά να δικαιούνται παιδικής προστασίας και τα υπόλοιπα να μπορείτε να τα κρίνετε όπως τους ενηλίκους ότι προέρχονται από ασφαλείς χώρες και να τα επιστρέψετε στις χώρες προέλευσής τους”.

Έκαναν φασαρία για τις ΜΚΟ και αναθέτουν σε ΜΚΟ

“Θα προσφύγουμε σε διεθνείς οργανισμούς αν τολμήσετε να το υλοποιήσετε” διεμήνυσε η τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ήδη έχει αρχίσει να προωθείται η υλοποίηση του σχεδίου για τον ηλικιακό διαχωρισμό των προσφυγόπουλων κι αναμένεται να ξεκινήσει από τη δομή του Γέρακα, η οποία προορίζεται να φιλοξενήσει παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Ταυτόχρονα η ευθύνη για τη δομή αφαιρείται από τον ΔΟΜ και μεταφέρεται σε ΜΚΟ της... Εκκλησίας.

“Προχθές, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τις δημοτικές παρατάξεις, ο δήμαρχος Παλλήνης ζήτησε συνάντηση αύριο, Παρασκευή, για να συζητήσουν το θέμα της έναρξης λειτουργίας της δομής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και με ευθύνη μιας ΜΚΟ της Εκκλησίας, του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πρώτον, αλλάξατε την ηλικία των παιδιών και, δεύτερον, παίρνετε τη δομή από τον ΔΟΜ, που είχε δεσμευτεί για το πώς θα φιλοξενήσει αυτά τα παιδιά σε απόλυτη συμφωνία με τους όρους που έθεσε το κράτος επί ΣΥΡΙΖΑ, και την παραδίνετε σε μια ΜΚΟ της Εκκλησίας.

Εσείς πρόσφατα κάνατε μεγάλη φασαρία για τις ΜΚΟ. Στην προκειμένη περίπτωση; Δεσμεύεται η ΜΚΟ της Εκκλησίας ότι θα τηρήσει τις ίδιες προϋποθέσεις στη φιλοξενία των παιδιών; Ποιος θα ελέγξει αυτή τη ΜΚΟ;» ήταν τα ερωτήματα που διατύπωσε η Θ. Φωτίου από τα έδρανα της Βουλής, χωρίς όμως να λάβει απάντηση για κάποιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL