Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Μεθοδεύουν πραξικόπημα για να δουν τους προστατευόμενους μάρτυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεθοδεύουν πραξικόπημα για να δουν τους προστατευόμενους μάρτυρες

Μεθόδευση μπας και μπορέσουν να αποκαλύψουν τις ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων σχεδιάζουν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σήμερα στις 4 το απόγευμα στη ΓΑΔΑ έχει κληθεί ο «Μάξιμος Σαράφης», που είναι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η ΓΑΔΑ προτείνει να καταθέσουν μόνο με ήχο και με αλλοίωση φωνής, ενώ οι μάρτυρες αποκαλύπτουν ότι κατέθεσαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη και δηλώνουν ότι φοβούνται για τη ζωή τους αν αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Το δε δικαστικό ρεπορτάζ λέει ότι κατέθεσαν με περούκες και γυαλιά.

Όμως η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμένουν να μην ξεκαθαρίζουν το πώς θα καταθέσουν οι μάρτυρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας δεν θέλησε να διευκρινίσει με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πώς κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες δημιουργώντας συνθήκες θρίλερ. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία του αυτές τις μεθοδεύσεις.

Στόχος της πλειοψηφίας της Επιτροπής είναι να πέσει όλο το βάρος της απόφασης σε έναν αστυνομικό υπάλληλο που υπηρετεί στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων! Εκείνος θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ο “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”, αλλά και πώς κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως και να πιστοποιήσει την ταυτότητά τους χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματά τους.

Βεβαίωση από έναν αστυνομικό

Σε κάθε περίπτωση από χθες η επιχείρηση «τους βγάζουμε την κουκούλα» περνάει δύσκολα. Την περασμένη Πέμπτη οι βουλευτές της Ν.Δ. έλεγαν ότι θα καταθέσουν «όπως στον αντεισαγγελέα, χωρίς κουκούλες» και χθες αποδείχθηκε ότι μπορεί να καταθέσουν και με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά! Τυπικά η Προκαταρκτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφάσισε χθες ότι οι μάρτυρες θα πρέπει να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Τα μέλη της Επιτροπής θα τους δουν με τα χαρακτηριστικά που τους είδε εκείνος. Επειδή δεν ξέρουμε ποια πρόσωπα είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα μας το βεβαιώσει ο αρμόδιος αστυνομικός που είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη και την προστασία τους, όπως και ότι η κατάθεσή τους διεξάγεται με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή της Επιτροπής.

Πλέον το μόνο που μένει στην πλειοψηφία για να κερδίσει εντυπώσεις είναι να μην παρουσιαστούν οι μάρτυρες και να διαταχθεί η βιαία προσαγωγή τους.

Οι αποκαλυπτικές επιστολές

Υπογραμμίζεται ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλαν χθες επιστολές προς την Προκαταρκτική Επιτροπή στις οποίες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής αν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Το κυριότερο όμως είναι ότι και οι δύο μάρτυρες αποκαλύπτουν ότι κατέθεσαν με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά! «Ακόμα και ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, όπου και κατέθεσα στις 4.12.2019 στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης έτερης υπόθεσης, εμφανίστηκα με μέτρα προστασίας και κατέθεσα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά» δηλώνει η «Κελέση».

«Σας γνωρίζω ότι έχω ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis, ενώ προσφάτως εξετάστηκα, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης που διενεργεί για τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς μου, του προσώπου μου και στοιχείων μου. Το δε περιεχόμενο της ένορκης κατάθεσής μου έχει ήδη περιέλθει σε γνώση της Επιτροπής» φέρεται να ξεκαθαρίζει ο «Σαράφης» και να δηλώνει πως έτσι επιθυμεί να εξεταστεί και από την Επιτροπή.

Εμμονή Πλεύρη - Κεγκέρογλου

«Ο νόμος για την προστασία των μαρτύρων προβλέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, όχι από τους βουλευτές» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Μπούγας.

«Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση» φέρεται να επέμεινε στην Επιτροπή ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης. «Επιθυμούμε να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες διά ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά.

«Οι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική Πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι’ αυτό» φέρεται να συμφώνησε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σπ. Λάππας: “Δεν θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά”

«Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τι ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ, θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος» αντέδρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και προειδοποίησε ότι «η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει τον νομικό κόσμο της χώρας».

ΚΚΕ: “Φυσική παρουσία και ταυτότητα”

Ανένδοτο στο ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν χωρίς προστασία της ταυτότητάς τους είναι το ΚΚΕ. «Με φυσική παρουσία και την πραγματική τους ταυτότητα. Δεν μας αρκεί το πώς εξετάστηκαν στον Άρειο Πάγο και μας παραξενεύει που ένας αστυνομικός γνωρίζει την πραγματική τους ταυτότητα και όχι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει σήμερα, ξεκαθάρισε ότι «θα πάμε μέχρι εκεί και, αν δούμε ότι είναι με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, θα φύγουμε, όπως κάναμε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκε η κουκούλα της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ

«Η Ν.Δ. δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για να τους εκφοβίσει» καταγγέλλουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στον εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να πάρει θέση: Στηρίζει τις παράνομες και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν τον νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, νόμο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς;» είναι το ερώτημα που θέτουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν την αντίφαση ότι «από τη μία τα μέλη της Ν.Δ. λένε δημοσίως ότι θα ‘βγάλουν τις κουκούλες’ από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέει μέσω ‘πηγών της’ πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές αρχές». «Η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει ήδη βγει είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η Ν.Δ. με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα» σχολιάζουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προς επέκταση των υποθέσεων

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της Επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για να επεκτείνει το κατηγορητήριο κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου καθώς δεν βρέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία για παρέμβασή του στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.

Όπως έχει γράψει η «Αυγή», στόχος της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι να εντάξουν στο κατηγορητήριο και άλλες υποθέσεις (π.χ. Βγενόπουλου)! Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε χθες από την Επιτροπή να διαβιβαστεί αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου, εφόσον το κρίνει σκόπιμο ο Κώστας Τασούλας, να ερωτηθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης νέων αδικημάτων.

Χθες στην Επιτροπή διαβιβάστηκε έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή προς την εισαγγελέα Διαφθοράς με το οποίο της ζητά να παράσχει στην Επιτροπή της Βουλής όλα τα έγγραφα που ζητά, ακόμα και τα απόρρητα. Σημειώνεται ότι και χθες Θ. Πλεύρης και Β. Κεγκέρογλου έθεσαν το ζήτημα της αποστολής εγγράφων από την Ελ. Τουλουπάκη.

Κατάθεση με κάλυψη χαρακτηριστικών προτείνει η ΓΑΔΑ

"Κατάθεση μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας μας και τη μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η Επιτροπή με αλλοίωση φωνής"

Κατάθεση με πλήρη κάλυψη των χαρακτηριστικών των προστατευόμενων μαρτύρων προτείνει η ΓΑΔΑ. Το έγγραφο του υποστράτηγου Πέτρου Τζαφέρη που εστάλη στην Επιτροπή της Βουλής είναι κατηγορηματικό και διαψεύδει τις διαρροές που έκαναν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα η ΓΑΔΑ αναφέρει: «Με σκοπό την υλοποίηση του αιτήματός σας για εξέταση των ανωτέρω μαρτύρων με τη διασφάλιση της μυστικότητας των καταθέσεων και της ταυτότητάς τους η Υπηρεσία μας προτείνει αυτή να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που πραγματοποιείται η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων κατά την επ’ ακροατηρίω διαδικασία, δηλαδή με την κατάθεση μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας μας και τη μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα, που συνεδριάζει η Επιτροπή με αλλοίωση φωνής. Μοναδική προϋπόθεση για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι η ύπαρξη αίθουσας με υποδομή επίγειας γραμμής Διαδικτύου».

«Η ανωτέρω διαδικασία είναι η μόνη που δύναται να εξασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων» τονίζει και προσθέτει ότι «σε περίπτωση που επιθυμείτε τη διά ζώσης εξέτασή τους, ως αίθουσα για τη διεξαγωγή της εξέτασης προτείνεται αυτή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος καταγγέλλει την Ελ. Ράικου

"Καταχώνιασε" το έγγραφο του FBI που ανέφερε ότι  "Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis"

Ευθεία επίθεση στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου εξαπέλυσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μετά την αποκάλυψη ότι από το 2017 κατείχε χωρίς να το αξιοποιήσει έγγραφο του FBI από το οποίο προκύπτει ότι «Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis».

«Από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι η Ελ. Ράικου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν ‘καταστράφηκε’ από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis», τόνισε σε δήλωσή του ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε με νόημα: «διεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, επίορκοι και τα λίγα γιουσουφάκια τους στον Τύπο έχουν στρατευθεί στον βρόμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ενημέρωσε την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ότι από τον Ιανουάριο του 2017 (όταν εισαγγελέας Διαφθοράς ήταν η Ελ. Ράικου) το FBI είχε διαβιβάσει έγγραφο όπου ανέφερε πως στέλεχος της Novartis Hellas είχε δώσει μίζα σε Έλληνα πολιτικό από το μαύρο ταμείο της εταιρείας, ενώ ανέφερε και το όνομα του στελέχους της πολυεθνικής φαρμακευτικής. Στο έγγραφο δεν αναφερόταν το όνομα του Έλληνα πολιτικού αλλά η ιδιότητά του. Το έγγραφο δεν εντάχθηκε στη δικογραφία διότι υπήρχε ρητή πλήρης απαγόρευση από το FBI για χρήση και διάδοση των σχετικών πληροφοριών σε οποιαδήποτε διαδικασία και σε οποιαδήποτε άλλη αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL