Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Δ. Παπαδημούλης: Η εθνική ομοψυχία να μετατραπεί σε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Παπαδημούλης: Η εθνική ομοψυχία να μετατραπεί σε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική (Video)

«Δεν πρέπει  να εθελοτυφλούμε, πρέπει να επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την εθνική ομοψυχία στα εθνικά σε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Να μετατρέψουμε τη σύγκληση που υπάρχει ανάμεσα σε Μητσοτάκη, Τσίπρα, Γεννηματά σε μία δραστήρια, ενεργητική εξωτερική πολιτική που να επιδιώκει να χτίζει συμμαχίες και ερείσματα. Στην προοπτική πρέπει να υπάρχει η Χάγη και το συνυποσχετικό» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Παράλληλα τόνισε ότι «είναι η ώρα να διαμορφωθεί ένα συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, δεν αρκεί το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, για να συζητούνται σε υψηλό επίπεδο μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης όλα τα θέματα των λεπτών χειρισμών διότι η προοπτική της Χάγης έχει και δυσκολίες».

Ο Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι «για να χαράζεις αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, όταν έχεις να κάνεις με έναν τόσο δύσκολο γείτονα όπως ο Ερντογάν, πρέπει να μην παραμυθιάζεις τον κόσμο και να μην παραμυθιάζεται και εσύ».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δυστυχώς δεν είναι καθόλου απομονωμένος ο Ερντογάν. «Η ΕΕ καταδικάζει αλλά δεν υλοποιεί τις αποφασισμένες κυρώσεις, το ΝΑΤΟ λέει “βρείτε τα” και ο Τραμπ αποκαλεί φίλο τον Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος τα έχει επίσης καλά με τον Πούτιν, ενώ ήταν παρών στο Βερολίνο, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Ο Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπήρχε για χρόνια το δόγμα της ακινησίας από πολλές κυβερνήσεις. «”Άσε να περιμένουμε λίγο για καλύτερους χρόνους και λύσεις”. Στο Κυπριακό υπήρχε η θεωρία “ας το αφήσουμε για αργότερα”. Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ μας, για αυτό πρέπει να είμαστε δραστήριοι, ρεαλιστές προσγειωμένοι και χωρίς αυταπάτες» σημείωσε.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, την ίδια ώρα που ασκεί έντονη αντιπολίτευση στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, εξαιρεί από την αντιπολιτευτική του ατζέντα τα ελληνοτουρκικά, «στα οποία έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο».

«Είναι λάθος να εκπέμπει η Ελλάδα το σήμα του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου»

Ο Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι η μη πρόσκληση της Ελλάδας στο Βερολίνο ήταν πλήγμα για τα εθνικά μας συμφέροντα. «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι κι αντίπαλοι, υπάρχουν συμφέροντα. Είναι λάθος επομένως να εκπέμπει η Ελλάδα το σήμα του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου. Θεωρώ ως «μη υπεύθυνες» τις  δηλώσεις του τύπου «καλύτερα που δεν μας κάλεσαν, δεν έγινε και τίποτα» που ακούστηκαν από τη ΝΔ».

«Πρέπει να πάρουμε εμείς πρωτοβουλία, γιατί αν περιμένουμε ότι οι ξένοι θα εργαστούν για τα δικά μας συμφέροντα ή θα μας στηρίξουν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου είμαστε γελασμένοι» ανέφερε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει στα ελληνοτουρκικά ην άθλια αντιπολίτευση της ΝΔ στο Μακεδονικό»

Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και «προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας δεν θα κάνει στα ελληνοτουρκικά αυτό που του έκανε η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης στο Μακεδονικό και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή την άθλια, μικροκομματική, ψηφοθηρική αντιπολίτευση-παρά τα όσα τραβήξαμε- εμείς δεν θα την κάνουμε. Όπως είπε κι ο Τσίπρας, «εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».

Χαίρομαι που ο Μητσοτάκης με τον Δένδια, αφού κατακορόιδεψαν τον κόσμο, έχουν σηκώσει τώρα τη σημαία της αυστηρής εφαρμογής της Συμφωνίας, την οποία θα τιμήσουν και θα τηρήσουν, συνδράμοντας την προσπάθεια που κάνουμε όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και για τη Β. Μακεδονία».

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL