Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Κ.Βέττα: Απέχθεια της ΝΔ για την Δημοκρατία και την ισοτιμία της ψήφου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ.Βέττα: Απέχθεια της ΝΔ για την Δημοκρατία και την ισοτιμία της ψήφου (Video)

«To σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχουν σαφείς και διακριτές διαχωριστικές γραμμές, σαφείς και διακριτές ιδεολογίες ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα», δήλωσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου στη Βουλή.https://www.youtube.com/embed/Hk_ybfk8br8

Η ίδια, πρόσθεσε ότι «από τη μια, υπάρχουν τα κόμματα που υποστηρίζουν ότι σε μια δημοκρατία, όλες και όλοι είναι ισότιμοι, όλες και όλοι μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία από την ίδια αφετηρία και με την ίδια ισχύ. Αυτοί που πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν πολίτες και επιλογές δύο ταχυτήτων, αυτοί που θεωρούν ότι ακόμα και μία και μοναδική καταγεγραμμένη ψήφος έχει την ίδια δύναμη με μια άλλη που αθροίζεται σε εκατομμύρια δίπλα της. Αυτοί που εν τέλει υπερασπίζονται την Δημοκρατία, την προασπίζουν και την τιμούν».

«Από την άλλη, υπάρχουν τα κόμματα που κάνουν παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο, ανάλογα με το τι συμφέρει τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς. Αυτοί που υπολογίζουν, σχεδιάζουν, κόβουν και ράβουν θεωρώντας ότι η δημοκρατία και η ισότιμη αντιπροσώπευση είναι κενά γράμματα, εμπόδια για την υλοποίηση τους μεγάλου τους στόχου: μονοκομματικές, αυτοδύναμες, ανεξέλεγκτες κυβερνήσεις», υπογράμμισε η Κ.Βέττα σημειώνοντας ότι «για αυτή την κατηγορία, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους».

Επιπλέον, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλεψε να επισημάνει ότι «η ΝΔ, σπεύδοντας να καταργήσει την απλή αναλογική, το δικαιότερο και αντιπροσωπευτικότερο εκλογικό σύστημα που υπάρχει, επιβεβαιώνει εμπράκτως ότι αποτελεί μέρος της δεύτερης κατηγορίας».

Συνεχίζοντας, η ίδια, ανέφερε ότι «η απέχθεια της ΝΔ για την Δημοκρατία και την ισοτιμία της ψήφου, δεν φαίνεται μόνο με το σημερινό νομοσχέδιο. Από τις πρώτες εβδομάδες κιόλας της διακυβέρνησης, φάνηκε ότι σε όλα τα επίπεδα υπάρχει δυσανεξία απέναντι στην ίση δύναμη της ψήφου».

«Από το καλοκαίρι κιόλας, προβήκατε στην επί της ουσίας κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν αφήσατε καθόλου χρόνο και έδαφος στα τοπικά συμβούλια για να συναινέσουν και να συνεργαστούν προς όφελος των εκλογέων τους. Από την αρχή δηλαδή, με το πρόσχημα της "κυβερνησιμότητας", αντιμετωπίσατε τους εκλεγμένους ως κομματάρχες που δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε στη βάση των πιο απλών, των στοιχειωδέστερων αναγκών μιας τοπικής κοινωνίας», σημείωσε η Καλλιόπη Βέττα.

«Η ίδια λογική παρατηρήθηκε με τον νόμο του υφυπουργού Αθλητισμού ο οποίος κατήργησε τις δημοκρατικές τομές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την απλή αναλογική σε όλη την αθλητική πυραμίδα και την ποσόστωση φύλου για να νομιμοποιήσει ένα χρόνιο καθεστώς παθογένειας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

Τέλος, η Κ.Βέττα τόνισε ότι «για εσάς η αντιπροσώπευση και η δημοκρατία είναι στρεβλώσεις και κατάλοιπα μιας άλλης εποχής. Για εμάς είναι κατακτήσεις που πρέπει να διαφυλαχθούν πάση θυσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL