Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Σκόπιμη παραπλάνηση της Βουλής από τη Ν. Κεραμέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκόπιμη παραπλάνηση της Βουλής από τη Ν. Κεραμέως

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσαν οι κοινοβουλευτικές λαθροχειρίες της κυβέρνησης προκειμένου να μην ακουστεί η φωνή της πριν την ονομαστική ψηφοφορία

Με κοινοβουλευτικό αυταρχισμό, με εντάσεις και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. η ρύθμιση που επιτρέπει διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση και αποφοίτων κολεγίων που δεν έχουν αναγνωρισμένα πτυχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το επίμαχο άρθρο 50 είναι αντισυνταγματικό, διότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του συντάγματος, και κατήγγειλε την υπουργό Παιδείας για απόκρυψη στοιχείων από τη Βουλή.

Ούτε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρέδωσε την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν, την οποία επιτακτικά ζητούσε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέμεινε σιωπηλή σε όλη τη γεμάτη εντάσεις και αντιπαραθέσεις συνεδρίαση, αφήνοντας την προεδρεύουσα Σοφία Σακοράφα «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Η Σ. Σακοράφα δεν επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κάνουν ούτε μία απλή δήλωση πριν την ονομαστική! Πάνω από 20 φορές η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακόπούλου και η εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρά Κεφαλίδου ζήτησαν τον λόγο, αλλά το προεδρείο συστηματικά αρνήθηκε και επέμεινε να ξεκινήσει την ψηφοφορία…

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος:

Προεδρεύουσα (Σοφία Σακοράφα): Εγώ θα αναγνώσω τα ονόματα.

Η κυρία Αναγνωστοπούλου Αθανασία. Παρούσα.

(Θόρυβος - διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

Νίκος Φίλης: Το Προεδρείο να δώσει τον λόγο!

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Κυρία πρόεδρε, ζητάμε τον λόγο επί της διαδικασίας, βάσει του Κανονισμού, για ένα λεπτό.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Να δώσετε τον λόγο, κυρία πρόεδρε!

Χαρά Κεφαλίδου: Βάζουμε θέμα Κανονισμού, κυρία πρόεδρε.

Νίκος Φίλης: Ο Κανονισμός επιβάλλει...

(Θόρυβος - διαμαρτυρίες στην αίθουσα)

Ανδρέας Λοβέρδος: Κυρία πρόεδρε, ζητάμε βάσει του Κανονισμού, με τρεις υπογραφές αντί για δύο, τον λόγο. Δεν μπορείτε να μην μας τον δώσετε. Θέτουμε θέμα Κανονισμού.

(Θόρυβος - διαμαρτυρίες στην αίθουσα)

Προεδρεύουσα (Σοφία Σακοράφα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει λόγος να εκνευριζόμαστε ούτε να φωνάζουμε. Είμαστε σε διαδικασία ψηφοφορίας. Παρακαλώ πάρα πολύ!

(Θόρυβος - διαμαρτυρίες στην αίθουσα)

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Κυρία πρόεδρε, ζητώ τον λόγο επί της διαδικασίας.

(Θόρυβος - διαμαρτυρίες στην αίθουσα)

Φίλης κατά Σακοράφα

«Μπράβο, μπράβο, κυρία Σακουράφα! Ο κ. Τασούλας δεν είναι τόσο πολύ επιμελής όσο εσείς. Μπράβο! Προστασία στην κυβέρνηση πουλάτε, όχι στον Κανονισμό της Βουλής. Δυστυχώς! Προστασία στα αντισυνταγματικά. Αυτό κάνετε! Δεν είστε το Προεδρείο της Βουλής! Λυπούμαι ειλικρινά! Σας χειροκρότησαν! Μπράβο! Συγχαρητήρια!» διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Αντισυνταγματικό το άρθρο 50

Σε αυτές τις συνθήκες και μετά από μεγάλη καθυστέρηση διεξήχθη η ψηφοφορία. Αμέσως μετά, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου κατήγγειλε την υπουργό Παιδείας επειδή δεν κατέθεσε την επιστολή της Κομισιόν στη Βουλή. «Η υπουργός σκόπιμα παραπλάνησε και παραπληροφόρησε την εθνική αντιπροσωπεία την Τρίτη όταν συζητούσαμε το σχέδιο νόμου, καθώς δεν κατέθεσε ποτέ τα απαραίτητα έγγραφα και την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία ζητήσαμε κατ’ επανάληψη αλλά και εγγράφως μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες Παιδείας, τον Ν. Φίλη και τη Μ. Τζούφη. Πολύ περισσότερο που δημοσιοποιήθηκε επίσημο έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ από τον Σεπτέμβριο του 2019, το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη αλληλογραφίας εδώ και τόσους μήνες, την οποία απέκρυψε η Ν. Κεραμέως καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης και στις επιτροπές και στην Ολομέλεια», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε ότι «ο ΔΟΑΤΑΠ είναι το αρμόδιο όργανο όσον αφορά την αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων και επαναλαμβάνω για τους συναδέλφους της Ν.Δ. ότι ιδρύθηκε το 2005 από την τότε υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου και έχει λειτουργήσει άψογα όλο αυτό το διάστημα (παρά τις όποιες καθυστερήσεις λόγω του όγκου της δουλειάς). Το έγγραφο ΔΟΑΤΑΠ αποδεικνύει ότι η Ν. Κεραμέως διέθετε όλα τα νομικά επιχειρήματα της αρμόδιας αυτής υπηρεσίας για την αναγνώριση των τίτλων που αποδεικνύουν την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 50».

Χ. Κεφαλίδου: Απόκρυψη στοιχείου

«Το περίφημο άρθρο 50, το οποίο ταλαιπώρησε και, όπως φαίνεται, θα ταλαιπωρήσει πάρα πολύ κάθε ελληνική οικογένεια. Το υπουργείο Παιδείας ακολούθησε μια παρελκυστική διαδικασία και δεν κατέθεσε, όπως θα όφειλε, για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι, αυτή την αλληλογραφία που υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό όχι μόνο με τον ΔΟΑΤΑΠ και το υπουργείο Παιδείας, αλλά και με όσους φορείς εμπλέκονται στο θέμα της ισοδυναμίας των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών», υπογράμμισε η Χ. Κεφαλίδου αποκαλύπτοντας ότι η υπουργός επέτρεψε μόνο «μια κλεφτή ματιά σε ένα αδιαβάθμητο δημόσιο έγγραφο». «Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά πρακτικά που έχουμε μια απόκρυψη ενός στοιχείου που πιστεύουμε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα τοποθετηθεί κάθε συνάδελφος», ανέφερε καταγγέλλοντας «μια απαράδεκτη κοινοβουλευτική πρακτική, η οποία δεν θέλουμε να γίνει επιδημία».

Γ. Δελής: Ο λόγος στο κίνημα

«Ο λόγος τώρα στο κίνημα, έτσι ώστε αυτό το εκτρωματικό πραγματικά άρθρο να ακυρωθεί στην πράξη. Το κίνημα έχει και το δικαίωμα και τη δύναμη και τη θέληση για να το επιβάλει», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Σπ. Λιβανός: Η υπουργός έκρινε...

«Η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε καθόλου, όπως ελέχθη, την Ολομέλεια, τους βουλευτές και κατ’ επέκταση τον ελληνικό λαό από την ενημέρωση. Έκρινε -και νομίζω ότι αυτό το δικαίωμα το έχουν οι υπουργοί- ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται μέσα από τη διαδικασία την οποία ακολούθησε», ισχυρίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός. «Δεν το έχουν! Από πού και ώς πού κάθε υπουργός κρίνει τι είναι εμπιστευτικό και τι όχι;» διαμαρτυρήθηκε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. «Στο κάτω - κάτω της γραφής, ο οποιοσδήποτε υπουργός τι είναι για να κρίνει; Ο Θεός; Αρνήθηκε να δώσει στη Βουλή έγγραφο. Αυτό έγινε. Και ορθά και η δική μας η εκπρόσωπος και η εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε ότι αυτό θα έχει συνέχεια», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Ο Σπ. Λιβανός υποστήριξε ότι οι εισηγητές των κομμάτων είδαν την επιστολή και έχουν άποψη. «Η απάντηση είναι «όχι»!», τον διέψευσε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Ο Σπ. Λιβανός υποστήριξε ότι το μνημονιακού χαρακτήρα άρθρο 50 τηρεί το ενωσιακό δίκαιο. «Τα Μνημόνια τελείωσαν! Μνημόνιο Αρβανιτόπουλου είναι! Δωράκια κάνετε! Τα Μνημόνια τελείωσαν! Καταλάβετέ το!» του φώναξε ο Ν. Φίλης.

Μόνη η Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι το επίμαχο άρθρο 50 ψηφίσθηκε από 153 βουλευτές της Ν.Δ. και καταψηφίστηκε από 136 βουλευτές. Το άρθρο 16 ψηφίσθηκε από 185 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 104, το άρθρο 33 ψηφίσθηκε από 163 βουλευτές και καταψηφίσθηκε από 111 βουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL