Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Γ. Κατρούγκαλος: Παρατούν όπλα και συμμάχους της χώρας με επικίνδυνα μισόλογα (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Παρατούν όπλα και συμμάχους της χώρας με επικίνδυνα μισόλογα (Ηχητικό)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέχει πίσω από τα γεγονότα στην εξωτερική πολιτική, δεν ενεργοποιούν την Σύνοδο των Χωρών του Νότου για να αξιοποιήσουν την Γαλλία, τον βασικότερο στρατηγικό εταίρο της χώρας, δεν αξιοποιούν τον μηχανισμό κυρώσεων προς την Τουρκία που κέρδισε πέρυσι ο Αλ. Τσίπρας στην ΕΕ, αντίθετα «θολώνουν το μήνυμα» προς την Άγκυρα με δηλώσεις περί κυρώσεων μόνο εάν υπάρξει αμφισβήτηση, ενώ θα έπρεπε να λέμε «ούτε να το διανοηθείτε», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Παρατηρούμε όλοι οι Έλληνες μία υποχώρηση της διπλωματικής θέσης της πατρίδας μας. Δεν είναι μόνο η απουσία από τη Διάσκεψη για την Λιβύη αυτή καθαυτή· αυτή είναι μία ένδειξη. Σε όλα τα επίπεδα το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας μας είναι τώρα πολύ πιο εξασθενημένο από ό,τι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς γιατί είχαμε υποχώρηση της εξωτερικής μας πολιτικής τόσο στην ενεργητική της διάσταση όσο και στον πολυδιάστατο χαρακτήρα της», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας την επομένη της Διάσκεψης.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/746302645&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Το θέμα της ελληνικής συμμετοχής «τέθηκε και μάλιστα με τον υψηλότερο δυνατό τρόπο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αλλά εισπράξαμε αρνητική απάντηση, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί το 2018 όταν στην τότε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την Λιβύη ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ήταν παρών», συνέχισε ο ίδιος. «Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνωριζόταν ως χώρα που δίνει λύσεις, τώρα δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια, ακριβώς γιατί η εξωτερική μας πολιτική έχει χάσει τα χαρακτηριστικά που προανέφερα».

«Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής στάσης μετά την παράνομη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας είναι ότι “τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα”, πολλές φορές με σπασμωδικό τρόπο, (όπως η εξαγγελία του πρωθυπουργού περί βέτο που δεν καταλάβαμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται) και ξεκάθαρα επικοινωνιακό χαρακτήρα. Υπήρχε ένα πολύ σημαντικό όπλο που κέρδισε η Ελλάδα με την τελευταία παρουσία του Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό των κυρώσεων … η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει και αντ’ αυτού προέβαλε την ανακοίνωση για βέτο, που μένει να δούμε σήμερα πώς θα εξειδικευτεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών όπου συμμετέχει ο Ν. Δένδιας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναρωτήθηκε μάλιστα «είναι δυνατόν όταν ο βασικότερος, στρατηγικός εταίρος της χώρας που υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας φαίνεται να είναι η Γαλλία, η Ελλάδα να μην προχωρά σε πρόσκληση για νέα σύγκληση της Διάσκεψης των Χωρών του Νότου, των Med-7; Για να φανεί η Ελλάδα ως γέφυρα τόσο μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών όσο και μεταξύ ΕΕ και ισχυρών χωρών;», ή «να διαρρέονται πληροφορίες ότι θα στείλουμε πυραύλους patriot στην Σαουδική Αραβία, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έξω από μία “ομπρέλα” συμφωνίας αναγνωρισμένης από το Διεθνές Δίκαιο;» ή «ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που ήταν πάντοτε ο θεμέλιος λίγος της εξωτερικής πολιτικής, να συμφωνεί με μία αντίθετη σε αυτό ενέργεια και παρέχει υποστήριξη, όπως η εκτέλεση Σουλεϊμανί;».

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά ήλπιζε στην κατάληψη της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, αλλά φαίνεται ότι κανείς από τους «μεγάλους» παίκτες δεν επιδιώκει στρατιωτική λύση. «Η ίδια η δομή της Διάσκεψης ήταν προβληματική σε επίπεδο σεβασμού της κυριαρχίας», υπογράμμισε, «συζητούσαν … χωρίς να συμμετέχουν στο διάλογο -όχι απλώς μεταξύ τους, δεν ήταν καν παρούσες στο τραπέζι- οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Στο τέλος φαίνεται ότι τους ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα…».

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που επεδίωκε πάντα», τόνισε ο ίδιος, «να είναι παρούσα στο διπλωματικό πεδίο με διπλωματικά μέσα και όχι εναποθέτοντας ελπίδες σε στρατιωτικές λύσεις. Κυρίως, να χρησιμοποιεί όλα της τα χαρτιά, όχι να κάνει όπως φαίνεται μία “ατλαντική στροφή” αποξενώνοντάς μας στην ουσία από την ίδια την ευρωπαϊκή γραμμή, όπως στην περίπτωση του Ιράν».

«Δυστυχώς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή είπε ότι θα ζητήσουμε ενεργοποίηση των κυρώσεων μόνο εάν έρθουν οι Τούρκοι στα νερά μας στην Κρήτη. Όχι απλώς είναι απαράδεκτο σε επίπεδο διπλωματίας, θολώνει και το μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε στην άλλη πλευρά. Δεν είναι "αν έρθετε θα ζητήσουμε κυρώσεις", πρέπει να είναι "ούτε να διανοηθείτε να έρθετε, ούτε να περάσει από το μυαλό σας ότι θα αμφισβητήσετε κυριαρχικά μας δικαιώματα"», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL