Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Νέος εκλογικός νόμος... αλλά από τις μεθεπόμενες εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος εκλογικός νόμος... αλλά από τις μεθεπόμενες εκλογές

Την Παρασκευή ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος, που έκοψε και έραψε στα μέτρα της η Ν.Δ. για να καταργήσει την απλή αναλογική.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να θέλει να το πλασάρει ως κάτι ρηξικέλευθο, ως μια βελτίωση του προηγούμενου συστήματος μπόνους. Όμως το γεγονός ότι θα τον ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με... το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου και μόνο αρκεί για να ξετυλιχθεί το μεταρρυθμιστικό αμπαλάζ ενός νομοσχεδίου που αποσκοπεί στην επαναφορά ενός συστήματος που ευνοεί τον τεχνητό δικομματισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύς εξαρχής υπογράμμισε αυτόν τον χαρακτήρα του νέου εκλογικού νόμου, που, αν και δίνει μπόνους κλιμακωτά, λειτουργεί με τρόπο ώστε ελάχιστη διαφορά έχει τελικά από τον νόμο που έρχεται να αλλάξει (βλ. σημερινό άρθρο Κ. Πουλάκη, σελ. 8). Το πρώτο κόμμα αποκτά μεγάλο προβάδισμα, ακόμα και σε χαμηλό ποσοστό (25%), και εξαρχής αποφεύγεται η δυνατότητα προγραμματικού διαλόγου του δεύτερου κόμματος με το τρίτο, ακόμα και αν το δεύτερο κόμμα έχει μικρή διαφορά από το πρώτο.

Αυτοεγκλωβισμός ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Από την άλλη, η στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα, είναι χαρακτηριστική του αυτοεγκλωβισμού στον οποίο πάντα βρίσκεται όποτε προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον εργαλειακό συντητηρισμό που μετέρχεται η Δεξιά στην επιδίωξή της για κατάληψη της εξουσίας.

Η Φ. Γεννηματά καταψήφισε την απλή αναλογική. Ζήτησε την κατάργησή της, συμφωνώντας σε αυτό με τη Ν.Δ. Όταν ανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης, η Φ. Γεννηματά δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει και να συναινέσει σε έναν νέο εκλογικό νόμο. Όμως, όταν διεφάνη ότι δεν συγκεντρώνονται οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να μην ισχύσει η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές, αποφάσισε να καταψηφίσει τον νέο νόμο διαφωνώντας με το ύψος του μπόνους, ώστε να μη χρεωθεί μια άσκοπη ταύτιση με τη Ν.Δ.

Ποια συναίνεση...

Η βασική παράμετρος σε αυτά τα στάδια είναι αυτή που αποδεικνύει την ολοένα και αυξανόμενη απόσταση του Κυρ. Μητσοτάκη από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί συναινέσων και συνεργασιών που προεκλογικά και μετεκλογικά διατυμπάνιζε. Ο εκλογικός νόμος που θα ψηφίσει και, κυρίως, ο στόχος με τον οποίο τον φέρνει (η επιδίωξη μιας νέας αυτοδυναμίας) είναι η ενσάρκωση της διάψευσης αυτών των προσδοκιών. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ωμά ότι ο εκλογικός νόμος που φέρνει η κυβέρνηση “δεν δημιουργεί πρόβλημα σε όποιον φιλοδοξεί να είναι πρώτο κόμμα”.

Διπλές εκλογές για “2+4”

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κρατούσε ανοιχτούς τους διαύλους της συνεννόησης προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τις 22 ψήφους του, όμως, όταν ήταν τελεσίδικο ότι οι 200 ψήφοι δεν βρίσκονται και ότι η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στην επόμενη αναμέτρηση, δεν είχε πλέον κανέναν λόγο να διαπραγματευτεί με τη Φ. Γεννηματά. Έκλεισε τους διαύλους και προχώρησε μόνος με τον νόμο που θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί.

Η κυβέρνηση μπορεί να διατείνεται ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως είναι προφανές ότι για να κυνηγήσει τον σχεδιασμό μιας νέας νίκης της, δεν μπορεί παρά να το κάνει όταν δεν θα έχει προλάβει να υποστεί το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό κόστος. Άλλωστε, ήδη από τη ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ανοίξει μόνος του το θέμα των διπλών εκλογών: “κάψιμο” της απλής αναλογικής και επαναληπτική αναμέτρηση με τον νέο, δικό του εκλογικό νόμο.

Αφενός το περιεχόμενο του νέου νόμου αφετέρου το τάιμινγκ της ψήφισής του, προδίδουν το γεγονός ότι στο Μ. Μαξίμου δεν έχουν εγκαταλείψει τον σχεδιασμό πρόωρων εκλογών για προσπάθεια διεκδίκησης νέας τετραετίας.

“Μπορεί να πέσετε στον λάκκο που σκάβετε...”

Στην επιθυμία της να “κάψει” τις διπλές εκλογές, η Ν.Δ. προσπερνά ότι οι εκλογές που θα έχουν προηγηθεί διεξάγονται με την απλή αναλογική. Το διακύβευμα που θα θέτει ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα είναι ούτε το πρόγραμμα ούτε οι συνεργασίες, αλλά το πώς θα πάει η χώρα στις επόμενες εκλογές (με τον δικό του νόμο). Όμως, στην αναμέτρηση με την απλή αναλογική τα κόμματα θα κριθούν από τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα και τις προγραμματικές συγκλίσεις που αυτό απαιτεί.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τη λογική των διπλών εκλογών ως “αποθέωση του τακτικισμού εις βάρος της Δημοκρατίας”, ενώ ο Κ. Πουλάκης προειδοποίησε τη Ν.Δ. ότι “σκάβοντας τον λάκκο της απλής αναλογικής, μπορεί να πέσει και μέσα”.

Καταλύτης προγραμματικής, προοδευτικής διακυβέρνησης

Ο Π. Σκουρλέτης υποστηρίζει ειδικότερα πως “αν τολμήσουν να πάνε άμεσα σε εκλογές, ανεξάρτητα ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, θα πέσουν τα ποσοστά της Ν.Δ. και τότε θα είναι ορατή η προοπτική συγκρότησης μιας άλλης κυβερνητικής πλειοψηφίας, μιας προοδευτικής κυβέρνησης σε διαφορετική πολιτική κατεύθυνση”. Συνεπώς, χαρακτήρισε την απλή αναλογική ως καταλύτη “για μια προγραμματική, προοδευτική προοπτική διακυβέρνησης σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση”. Παρά τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. “φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η δυνατότητα συμφωνίας των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ενός αντίστοιχου προγράμματος διακυβέρνησης”, είπε.

Πρωτόπαπας: "Προφανώς μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση…"

Η προοπτική των συμπληγάδων της πόλωσης που θα φέρουν οι διπλές εκλογές τρομάζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο θα προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί πρέπει να ενισχυθεί στις επόμενες εκλογές (με απλή αναλογική) και να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα.

Ο εκλογικός νόμος είναι η περίπτωση που οδήγησε τη Χαρ. Τρικούπη να μιλήσει για “αποδεδειγμένη πια διάθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να μην επιχειρήσει ευρείες συναινέσεις στα μεγάλα σημαντικά ζητήματα”. Η αλλαγή στάσης που φαίνεται να επιχειρεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχετίζεται ακριβώς με αυτή την "αποδεδειγμένη διάθεση" του Κυρ. Μητσοτάκη.

Έτσι, αφού η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι δεν ψηφίζουν τον εκλογικό νόμο, επανήλθε λέγοντας ότι “οι πολίτες στις εκλογές θα δώσουν την δική τους απάντηση, θα ακυρώσουν με την ψήφο τους την προσπάθεια για κατασκευασμένες πλειοψηφίες. Θα ανοίξουν τον δρόμο για πραγματικά προοδευτικές λύσεις, με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή”.

Με αποδέκτη πρωτίστως τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Χρ. Πρωτόπαπας, σε “γραμμή” Γεννηματά, ήρθε να αφήσει ανοιχτή την προοπτική να “καούν” οι σχεδιασμοί του Κυρ. Μητσοτάκη για διπλές εκλογές: “Προφανώς πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή! Με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή”. Χρησιμοποιώντας -ενδεχομένως τυχαία- τη φράση που μια μέρα νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει ο Κ. Πουλάκης, ο Χρ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι “όποιος ανοίγει τον λάκκο του άλλου, μπορεί να πέσει ο ίδιος μέσα”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL