Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Χρ. Σπίρτζης για την κυβερνητική πρόταση εκλογικού νόμου: / Χρ. Σπίρτζης για την κυβερνητική πρόταση εκλογικού νόμου: Η Ν.Δ. οδηγεί στην Ελλάδα της διαίρεσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Σπίρτζης για την κυβερνητική πρόταση εκλογικού νόμου: / Χρ. Σπίρτζης για την κυβερνητική πρόταση εκλογικού νόμου: Η Ν.Δ. οδηγεί στην Ελλάδα της διαίρεσης

«Η πρόταση της Ν.Δ. οδηγεί στην Ελλάδα της διαίρεσης» σημείωσε σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και την επαναφορά του μπόνους ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου επανέλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική γιατί είναι ένα εκλογικό σύστημα που «οδηγεί στην Ελλάδα της συνεργασίας», καθώς «οι κυβερνήσεις πρέπει να βασίζονται σε μια πραγματική κοινωνική πλειοψηφία και όχι σε μια πλαστή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Παράλληλα η Ελληνική Λύση ξεκαθάρισε τη θέση της κι υπερψήφισε τον εκλογικό νόμο.

Ο Χρ. Σπίρτζης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, παρά τις διακηρύξεις της για διάθεση εύρεσης συναινέσεων, «ξεχνά» τη διαβούλευση «όποτε θέλει να κάνει μία μικροκομματική επιλογή», όπως συνέβη και με την έλλειψη διαβούλευσης για τον εκλογικό νόμο. Υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να κατευθυνθεί σε θέματα όπως η επίτευξη καλύτερης αναλογικότητας με κατάργηση των μικρών εκλογικών περιφερειών κι όχι προς την υποστήριξη ενός διαιρετικού εκλογικού συστήματος.

"Κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων"

Ο Χρ. Σπίρτζης προειδοποίησε πάλι τη Ν.Δ. ότι δεν θα καταφέρει να προκαλέσει διπλές εκλογές, καθώς «όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές» θα αναδειχθεί «κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων, κυβέρνηση κοινωνικής πλειοψηφίας». Δεν απέφυγε μάλιστα να σχολιάσει και τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που «ξέχασε» την απλή αναλογική ψηφίζοντας τον νόμο Σκανδαλίδη και τη «θυμήθηκε» ξανά τον Ιούνιο του 2015 στο πλαίσιο της στρατηγικής της «αριστερής παρένθεσης».

Ο Παύλος Πολάκης ενέταξε την αλλαγή του εκλογικού νόμου στα «μέτρα για να μην επιστρέψει η Αριστερά στην εξουσία», όπως είχε προαναγγείλει ο Μάκης Βορίδης. Η Δώρα Αυγέρη κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «το μόνο που τη νοιάζει είναι να κυβερνά χωρίς να δίνει λογαριασμό». Ο Σπύρος Λάππας επισήμανε ότι το εκλογικό σύστημα που προσπαθεί να καθιερώσει η Ν.Δ. παραβιάζει την ισότητα της ψήφου των πολιτών.

Ενοχλημένο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από την έλλειψη διαβούλευσης

Η εισηγήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη επανέλαβε την ενόχλησή της επειδή ο εκλογικός νόμος «θα έπρεπε να είναι προϊόν διαβούλευσης και δεν ήταν» κι επισήμανε στη Ν.Δ. ότι «εξατμίζεται το προοδευτικό πρόσημο» που επιχείρησε να βάλει στην πολιτική της. Η Ευ. Λιακούλη υποστήριξε ότι η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το μπόνους, παρά τις ομοιότητες με την πρόταση της Ν.Δ., θα είχε «δραματικά διαφορετικό αποτέλεσμα», ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και την απλή αναλογική και τα υποτιθέμενα «διαλυτικά φαινόμενα» που θα προκαλούσε.

Απολογητική η Ελληνική Λύση

Ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση, σε εμφανή αμηχανία λόγω της συνεχής υποστήριξης του κόμματός του στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ν.Δ., εμφανίστηκε απολογητικός για τη στήριξη στον εκλογικό νόμο. Απευθυνόμενος στους «πατριώτες» που επικρίνουν την Ελληνική Λύση, υποστήριξε ότι «δεν είμαστε τσιράκια, ουρά κανενός» και ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την χώρα ακυβέρνητη με τα εθνικά προβλήματα που έχουμε».

Ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ επανέλαβε τη στήριξη του κόμματός του στην απλή, άδολη κι ανόθευτη αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Η Κ. Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25 επέκρινε τις συνεχείς αναφορές της Ν.Δ. στην «κυβερνησιμότητα» και την απουσία αναφορών στη «λαϊκή κυριαρχία». Απέρριψε δε την κριτική του ΚΚΕ ότι η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τον εκλογικό νόμο, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο γερμανικό μοντέλο, είναι ενισχυμένη αναλογική, επιμένοντας ότι είναι απλή αναλογική.

ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ ΣΑΝ ΕΛΑΤΗΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

"Δεν είναι ώρα για αστεία"

Ενοχλημένος ο Τ. Θεοδωρικάκος από την αναφορά του Μ. Χαρακόπουλου σε "εκλογική χρονιά"...

Παράλληλα, ιδιαίτερα αγχωμένος εμφανίστηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει ότι η ψήφιση του εκλογικού νόμου δεν σηματοδοτεί πρόθεση για πρόωρες εκλογές. Ενδεικτικός ήταν ο τρόπος που αντέδρασε σε χιουμοριστικό σχόλιο του προέδρου της Επιτροπής Μάξιμου Χαρακόπουλου, που είπε περιπαικτικά ότι η ψήφιση του εκλογικού νόμου «ανοίγει πάντοτε μια συζήτηση αν θα είναι εκλογική η χρονιά».

Ο Τ. Θεοδωρικάκος πήρε αμέσως τον λόγο και υποστήριξε πως «θέλω να επαναλάβω με απολύτως κατηγορηματικό τρόπο ότι, όπως έχουμε πει, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» επαναλαμβάνοντας ότι ήταν συνειδητή η επιλογή της Ν.Δ. να φέρει τον εκλογικό νόμο στην αρχή της κυβερνητικής της θητείας. «Δεν είναι ώρα για αστεία» συμπλήρωσε χωρίς να συμμεριστεί τη χιουμοριστική διάθεση του Μ. Χαρακόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL