Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Πυρ ομαδόν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Ν. Φίλης: Νομοσχέδιο με γεύση αντιμεταρρύθμισης * Μ. Τζούφη: Η κυβέρνηση συρρικνώνει τον εκπαιδευτικό χάρτη / Συρρίκνωση των δημόσιων πανεπιστημίων προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρ ομαδόν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Ν. Φίλης: Νομοσχέδιο με γεύση αντιμεταρρύθμισης * Μ. Τζούφη: Η κυβέρνηση συρρικνώνει τον εκπαιδευτικό χάρτη / Συρρίκνωση των δημόσιων πανεπιστημίων προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων

Νομοσχέδιο που εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της επεξεργασίας του. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συρρικνώσει τον εκπαιδευτικό χάρτη» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη αναφερόμενη στην «επ’ αόριστον» αναστολή λειτουργίας νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που ιδρύθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την καθιέρωση τιμωρητικής αξιολόγησης που στερεί πόρους από τα πανεπιστήμια. Για νομοσχέδιο με «γεύση» αντιμεταρρύθμισης έκανε λόγο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Η Μ. Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την εξάρτηση μέρους της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την αξιολόγησή τους επιχειρήσει να τα «στραγγαλίσει οικονομικά» και εκτίμησε ότι η πρόβλεψη για ανακατανομή των πόρων στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, εφόσον κάποια δεν πιάσουν τους στόχους της αξιολόγησης, θα προκαλέσει εσωτερικές διαμάχες και θα ωθήσει πανεπιστήμια σε ιδιωτικοποίηση πτυχών της λειτουργίας τους ή στην καθιέρωση διδάκτρων.

Σε σχέση με τη δυνατότητα αποφοίτων κολεγίων να διεκδικήσουν μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών η Μ. Τζούφη τόνισε ότι η διάταξη που εισηγείται η κυβέρνηση είναι «πιο προωθημένη από την ευρωπαϊκή οδηγία» και αναρωτήθηκε πού πήγε η αρχή της «αριστείας» στην περίπτωση των κολεγίων και πότε αυτά αξιολογήθηκαν. Επισήμανε ότι η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών «μας πάει πίσω» και μίλησε για επαναφορά της κατήχησης στα σχολεία.

Ψέματα και στρεψοδικίες για τους απόφοιτους των κολεγίων

Ο Ν. Φίλης είχε έντονη αντιπαράθεση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει την εύνοια προς τους απόφοιτους των κολεγίων με τη γνωστή της τακτική της στρεψοδικίας. Η Ν. Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει προκήρυξη όπου είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν οι απόφοιτοι των κολεγίων, τακτική που άλλαξε μόλις τους τελευταίους μήνες της θητείας της και ενόψει την εκλογών.

Ο Ν. Φίλης κατηγόρησε τη Ν. Κεραμέως ότι ψεύδεται και της ζήτησε να αποσύρει την διάταξη που χαρακτήρισε «πρόκληση στα δικαιώματα της νέας γενιάς». Απέρριψε τα όσα υποστήριξε η Ν. Κεραμέως για προειδοποιήσεις της Κομισιόν για παραπομπή της χώρας μας για το ζήτημα αυτό και τόνισε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να περάσει τη διάταξη γιατί έχει αναλάβει «δεσμεύσεις». Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ακόμα την ταξική διάσταση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, καθώς ευνοεί τους απόφοιτους των κολεγίων, στα οποία φοιτούν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Ν. Φίλης για διαφθορά στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης

Παράλληλα, η Ν. Κεραμέως αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για τη χρηματοδότηση της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης παραπέμποντας στο υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που προκάλεσε την οργή του Ν. Φίλη. Μάλιστα, ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ιδιωτικό εκκλησιαστικό κολέγιο ελέγχεται από τις αρχές της Μασαχουσέτης για «αδιαφάνεια» και «διαφθορά» και σημείωσε ότι η χρηματοδότηση του κολεγίου των 80 φοιτητών με 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο είναι αντίστοιχη με τη χρηματοδότηση του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου των 15.000 φοιτητών μιλώντας για «ψηφοθηρία».

Ο Ν. Φίλης επέκρινε και την κατάργηση της ΑΔΙΠ και την αντικατάστασή της από ένα νέο όργανο, που το χαρακτήρισε «πολιτικό όργανο», στο οποίο η κυβέρνηση εκχωρεί αρμοδιότητες που δεν θέλει η ίδια να αναλάβει από τον φόβο του πολιτικού κόστους.

«Περήφανη ιδεολογικά» για την τιμωρητική αξιολόγηση

Η Ν. Κεραμέως δήλωσε ότι «είμαστε περήφανοι ιδεολογικά» για την εξάρτηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κατά 20% από την αξιολόγηση και τα λεγόμενα «κριτήρια ποιότητας». Μάλιστα, η υπουργός κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που άσκησαν κριτική στη συγκεκριμένη διάταξη ότι... προεξοφλούν ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν θα πιάσουν τα κριτήρια που θα τεθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL